Hlavní obsah

Nepromeškejte výhodné předprodeje lyžařských zájezdů

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se na hory? Nezapomeňte, že na svou zimní dovolenou byste měli myslet včas. Ubytování ve vybraných horských střediscích, ale zejména v Alpách, totiž kvůli velkému zájmu rychle mizí a období na sklonku léta je ideální dobou k výběru ubytování dle vašich představ. Poradíme, na co vše při výběru dovolené myslet.

Foto: Foto: archiv ACK ČR

Ilustrační foto

Článek

Možností, kam do Alp vyrazit, je nespočet. Někteří preferují krátkou dojezdovou vzdálenost a volí Rakousko, jiní rádi lyžují na prosluněných svazích a vyráží do Itálie či Francie. Jedno mají ale společné – dostatek kvalitního sněhu, perfektně upravené sjezdovky nabízející lyžování takřka bez front, ale také vysokou úroveň služeb. S výběrem ideálního střediska mohou dobře poradit specializované cestovní kanceláře.

Výhodou alpských středisek je velký výběr sjezdovek všech obtížností, takže můžete pohodlně volit dle vašich lyžařských dovedností. Většina středisek je přizpůsobena i pobytu s dětmi. Doporučujeme se ale předem informovat, co vše skiareál nabízí, jak daleko od sjezdovky se nachází ubytování a jakou polyžařskou zábavu v oblasti naleznete. Obraťte se na odborníky a svěřte jim své potřeby na vaší dovolené. Neváhejte využít služeb cestovních kanceláří, a to hned z několika důvodů.

Neocenitelné služby delegáta

Pokud máte obavy vyrazit do Alp kvůli jazykové bariéře, smluvte si zájezd přes cestovní kancelář, která má ve středisku svého česky hovořícího delegáta. Ten nejenže má veškeré informace o oblasti, lyžařských areálech i o akcích pořádaných ve středisku, ale ve většině případů je schopen komunikovat i jazykem místních, takže může vyjednat i jakékoliv přání klienta. To je velká výhoda zejména v Itálii, kde málokdo z místních hovoří anglicky nebo německy a je někdy obtížné se s nimi na něčem domluvit. Delegát vyřeší případné nesrovnalosti, zařídí jiný pokoj, předá skipasy apod. Po celou dobu pobytu je lyžařům k dispozici, v případě úrazu je schopen zařídit i převoz do nemocnice nebo k lékaři.

Foto: Foto: archiv ACK ČR

Levnější ceny ubytování

Cestovní kanceláře mají velké množství klientů, na které slyší majitelé hotelů, penzionů i apartmánových domů. Ti pak rádi sleví z cen pro běžné návštěvníky někdy i několik procent. Lyžaři tak získají při nákupu zájezdu přes cestovní kancelář slevu na ubytování a mohou využít i nejrůznějších benefitů, jako pobyt dětí zdarma, výhodné zkrácené pobyty, kdy lyžař zaplatí ubytování na 3 dny, ale lyžuje 4 dny.  V případě lyžařské dovolené v Itálii je nespornou výhodou levnější skipas, který lyžaři získají při nákupu v kombinaci s ubytováním. Cena skipasu je o hodně nižší než při individuální koupi. Rodina s dětmi díky tomu může opravdu výrazně ušetřit.

Garance sněhu

Další výhodou v případě nákupu lyžařského zájezdu přes cestovní kancelář je možnost uplatnit tzv. garanci sněhu. U několika set ubytovacích kapacit a vybraných zájezdů má lyžař možnost zrušit zájezd bez jakýchkoli stornopoplatků v případě, že v lyžařském středisku nebude před odjezdem dostatek sněhu. Zájezd pak může zdarma vyměnit nebo zrušit. Tuto možnost při individuálním pobytu nikde nemáte, a může se tak stát, že odjedete do střediska, ve kterém kvůli nedostatku sněhu funguje minimum sjezdovek.

Foto: Foto: archiv ACK ČR

Lyžařský instruktor a dětský klub zdarma

Při koupi zájezdu mají lyžaři možnost využít v některých střediscích službu lyžařské školy bez jakéhokoli příplatku k běžné ceně lyžařského zájezdu. V některých střediscích mají dokonce děti možnost navštěvovat dětský klub s animačním programem v českém jazyce, a to také zcela zdarma.  Zatímco se děti baví s animátory nebo i s lyžařskými instruktory na svahu, rodiče mohou vyzkoušet náročnější sjezdovky nebo si odpočinout ve wellness.

Do Alp i bez auta

Některé cestovní kanceláře nabízejí i autobusovou přepravu do vybraných alpských středisek. Můžete si tak užít kvalitní lyžování i bez toho, že nevlastníte auto nebo se bojíte vydat na delší cestu automobilem. Stejně tak je to i s lyžařským vybavením. Ve střediscích mají cestovní kanceláře smluvně domluvené půjčovny, kde vám zapůjčí veškeré vybavení na lyže i snowboard.

Foto: Foto: archiv ACK ČR

Svůj zájezd za zimními radovánkami se servisem cestovní kanceláře můžete podniknout také vlastním automobilem, ale nezapomeňte na dlouhé dojezdové vzdálenosti, a to zejména při krátké dovolené.

Neopomeňte formality

Do Alp můžete vyrazit s platným občanským průkazem nebo s cestovním pasem. Pro lyžařské zahraniční cesty je však dobré uzavřít si cestovní pojištění včetně odpovědnosti za způsobenou škodu. Cestujete-li za účelem zimních radovánek, běžné pojištění vám nemusí stačit. Sporty, jako je lyžování či snowboarding, patří u vybraných pojišťoven mezi extrémní, dbejte tak na své bezpečí.

Pojištění vám může pomoci i v případě zranění na sjezdové trati či u zavinění dalšího zranění. Místní policie zahajuje při zranění šetření, následné odškodnění pak nebývá zrovna malé. Škody mohou být i v řádech miliónů. Dbejte na řádné zdokumentování kolize a chovejte se podobně jako u dopravní nehody.

Opatrně také na alkohol v krvi, některé areály disponují přímo na tratích komisaři, případně zástupci horské služby, kteří kontrolují ukázněnost v areálu, ale také hladinu alkoholu.

Dbejte na svou bezpečnost a užijte si zimní dovolenou dle vašich představ.

Výběr článků

Načítám