Hlavní obsah

Goa: tak trochu jiná Indie

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Při popisu dovolené v západní části Indie, v provincii Goa, snad ani nemá cenu zmiňovat obecné informace o Indii, protože toto území jako by ani Indie nebyla. Proč? Nikde jinde v zemi totiž nenajdete tak čisté pláže, kvalitní hotelové resorty, dobré služby a bezpečnost. Pravou indickou kuchyni zde musíte občas dokonce i hledat.

Foto: Shutterstock

Pláže Goi lákají turisty z celého světa.

Článek

Tato bezesporu nejbohatší část Indie se snaží vyrovnat evropským standardům a docela se jí to daří. Pojďte se podívat, jaká je dovolená uprostřed dlouhých pláží a ve stínu posvátných hinduistických chrámů.

Goa je nejmenším spolkovým státem Indie, dříve patřila pod nadvládu portugalské kolonie, která zde zanechala nesmazatelné stopy. Sousedí se státy Karnataka a Maharaštra a její sto kilometrů dlouhé pobřeží je omýváno Arabským mořem. Z Prahy se do Goy létá nejčastěji přes Dubaj a Bombaj na letiště Dabolim ve městě Vasco de Gama, 30 kilometrů od hlavního města Panadží. Cesta zabere přibližně 12,5 hodiny a ihned po příletu vás překvapí na Indii nebývalá čistota a komfort na letišti. V zimě je třeba přeřídit hodinky o 4,5 hodiny více, v létě o 3,5 hodiny.

Papírování před cestou

Pro vstup do země je nutné mít cestovní pas s minimální platností šest měsíců ode dne zahájení pobytu v Indii a vízum. To lze sjednat buď elektronicky na kratší dobu za 48 dolarů s platností na 30 dnů, nebo můžete zažádat u příslušné ambasády klasickým způsobem. Turistické vízum obdržíte za 42 dolarů (zhruba 1000 korun) s platností na 6 měsíců.

Foto: Shutterstock

Kešu ořechy

Oficiální měnou v Indii je rupie, která není volně směnitelná. Měnit hotovost byste měli pouze v bankách a registrovaných směnárnách. Nedoporučuje se (a ze zákona nesmí, i když není nijak postihováno) měnit na černém trhu kvůli nevýhodnému kurzu a padělaným bankovkám. V turistických oblastech si pohodlně vystačíte i s dolary. Před cestou si také sjednejte kvalitní cestovní pojištění. Do Indie si s sebou můžete přivézt maximálně 2 litry alkoholických nápojů, 100 cigaret, 25 kusů doutníků nebo 125 gramů tabáku.

V Indii se domluvíte anglicky či místním jazykem konkánštinou. V Goi budou rozumět i portugalštině.

Kdy se vydat na cestu?

Ideální období pro návštěvu Goy je od listopadu do konce dubna. Průměrné teploty se v těchto měsících pohybují okolo 28 stupňů a teplota moře má příjemných 26 stupňů. Od května pak přichází velmi horké léto (teploty se pohybují mezi 40 až 50 stupni), které ale může být ještě vhodné k podnikání cest do hor. Od června do srpna nastává v Indii období dešťů.

S automobily opatrně

Říká se, že doprava automobilem po Indii je spíše pro odvážné. Ačkoliv je ve velkých městech vybudována relativně kvalitní silniční síť, místní řidiči jezdí poněkud chaoticky a málokdy respektují dopravní předpisy. Po britském vzoru se na všech indických silnicích jezdí po levé straně. Pro cestování po okolí doporučujeme využít levných taxislužeb, jejichž cena je pevně stanovena vyhláškou, což ale řidiči nechtějí dodržovat. Taxi ale také můžete uhradit před cestou (tzv. Prepaid Taxi). Tato služba dobře funguje ve vozech na letištích. Chcete-li se přepravovat sami, půjčte si motocykl. Nezapomeňte na nájemní smlouvu kvůli pojistce. Využít můžete i místních vlaků, ale nepočítejte s příliš velkým komfortem. Pro cizince slouží zlevněné jízdné, tzv. Indrail Passes.

Foto: Shutterstock

Kostel v Panjimu

Kam vyrazit?

Goa nabízí mnoho zajímavých míst, která můžete během dovolené navštívit. Indie je jednoznačně spojena s hinduistickými chrámy, proto by ani v Goi neměla tato místa uniknout vaší pozornosti. Častým turisticky vyhledávaným místem je staré hindské město Velha Goa s chrámy Mangueshi a Shantadurga.

Obyvatelé v oblasti vyznávají hinduismus a islám, ale převažuje katolicismus (na rozdíl od zbytku Indie), a proto zde často narazíte na křesťanské sakrální stavby, které zde vystavěli portugalští kolonizátoři. Známá je bazilika Bom Jesus s ostatky patrona sv. Františka Xaverského. Z přírodních krás láká například druhý největší vodopád v Indii. Nachází se ve vnitrozemí na řece Mandovi. Lidé rádi jezdí i na přírodní výlety do tropických zahrad s kořením.

Gou si můžete užít i jako klasickou plážovou dovolenou. Těmto oblastem se často přezdívá Indie pro začátečníky a objevili je už v 60. letech vyznavači hippies komunity. Místní dlouhé pláže nikdy nebývají přeplněné, a tak slibují dostatek odpočinku. Uklidnit mysl zde můžete během jógových či meditačních cvičení. Mezi nejznámější patří sedm kilometrů dlouhá pláž Candolim v severní části provincie. Hotely jsou na velmi dobré úrovni a o noční zábavu je postaráno v centrech měst Vagator a Anjuna. Jih Goi je pak díky svému klidnějšímu zázemí určen zejména rodinám s dětmi.

Goa je také dobrým startovacím místem na kombinaci koupání s poznáváním zbytku Indie – jako je severní okruh tzv. Zlatého trojúhelníku nebo jižní oblast Kerala.

Důležitá telefonní čísla

Policie: 102

Policie: 102 Hasiči: 101

Policie: 102 Hasiči: 101 Záchranná služba: 100

Kontakty na úřady

Velvyslanectví ČR v Dillí

Velvyslanectví ČR v Dillí (Embassy of the Czech Republic)

Velvyslanectví ČR v Dillí (Embassy of the Czech Republic) 50-M, Niti Marg

Velvyslanectví ČR v Dillí (Embassy of the Czech Republic) 50-M, Niti Marg Chanakyapuri

110 021 New Delhi

Reklama

Výběr článků

Načítám