Hlavní obsah

Kypr aneb Za krásami měděného ostrova

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte místo, kde bude zaručeně teplo i v září? Kde budou krásné pláže, dostatek památek i přírodních krás? Vyzkoušejte Kypr. Tento ostrov lásky je protknut nesmazatelnou romantickou historií, která dýchá z každého koutu. Pojďte se vydat do míst, kde se zrodila krásná Afrodita a která jsou téměř celý rok pod záplavou slunečních paprsků.

Foto: Shutterstock

Petra tou Romiou

Článek

Kypr je co do velikosti po Sardinii a Sicílii třetím největším ostrovem ve Středozemním moři. Mnozí mají tento ostrov spojený s rokem 1974 a s vojenským převratem, po kterém došlo k okupaci severní části ostrova Tureckem. Od té doby je území rozděleno na řeckou a tureckou část. Poslední zmíněná je Turky nazývána Severokyperská turecká republika. Tuto oblast odděluje od Kyperské republiky tzv. Zelená linie (úzká nárazníková zóna). Ta mimo jiné prochází i hlavním městem Nikósie. Cestovní kanceláře pořádají zájezdy zejména do oblasti jižního Kypru (Kyperská republika), kde je turismus velmi rozšířený a patří mezi vyhledávané cíle pro trávení letní dovolené.

Foto: Shutterstock

Hrad v Larnace

Kudy na Kypr

Na Kypr se nejpohodlněji dopravíte letecky, z Prahy na největší kyperské letiště v Larnace trvá let tři a půl hodiny. Po příletu nezapomeňte na změnu času, na Kypru je celoročně o hodinu více než v České republice. Do země můžete bezcelně přivézt předměty do celkové hodnoty 430 eur na dospělou osobu a dále 200 kusů cigaret, 50 kusů doutníků, 1 litr lihovin a 4 litry vína. Před dovolenou doporučujeme uzavřít cestovní pojištění.

Foto: Shutterstock

Kavo Greko blízko Aiya Napa

Kypr je samostatným ostrovem, který se skládá z řeckého a tureckého obyvatelstva, proto jsou úředními jazyky řečtina a turečtina. Na ostrově se ale bez problémů domluvíte i anglicky. Ostrov se všemi jeho krásami nejlépe poznáte, pokud si pronajmete automobil. Veřejná doprava sice funguje, ale ne u všech památek jsou zavedeny zastávky. Autobusy jezdí každý den pouze do 19 hodin.

Nezapomeňte, že na Kypru se jezdí vlevo a mimo obec se smí jet maximální rychlostí 65 kilometrů v hodině. Pronájem automobilu na den stojí průměrně v přepočtu asi 2700 korun. Půjčíte si ho na letišti, v hotelích i v půjčovnách k tomu určených. Cestovat můžete i s taxi službou, objednat ji můžete snad na každé hotelové recepci.

Pořádná dávka slunce

Kypr se může pyšnit nejteplejším podnebím ze všech zemí Evropské unie. Slunce zde svítí až 3500 hodin ročně, léto je tady horké a suché. Turistická sezóna trvá od poloviny května až do poloviny října, a řadí se tak k těm nejdelším ve Středozemním moři. Moře je příjemně vyhřáté od června až skoro do listopadu, jeho teploty jsou v průměru okolo 30 stupňů. Klima Kypru je typicky subtropické, horká léta střídají velmi mírné zimy.

I přes vysoké teploty ale Kypřané znají sníh. Olympos, nejvyšší vrchol pohoří Troödos, na jihu ostrova dosahuje totiž téměř dvoutisícové výšky. Celoročně spadne na Kypru přibližně 300–400 mm srážek, prší tedy opravdu výjimečně. Pokud se chystáte na Kypr za krásnou přírodou a památkami, nejvhodnější dobou k návštěvě jsou jarní měsíce, léto patří spíše relaxaci u moře.

Foto: Michal Veber

Afroditin ostrov

Kypr se také často nazývá ostrovem lásky. A není se čemu divit, romantická atmosféra z ostrova přímo sálá. Antická mytologie vypráví, že právě na tomto ostrově se z mořské pěny na skaliskách zrodila krásná bohyně Afrodita.

Tím magickým místem je zátoka Petra tou Romiou, dnes Afroditina pláž, v jihozápadní části ostrova a váže se k ní mnoho pověstí. Na oblázkové pláži prý často bývají kamínky ve tvaru srdce. Nezadané dívky si je před spaním dávají pod polštář, aby získaly svou tajnou lásku. V zátoce se nachází i Afroditina skála. Pokud ji sedmkrát obeplujete (některé prameny uvádějí i desetkrát), omládnete o deset let. Podobně kouzelné místo najdete i na poloostrůvku Akamas, kam se krásná bohyně chodila koupat. Dnes jsou tyto lázně velkým turistickým lákadlem.

Foto: Shutterstock

Limassol

Ráj památek

Řecký název ostrova (Kýprus) je odvozen od mědi (cuprum, v překladu měď, v řečtině doslova znamená kyperský kov). S těžbou mědi se na ostrově začalo již v roce 3500 př. n. l., díky čemuž došlo k hospodářskému a obchodní rozkvětu. Kypr byl po staletí ovlivňován mnoha kulturami, najdeme zde asijské, africké i evropské vlivy. Ostrov tak nabízí široké spektrum antických, byzantských nebo benátských památek. Ty antické jsou zasvěceny právě Afroditě – například pozůstatky Afroditina chrámu, které leží několik kilometrů od Pafosu.

V Limassolu můžete kromě mnoha islámských mešit obdivovat ruiny původního městského království Amathus, Apollonův chrám či hrad Kolossi. Nejstarším kyperským městem je Larnaca, dnes jde o velmi moderní a známé středisko. Kromě luxusních hotelů je bohaté i na historické památky. Nejdůležitější je kostel sv. Lazara, kde se nachází i hrobka samotného Lazara, kterého dle pověstí Ježíš tři dny po jeho smrti oživil, aby mohl žít ještě dalších čtyřicet let. V Larnace nezapomeňte navštívit i velké Archeologické muzeum.

Foto: Shutterstock

Hala Sultan Tekke v Larnace

Kam na dovolenou?

Možností, kde na Kypru strávit dovolenou, je hned několik. Velmi oblíbené je přístavní město Larnaka. Těšit se můžete na palmové promenády s širokými plážemi, dostatek barů a taveren a na již zmíněné historické památky. Ty nejkrásnější pláže z celého Kypru jsou však k vidění v Ayia Napa nebo v Protaras. Nachází se zde i zábavní park a aquapark, oblasti jsou tak vhodné pro rodinnou dovolenou. Mezi nejvyhledávanější pobytovou oblast patří starobylé romantické městečko Paphos, a to nejen díky tomu, že jde o místo zrození Afrodity, ale i pro své četné památky, jakými jsou hrobky králů a paphoské mozaiky.

Foto: Michal Veber

Směsice všech chutí a barev

Národy, které se na Kypru střídaly, do kyperské kuchyně vždy přidaly špetku svých ingrediencí. Pokrmy jsou tak směsicí orientální, turecké, řecké, italské i britské kuchyně. V restauracích nechybějí ryby, masa, zelenina a brambory. Typickými kořeními, kterými jsou jídla dochucována, jsou kopr, oregano a čerstvé bylinky. Kyperským národním pokrmem je ofto kleftiko. Pod názvem se skrývá pečené skopové maso s bramborem.

Velmi lahodné je i tradiční kyperské sladké víno Commandaria. Symbolem celého ostrova je plod granátového jablka, které je opět spojeno s Afroditou, jíž je zasvěceno (podobně jako myrta a růže). Bohyně na ostrově zasadila první granátovník vůbec. Kypřané se vyžívají ve sladkém. Oblíbenou cukrovinkou je Afroditino želé obalené v práškovém cukru.

Důležitá telefonní čísla

První pomoc, policie, hasiči 112 nebo 199

První pomoc, policie, hasiči 112 nebo 199 Nemocnice: Nikósie 22 603 000

První pomoc, policie, hasiči 112 nebo 199 Nemocnice: Nikósie 22 603 000 Larnaka 24 800 500, 24 828 768

První pomoc, policie, hasiči 112 nebo 199 Nemocnice: Nikósie 22 603 000 Larnaka 24 800 500, 24 828 768 Limassol 25 801 100

První pomoc, policie, hasiči 112 nebo 199 Nemocnice: Nikósie 22 603 000 Larnaka 24 800 500, 24 828 768 Limassol 25 801 100 Paphos 26 803 100

Famagusta 23 200 000

Reklama

Výběr článků

Načítám