Hlavní obsah

Kanárské ostrovy: Cesta, jak uniknout zimě a neopustit Evropu

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

V zimě najdete slunce a teplo s exotickou krajinou i na hranicích EU, jen pět hodin letu od Prahy. Kanárské ostrovy jsou na úrovni Sahary – a španělské civilizace.

Foto: archiv ACK ČR

Gran Canaria

Článek

Příležitostí užít si v zimě tepla a sluníčka není málo, čekají na nás prakticky ve všech exotických zemích, a je jen na našich časových a finančních možnostech, co zvolíme.

Pokud jde o vánoční svátky, dává čím dál víc lidí přednost tomu, užít si je pohodlně, bez shonu s chystáním slavnostních tabulí. Pro toho, kdo netouží po sněhu, ale dá přednost původní podobě Vánoc ve venkoncem teplé krajině, a přitom trvá nejen na bezpečnosti, ale i na nefalšovaně křesťanské atmosféře, jsou Kanárské ostrovy ideální. A platí to nejen na Vánoce.

Jak se tam dostat

Letecky se dostanete z Prahy na Gran Canarii i další velké Kanárské ostrovy (Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura) přímým letem buď s nízkonákladovým dopravcem Smartwings, nebo charterovým letem s cestovní kanceláří. Pravidelné lety jsou podle zimního letového řádu operovány jednou týdně, u zájezdů cestovních kanceláří můžete volit i jinou délku pobytu (11 nebo 12 dnů). Let trvá přibližně pět hodin. Na ostatní ostrovy se pak bez problémů dostanete vnitrostátní leteckou společností Binter Canarias.

Foto: Patronato de turismo de El Hierro

El Hierro

Foto: Patronato de turismo de La Gomera

La Gomera

Zájezd s cestovní kanceláří má tu výhodu, že vás zaveze až do hotelu či apartmánu. Jinak musíte počítat s dopravou taxi. Na Gran Canarii sice autobusová linka č. 1 spojuje letiště prakticky s většinou pobřežních letovisek, ale autobus samozřejmě nezajíždí až k hotelům, takže se hodí velmi dobře pro výlet, méně už pro transfer se zavazadly.

Jaké doklady a peníze

Výhodou Kanárských ostrovů jako součásti EU je, že vystačíte s platným osobním dokladem (občanský průkaz nebo pas). Měnou je euro a platební karty fungují stejně jako kdekoli v Evropě.

Který ostrov zvolit

Pokud chcete podniknout průzkumnou výpravu a z každého ostrova poznat něco, můžete během 14denní dovolené navštívit všech sedm kanárských ostrovů. Přejezd z ostrova na ostrov je snadný: můžete využít leteckého spojení (nejdelší let trvá 45 minut) nebo lodního spojení, které může být i rychlejší.

Např. trajekt mezi ostrovy Fuerteventura a Lanzarote trvá jen 25 minut.

Pokud si pro své cesty po ostrovech pronajmete auto, můžete cestovat na trajektech i se svým vozidlem.

Foto: archiv ACK

Gran Canaria – Taurito playa

Pokud dáváte přednost pobytu na jednom místě s výlety do okolí, užijete si na kterémkoliv ostrově – a na každém to vystačí nejméně na jednu celou dovolenou. Nejlepší je samozřejmě navštívit ostrovy během několika dovolených postupně, jinak si vyberte podle převažujícího zájmu. Cestovní kanceláře, které organizují pobyty na Kanárských ostrovech, vám určitě velmi rády poradí nebo vám připraví celou dovolenou tzv. „na klíč“, přesně dle vašeho požadavku.

Gran Canaria

Třetí největší kanárský ostrov je z „Kanárů“ nejznámější. Najdete rušná letoviska včetně zábavních parků pro děti i dospělé, neopomeňte navštívit Los Palmitos – botanickou zahradu, kde můžete obdivovat exotické rostlinstvo, papouščí show, exhibice dravých ptáků i delfíní show. Nejen pro pobyt u moře je populární oblast písečných dun Maspalomas, kde se můžete cítit jako na Sahaře. Ten písek je totiž právě ze Sahary.

Foto: Patronato de turismo de Gran Canaria

Dunas de Maspalomas

Protipólem jsou vyprahlé skály, které na západní straně ostrova strmě padají do moře a vytvářejí úchvatné pohledy do nepřístupných roklí i na skalnaté útvary v moři, z nichž nejvýraznější je Dedo de Dios, Prst Boží.

Hornaté vnitrozemí láká ke trekingu s nádhernými výhledy (cestovní kanceláře nabízejí i ubytování v malých vesničkách jako východisko pro pěší turistiku), prohlídce skalních obydlí, typické architektury i k ochutnávce místních specialit. Nejvyšší hora ostrova sice není nejvyšší v souostroví – ale přesto dosahuje 1949 metrů nad mořem, což u nás nepotkáte. Návazně na jednotlivé pobřežní lokality bylo vybudováno osm golfových hřišť. Gran Canaria je krásná a rozmanitá, takže má pro každého něco.

Tenerife

S rozlohou přes 2000 metrů čtverečních je Tenerife největším z Kanárských ostrovů, kde se tyčí i nejvyšší hora celého Španělska – sopka Teide s 3718 metry nad mořem. S rozlehlým národním parkem v okolí a možností vyjet lanovkou těsně pod vrchol (na objednávku), pokud nejste tak zdatní, abyste zvládli celý výstup po svých.

Foto: Patronato de turismo de Tenerife

Tenerife - Pico de Teide

Pláže jsou převážně s tmavým sopečným pískem (světlý na Playa de las Teresitas byl navezen uměle) – ale na Tenerife je tolik k obdivování, že by bylo hříchem celý pobyt prolenošit na plážovém lehátku. Nejen děti ocení návštěvu Loro Parku – rozlehlé botanicko-zoologické zahrady, kde jsou k vidění nejen show papoušků a delfínů, ale i cvičené kosatky, akvárium se žraloky a unikátní výběh pro tučňáky. Na severu v městečku Icod de los Vinos je k vidění největší a nejstarší dračí strom s obvodem šestmetrů. Návštěvu doplní skvělá místní vína.

Na Tenerife najdete kromě malebných městeček i památky – katedrála ze 17.století v La Laguna je na seznamu UNESCO, hlavním poutním místem je ale Candelaria, kde se podle legendy zjevila Panna Maria. Věhlasný je karneval na Tenerife – údajně druhý největší na světě.

Foto: Patronato de turismo de Lanzarote

Lanzarote - národní park Timanfaya

Lanzarote

Lanzarote je zcela odlišný ostrov s příležitostí zažít sopečnou činnost i jinak než jen pohledem na okraji kráteru sopky. Ostrov byl vyhlášen biosférickou rezervací. Sopečná činnost v 18. století zformovala pohoří na jihozápadě ostrova Montañas del Fuego. V národním parku Timanfaya předvedou, jak se vulkán projevuje dodnes, když v písku uvaříte vajíčka, nalitím vody do trhliny vznikne gejzír anebo dřevo tam hozené vzplane. V restauraci El Diablo připravují na sopečném žáru pokrmy.

Lanzarote je zcela odlišný ostrov s příležitostí zažít sopečnou činnost i jinak než jen pohledem na okraji kráteru sopky. Ostrov byl vyhlášen biosférickou rezervací. Sopečná činnost v 18. století zformovala pohoří na jihozápadě ostrova Montañas del Fuego. V národním parku Timanfaya předvedou, jak se vulkán projevuje dodnes, když v písku uvaříte vajíčka, nalitím vody do trhliny vznikne gejzír anebo dřevo tam hozené vzplane. V restauraci El Diablo připravují na sopečném žáru pokrmy.

Pro Lanzarote je typická černá lávová země, kontrastující s bílými stavbami, a zvlášť krásně se smaragdově zelenou barvou jezera El Golfo. Neméně typické je červené víno Malvasíja z révy pěstované v lávové půdě.

Lanzarote se také pyšní architekturou a dalšími díly svého rodáka Césara Manriqua, díky němuž zde najdete pozoruhodně skloubené stavby se zahradní architekturou a krajinou (za návštěvu stojí zvláště jeho dům či areál jeskyně Jameos del Agua nebo třeba kaktusová zahrada).

Lanzarote je z jedním z nejteplejších Kanárských ostrovů – na velké většině území vane vítr, někdy i dost silný, takže si užijí milovníci vln a surfaři.

Foto: Patronato de turismo de Fuerteventura

Fuerteventura - pláž Jandia

Fuerteventura

Fuerteventura je charakteristická svými nádhernými plážemi – ne nadarmo se jí říká „evropský Karibik“. Celkem 144 pláží s bílým nebo světlým pískem je rájem pro vodní sporty, tím spíše, že většinou fouká vítr. Plachetnice, surfing, windsurfing i kiteboarding zde mají ideální podmínky. Půjčovny surfů najdete prakticky v každém větším středisku, můžete zde absolvovat i školu kiteboardingu.

Fuerteventura je charakteristická svými nádhernými plážemi – ne nadarmo se jí říká „evropský Karibik“. Celkem 144 pláží s bílým nebo světlým pískem je rájem pro vodní sporty, tím spíše, že většinou fouká vítr. Plachetnice, surfing, windsurfing i kiteboarding zde mají ideální podmínky. Půjčovny surfů najdete prakticky v každém větším středisku, můžete zde absolvovat i školu kiteboardingu.

Pokud si chcete vzít své vlastní vybavení, dohodněte se včas s vaší cestovní kanceláří nebo leteckým dopravcem. Přeprava nadrozměrného zavazadla je možná, ale jen do vyčerpání kapacity. Kromě toho se za nadváhu platí v předstihu méně než až při odbavení. Transfer rozměrných předmětů z letiště do hotelu je taktéž třeba dohodnout předem.

Co (ne)pít a jíst

Na Kanárských ostrovech se voda získává převážně odsolováním té mořské. Proto je voda z kohoutku sice plus minus neškodná – ale hodí se tak k čištění zubů. Pít doporučujeme jedině balenou vodu – a samozřejmě místní vína. Specialitou je i medový rum (hodně sladký).

Španělská kuchyně je chutná, neopomeňte si užít ryb a mořských plodů; typická je paella. Pokud uvidíte na jídelním lístku napsáno: tapas, tak to jsou nejrůznější jednohubky. Vyzkoušejte i místní specialitu: malé červené brambory – jedí se vařené a osolené i se slupkou se speciální omáčkou (papas arugadas con mojo).

Neméně typické jsou kanárské banány – uvidíte-li na trhu či v hotelu extra malé plody, není to závada, ale přednost: jsou sladší než ty velké, které známe u nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám