Hlavní obsah

Kam se vydat za lyžováním?

Novinky, Ing. Stanislav Zíma, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Lyžování je čím dál více oblíbenou činností mnoha Čechů. Jen do Alp jich každým rokem podle odhadů zamíří přes půl miliónu. Přičemž více než polovina z nich využívá služeb cestovních kanceláří. Nepřehlédněte tak seznam oblíbených středisek v Rakousku a Itálii. Přiblížíme vám oblíbená střediska Rakouska a zajímavé tipy na zimní dovolenou v Itálii.

Foto: Shutterstock

Kam se vydat za lyžováním?

Článek

Neváhejte se vydat za azurovým nebem a dostatkem sněhové pokrývky i nádhernými výhledy z ledovců, kam vás vyveze síť lanovek a vleků. Zahraniční areály nabízejí nejen komfort na sjezdovkách, ale také širokou infrastrukturu v rámci celých středisek. Výhodou je také blízké ubytování nebo případný svoz skibusy do jednotlivých areálů. V nespočtu restaurací a barů si pak můžete vychutnat pestrou nabídku stravování a nabídky nápojů nebo využít nejrůznější wellness služby v ubytovacích kapacitách.

Doprava

Jedná se o jedny z nejbližších Čechy využívaných zahraničních středisek, kam můžete vyrazit s mnoha cestovními kancelářemi, nabízejícími víkendové i dlouhodobější zájezdy, nebo po vlastní ose. Obě země nabízejí vhodnou dojezdovou vzdálenost. V Rakousku pak počítejte se zpoplatněnou dálnicí v podobě dálničních známek, která nabízí hned několik variant délky platnosti od 10denní po roční. V této zemi je lepší důsledně dodržovat pravidla silničního provozu, jelikož hlídky provádějí pravidelné kontroly. Poplatky na dálnicích vás čekají i v Itálii, a to dle vaší ujeté vzdálenosti mezi sjezdy. Povinností pro řidiče od 15. listopadu do 15. dubna jsou navíc v Jižním Tyrolsku kovové typy řetězů.

Rakouské Alpy

Blízké Rakousko nabízí milovníkům zimních sportů bezpočet různě velkých a rozlehlých středisek. Na své si zde přijdou i milovníci menších středisek, která uspokojí i vaše děti, avšak najdete zde i ta větší střediska, která mají široké možnosti vyžití. Nebaví-li vás neustále čekání ve frontách na vleky a lanovky, neváhejte zavítat právě sem. Rakousko nabízí ve svých areálech vysokou přepravní kapacitu. Navíc v některých z nich naleznete tzv. lyžařské houpačky, jež spojují hned několik vrcholů kopců vzájemně navazujícími lanovkami.

Dachstein

Sem často míří rodiny s dětmi a středně pokročilí lyžaři. Kvalitní oblast, ležící jen 360 km od Prahy. Převážně severně orientované svahy skýtají výborné sněhové podmínky až do konce dubna. Například v Gosau a ve St. Martinu jsou výborné podmínky, doplněné navíc umělým zasněžováním sjezdových tratí. Na své si zde přijdou i milovníci nočního lyžování. Na 100 km běžeckých stop i nejrůznějších dětských parků s atrakcemi najdete v Russbachu a Gosau, kde si můžete vybrat z mnoha aktivit přímo ve městě. Například veřejný bazén, squashovou nebo tenisovou halu. Volnočasové aktivity samozřejmě nabízejí i další města, například v Bad Ischlu je zimní stadión a v Bad Goisernu se nachází přírodní kluziště.

Kaprun / Zell am See

Foto: Shutterstock

Kaprun

V úchvatné krajině pod ledovcem Kitzsteinhorn se rozprostírá jedno z nejoblíbenějších rakouských lyžařských středisek. Z vrcholu jsou nádherné výhledy na přírodní park Vysoké Taury (Hohe Tauren). Míří sem sportovní lyžaři a vyznavači náročnějších sjezdovek, kterých je tu nespočet. Mezi oblíbené patří i Trassabfahrt. I tato oblast je připravená přivítat běžkaře, kteří tu mají k dispozici na 250 km běžeckých stop. Vyhledávaný okruh je například kolem jezera Zell am See. Zajímavostí je zde i noční běžkování, které umožňují uměle osvětlené trasy. Snowbordisté si vyberou z pěti snowparků, lze zde i sáňkovat či se vypravit do ledových soutěsek.

Zillertal

Foto: Shutterstock

Zillertal

Naopak jedno z největších středisek najdete v údolí Zillertal. Návštěvníci zde mohou využít až 662 km sjezdovek, které jsou obsluhovány 171 lanovkami a vleky. Výhodou střediska je i infrastruktura areálu, spojená množstvím skibusů. Na celou oblast lze zakoupit jeden společný skipas, který je platný hned pro několik regionů, například Hochzillertal/Hochfügen, Mayrhofen/Finkenberg, Hintertux a Gerlos/Zillertal Arena.

Mezi další nabízené aktivity patří snowtubing, vyhledávanými jsou také skialpinistické tratě, sáňkařské dráhy. Projet se můžete na 300 km upravených běžeckých tratí. V Mayrhofenu naleznete nejrůznější sportovní vyžití, od krytých tenisových kurtů přes indoor golf, paragliding, squash nebo vodní svět.

Zimní Itálie

Rájem pro milovníky zimních sportů je Itálie, do které každoročně přijíždí stále více vyznavačů zimních sportů. Návštěvníci využívají nejrůznější sjezdovky rozmanitých délek a míry strmosti. Zajímavé je propojení několika středisek v rámci Dolomiti Superski, nazývané jako Sella Ronda, nebo přeshraniční Via Lattea, v překladu Mléčná dráha, dle názvu naznačující nekonečné sjezdové tratě propojující italská střediska s francouzským Montgenèvre.

Dolomiti Superski

Mezi vyhledávanými zimními oblastmi s několika nej patří určitě Dolomiti Superski na severu Itálie, v provincii Trentino. V okolí naleznete krásnou přírodu hned s několika středisky. Mezi 12 areálů patří například proslulé Val di Fiemme, často hostící mistrovství světa v klasickém lyžování, dále pak Val di Fassa, na východě umístěné San Martino di Castrozza či Val Gardena a Cortina d’Ampezzo. K navštěvovaným patří také Kronplatz, který se na svém vrcholu pyšní zvonicí s velkým zvonem Concordia, vyzývajícím lidi k míru. Dohromady tato oblast nabízí báječných 1220 km sjezdovek s 420 vleky a lanovkami. Využít zde můžete jak individuální skipasy pro jednotlivá střediska, tak i komplexní skipas Dolomiti Superski, se kterým můžete využívat všech 12 středisek.

Foto: Shutterstock

San Martino di Castrozza

V těchto oblastech se začíná lyžovat velice brzy a výtečné podmínky jsou zde udržovány i moderním systémem umělého zasněžování. Perfektní pokrývku sněhu proto naleznete po celou zimní sezónu. Stejně profesionální přístup je aplikován na běžecké tratě, jejichž délka dosahuje neuvěřitelných 1170 km. Chcete-li odložit na chvíli lyže nebo snowboardy, můžete využít adrenalinových nabídek ke strávení volného času, a to zejména paraglidingu – uvidíte bezprostředně nádhernou krajinu této oblasti.

Skirama Dolomiti

Lyžařská oblast Skirama Dolomiti Adamello Brenta, dříve označována jako Val Si Sole, se nachází na severozápadě Trentina. Nabízí pestrou nabídku areálů s nejrůznějšími sjezdovkami, ale také velké množství kombinací skipasů.

Tento komplex se skládá z osmi samostatných středisek. Pyšnit se může nejznámějším skiareálem Madonna di Campiglio, ve kterém jsou pořádány i závody Světového poháru. Toto středisko je propojené se skiareálem Marilleva/Folgarida. Pokud vyhledáváte lyžování i mimo zimní sezónu, navštivte určitě Tonale/Ponte di Legno s ledovcem Presena. Přívlastkem velice kvalitního areálu se pyšní Monte Bondone. K dalším střediskům patří Paganella, Folgaria/Lavarone, Pinzolo a Pejo.

Alta Valtellina

Foto: Shutterstock

Alta Valtellina

Alta Valtellina se nachází nedaleko švýcarských hranic a propojuje čtyři významná zimní střediska, a to Livigno, Bormio, San Colombano a Santa Caterina, která vám nabídnou přes 210 km upravených sjezdovek a na 97 km běžkařských tratí. Bormio představuje velice známé italské středisko s malebným městem i s oblíbenou nákupní zónou. Svůj čas můžete strávit i v areálu s krytým bazénem, jehož teplota vody dosahuje až 38 °C, i s venkovním bazénem s výhledem na Alpy. Pokud jste vyhledavači příkřejších svahů, navštivte sousední středisko Santa Caterina. V Livingu následně naleznete mnoho variant pro trávení volného času, využít můžete například projížďky na koních nebo se rozjet po zamrzlém jezeře na skútru. Freeride vám pak nabídne poslední ze zmíněných středisek, a to San Colombano.

Důležité je i pojištění

Rakousko a Itálie spadají do schengenské zóny, kam není zapotřebí mít cestovní pas. Jako občané ČR můžete cestovat pouze s platným občanským průkazem.

Důležité je ale nepodcenit pojištění na cesty. Ačkoliv platí modrá kartička vaší pojišťovny v rámci zemí Evropské unie, je vždy vhodné si sjednat vyšší cestovní pojištění, včetně odpovědnosti za způsobenou škodu. Nezapomeňte, že běžné pojištění nemusí být dostačující, speciálně pokud se vydáváte navštívit střediska za účelem lyžování a snowboardingu, neboť tyto aktivity patří k extrémním sportům. Nepodceňujte proto ani vy své pojištění a nespoléhejte se jen na členství České republiky v Evropské unii.

V případě, že je zaviněno zranění dalšího sjezdaře, místní policie zahajuje šetření, odškodnění pak nebývá zrovna malé. Škody mohou být i v řádech miliónů. Dbejte na řádné zdokumentování kolize a chovejte se podobně jako u dopravní nehody.

V mnoha lyžařských areálech potkáte přímo na sjezdových tratích komisaře, případně zástupce Horské služby, kteří kontrolují hladinu alkoholu v krvi.

V případě potíží neváhejte kontaktovat svou pojišťovnu.

Důležitá telefonní čísla pro Rakousko

• záchranná služba – 141 nebo 144

• záchranná služba – 141 nebo 144 • policie – 133

• záchranná služba – 141 nebo 144 • policie – 133 • hasiči – 122

• Horská služba – 140

Pro Itálii platí níže uvedené čísla:

• záchranná služba – 118

• záchranná služba – 118 • policie – 113

• hasiči – 115

Reklama

Výběr článků

Načítám