Hlavní obsah

Doklady na dovolenou nejen v zahraničí

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby dovolená byla bez problémů, je třeba prověřit, co budete potřebovat, a zkontrolovat či opatřit si potřebné doklady. Jinak by se lákavý zájezd mohl zredukovat na cestu k hranicím a zpět.

Foto: archiv ACK ČR

Doklady na dovolenou

Článek

Osobní doklad je povinnost

Povinnost mít s sebou osobní doklad platí odjakživa, a to i když se touláme jen za humny. Jenže mnozí si zvykli nebrat ji tam, kde nejsou hraniční kontroly, tak úplně vážně. S migrační krizí a novou bezpečnostní situací nabývá potřeba moci kdykoli prokázat svou totožnost znovu na významu. Tedy i při krátkých výletech po vlasti. Při ubytování ostatně budete doklad potřebovat vždycky.

Občanský průkaz

Občanský průkaz vydá obecní úřad každému občanu od 15 let věku. Rodiče mohou požádat o vydání občanského průkazu i pro své mladší děti – takový občanský průkaz má kratší platnost – pět let, respektive méně, pokud se výrazně změnila podoba. Děti se do dokladů rodičů nezapisují! Občanské průkazy jsou vydávány do 30 dnů od podání žádosti, proto si jeho platnost zkontrolujte dostatečně dlouho před dovolenou.

Foto: archiv ACK ČR

Kypr

Kde s ním vystačíme

S občanským průkazem lze cestovat ve všech zemích Evropského hospodářského prostoru, tedy zemích EU a dále v Islandu, Norsku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku, Albánské republice, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Kosovské republice, v Makedonské republice a Srbské republice.

Pas

Cestovní pas je potřeba pro cesty do všech ostatních zemí, ale můžeme jej použít i v zemích EU, Českou republiku nevyjímaje. Děti musejí mít svůj vlastní pas. Pas vydávají obecní úřady stejně jako občanské průkazy. Fotografii k tomu nepotřebujete, pořídí ji tam sami.

Platnost pasu

Doba platnosti pasu je stejná jako u občanských průkazů, tj. 10 let pro dospělé a pět let pro děti. Pas se vydává ve lhůtě do 30 dnů. Počítejte s tím, že mnohé státy požadují, aby pas platil nejméně šest měsíců po vstupu do teritoria (u některých dokonce po jeho uvažovaném opuštění, resp. uplynutí platnosti víza). Pokud tedy chcete cestovat mimo Evropu, zkontrolujte si platnost pasu s větším předstihem.

Foto: archiv ACK ČR

USA - Arches

Opatřit doklad narychlo

Ve zkrácené lhůtě do šesti dnů se nově vydává naprosto stejný pas, tedy s platností 10, resp. pět let, takže nyní odpadá starost o to, zda „rychlopas“ bude na cestu stačit. Vydání pasu ve zkrácené lhůtě se ovšem hodně prodraží: zatímco v normální lhůtě stojí pas 600 Kč pro dospělého a 100 Kč pro dítě do 15 let, při vydání ve zkrácené lhůtě zaplatíte 4000 Kč pro dospělého a 2000 Kč pro dítě.

Víza

Seznam států, kde může český občan pobývat za účelem turistiky bez víza, najdete na webových stránkách MZV. Pozor, jde o podmínky pouze pro české občany. Pokud chcete cestovat s někým, kdo je občanem jiného státu, musí se zařídit podle podmínek platných pro občany svého státu, jinak by se mohlo stát, že jej od hranic vrátí. Při vyřizování víz mějte na paměti, že zastupitelské úřady drží svátky obou zemí a doba pro vyřízení se tím může prodloužit.

Jedete-li na zájezd cestovní kanceláře, dostanete všechny potřebné informace v ní. Je to povinnost ze zákona. Některé cestovní kanceláře za poplatek i víza vyřídí. Ale za to, že budete mít všechny potřebné doklady v pořádku a s sebou, odpovídáte jen vy sami.

Foto: archiv ACK ČR

Očkování

Do některých exotických zemí je vstup možný jen s platným očkováním proti tropickým nemocem. Informací o očkování je na internetu mnoho, souhrnně je včetně odkazů najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu. Očkování se doporučuje do většiny exotických zemí, i tam, kde není přímo povinné. Při rozhodování, zda ano, či ne, záleží nejen na vašem zdravotním stavu, ale především na tom, jak a kam v dotyčné zemi budete cestovat. Pro pobyt v hotelovém rezortu stačí méně, chcete-li se pohybovat ve volné přírodě, rozhodně prevenci nepodceňujte. A v žádném případě nepodceňujte pravidla hygieny a bezpečného chování.

Doklady pro zvířecího kamaráda

I domácí mazlíčci k cestě do zahraničí musejí mít svůj platný evropský cestovní pas. Psi, kočky a fretky musejí mít mikročip, resp. čitelné tetování a musejí být očkováni proti vzteklině. V některých zemích EU k tomu přidávají i další povinnosti (např. antiparazitární a další ošetření), takže je vhodné se předem informovat. Informace najdete souhrnně ZDE. Pokud byste chtěli vzít s sebou mládě mladší tří měsíců, které ještě nemá platné očkování, najdete seznam členských států EU, které to připouštějí, respektive nepovolují ZDE.

Pokud jedete autem

K řízení motorového vozidla v zahraničí je obecně třeba český, případně mezinárodní řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu vozidla, zelená karta a u zapůjčeného vozidla notářsky ověřený dopis o zapůjčení vozidla opatřený překladem.

Co ještě zařídit

Klienti se zájezdem cestovní kanceláře mají zajištěn kontakt a informace potřebné pro všechny případy, jakož i pomoc v nesnázích. Proto mohou cestovat, aniž by se dále starali.

Pokud jedete na vlastní pěst, doporučujeme zaregistrovat se do systému MZV Drozd, který vám zajistí informace, příp. i pomoc v případě nenadálých situací v zemi vašeho pobytu.

Co přibalit

  • Důležité kontaktní údaje, jako spojení na zastupitelský úřad (pokud v zemi není zastupitelský úřad ČR, máte právo obrátit se na zastupitelský úřad jiné země EU)
  • Číslo záchranné služby, policie (v EU 112)
  • Kontakt na příbuzného či jinou osobu v ČR, která by vám v případě potřeby zaslala peníze do zahraničí, resp. jíž je možno dát zprávu v případě vážné nehody
  • Fotokopie cestovního dokladu pro případ jeho ztráty (v případě cesty do zemí s dobrým internetovým spojením je možné si kopii uložit i na internetu)
  • Cestovní pojištění (doporučuje se i v EU, mimo země EU, resp. kde nemá ČR smlouvu o poskytování zdravotní pomoci raději vždy)
  • Platební prostředky (nenosit na snadno dostupných místech a pohromadě) a čísla pro zablokování platebních karet
  • Pokud užíváte speciální léky, trpíte alergií atp. – lékařskou zprávu

Reklama

Výběr článků

Načítám