Hlavní obsah

Jak vybírat ubytování na dovolenou

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Ideální ubytovací objekt se nepozná podle počtu hvězdiček, ale podle toho, zda umožní strávit dovolenou tak, jak si ji představujeme. Oficiální klasifikace a naše požadavky se mohou lišit. Poradíme, čeho si všímat a co klasifikace znamená.

Foto: archiv ACK ČR

Gran Canaria – San Augustin

Článek

Věnujte pozornost popisu

Ve světovém, ba ani evropském měřítku neexistuje jednotný závazný předpis týkající se klasifikace a vybavení ubytovacích zařízení. Dokonce ani evropské normy, které popisují ale jen ty nejzákladnější vlastnosti pro jednotlivé typy ubytování, nejsou závazné, ale jen doporučené. Jistotu tedy dává jen popis v nabídce (nepravdivé údaje lze reklamovat).

Vyplatí se proto číst, a sice pozorně. Pozor je také třeba dát na to, co není upřesněno, aby pak nedošlo ke zklamání. Například bazén v hotelu uvedený bez dalších údajů může mít  rozměry 20 x 10 m, stejně dobře jako (častěji) mnohem menší (i 6 x 2 m), kde už je rozhodující kapacita hotelu a to, jestli je tam aspoň protiproud.

Hotel, resort, pavilón

Obecně je hotel zařízení s recepcí, službami a dalším příslušenstvím, v němž se poskytuje ubytování a ve většině případů také strava. Podrobnosti závisí na konkrétním místě, zemi, třídě. Jako resort se označuje rekreační areál, kde je kromě ubytování zpravidla ve více objektech (pavilóny, bungalovy) k dispozici i variabilita sportovních či relaxačních zařízení (bazény, hřiště, kurty apod.) a většinou více gastronomických provozů. Hranice mezi hotely a resorty však neexistuje, mnohé hotely lze stejně dobře označit za resorty.

Hotel tedy nemusí znamenat jen jednu budovu, ale může se skládat z hlavní budovy (kde je zpravidla centrální recepce + hlavní restaurace a často i pokoje) a z několika ubytovacích pavilónů bez dalších služeb, případně i z ubytování v bungalovech. Třída (vyjádřená zpravidla počtem hvězdiček) a cena ubytování v hlavní budově a v pavilónech/bungalovech může a nemusí být rozlišena. Máte-li tedy voucher na pokoj v hotelu XY, můžete být  ubytováni v hlavní budově, stejně tak jako v odlehlejším pavilónu, za předpokladu, že jsou tím splněny smluvně zajištěné parametry ubytování. Pro někoho je ostatně ubytování mimo hlavní budovu výhodnější – bývá mimo hluk večerních produkcí, často i blíže k moři, ale zase docházíte zpravidla dál na snídaně a případná další jídla.

Foto: archiv ACK ČR

Sicilie Citta del Mare

Apartmán, aparthotel

Aparthotel je hotel, kde se poskytuje ubytování v apartmánech. Nebo se tomu také říká apartmánové domy, komplexy. Složitější je, co apartmán je, respektive co pod tímto názvem doopravdy najdu. Podle normy je to ubytování poskytující oddělenou místnost pro spaní a místnost se sedací soupravou a kuchyňským koutem. Jenže norma je jen doporučená. Takže vřele doporučuji informovat se, jestli ten nabízený apartmán má opravdu dvě místnosti – nebo má jen jednu větší místnost, kde je kuchyňský kout oddělen opticky, pokud vůbec. To by se sice mělo nazývat studio – ale nespoléhejte na to.

Dvojlůžkový pokoj

Dvojlůžkový pokoj je tou nejčastější nabízenou variantou hotelového ubytování. Jenže pozor: pro to, co je v češtině jeden název, jsou dva typy uspořádání pokojů a to může být pro pobyt dost zásadní. Dvojlůžkový pokoj – double room – má dvojlůžko nebo dvě postele těsně vedle sebe, zatímco twin má lůžka oddělená. V řadě hotelů se lůžka dají přestavět, takže je to bez problému, ale dvojlůžko nezměníte – a pokud cestují jiné než manželské páry, může to být problém. Takže platí to, co radíme neustále: ptejte se předem, na místě samém už se někdy nedá nic dělat!

Foto: archiv ACK ČR

Tunisko Zarzis

Jednolůžkový pokoj

Jednolůžkový pokoj představuje zvláště v rekreačních střediscích často problém. Buď v hotelu nejsou vůbec – a jednolůžkový pokoj pak znamená být sám ve dvojlůžkovém, samozřejmě za dost vysoký příplatek –, nebo sice jednolůžkový pokoj k dispozici je, ale bývají to pokoje v místě, kam se ty dvojlůžkové už nevešly, často jsou proto velmi skromné nebo v nevýhodné poloze (konce chodeb atp.). Přesto je jednolůžkový pokoj dražší než cena za osobu ve dvoulůžkovém. Singl cestující získávají někdy bonus – neúčtování příplatku u některých hotelů v období mimo hlavní sezónu. Ptejte se proto včas v cestovní kanceláři. Počet takových pokojů je totiž vždy omezen.

Rodinný pokoj

Podle normy je rodinný pokoj pokoj se třemi nebo více lůžky, z nichž alespoň dvě jsou vhodná pro dospělé osoby. V praxi to bývají pokoje s přistýlkami (u levnějších variant ubytování), v lepších hotelech se jako rodinné pokoje prodávají dva sousední vzájemně propojené dvoulůžkové pokoje.

Přistýlka

Přistýlka neboli jiné než stálé lůžko má mnoho variant: pohovka, rozkládací křeslo, lehátko, někdy dokonce palanda – ale to už by mělo být výslovně uvedeno. Fakt, že je přistýlka umístěna v běžném pokoji, samozřejmě znamená menší komfort pro všechny ubytované, protože pokoj i jeho vybavení a příslušenství je obvykle dimenzováno na pevná lůžka. Sleva se ale poskytuje jen pro osobu na přistýlce.

Relaxační, sportovní, společensko-zábavní a další zařízení

Pokud nehodláte ubytovací objekt využívat opravdu jen k přespání, má jeho okolí a vybavenost pro rekreační dovolenou zvlášť velký význam. Čtěte proto důkladně popis a sledujte, která zařízení a služby jsou zahrnuty v ceně a které je třeba platit zvlášť. Samo vybavení objektu vnitřním bazénem, wellness atd. či lehátky na pláži ještě neznamená, že jsou k mání volně.

A kromě toho sama existence jakéhokoliv zařízení nic nevypovídá o provozní době. Kryté bazény nebývají v provozu v plném létě a už vůbec ne v kteroukoliv dobu (to většinou ani ty venkovní ne), klimatizace nebo naopak topení také bývá spuštěno podle uvážení vedení hotelu.

Pozorně je třeba sledovat také údaje o vzdálenostech: v popisech ubytovacích objektů/areálů bývá vzdálenost k pláži, autobusové zastávce apod. uváděna jako nejmenší spojnice od hrany objektu, někdy není uveden výškový rozdíl. Zvláště pokud máte důvod k minimalizaci vzdáleností, pátrejte po podrobných údajích, abyste na místě nezjistili, že jste sice 100 m od moře, ale z toho je nějakých 80 m výškového rozdílu. Máte tak krásný rozhled – a fit procházku –, což někomu vyhovovat může a někomu ne. Mimochodem, vzdálenost k moři není vzdálenost k pláži.

Foto: archiv ACK ČR

Istrie Rabac

Každé rekreační místo má svůj půvab a svoji klientelu. Důležité je získat dost informací pro to, abyste si našli to pravé právě pro vás. Informačních kanálů je plno – a tím nejlepším je erudovaný prodejní pracovník. Takový, který nechce za každou cenu prodat, ale uspokojit klienta tak, aby se k němu vracel. Proto je moudré hledat informace v cestovní kanceláři nebo agentuře, kde mají velký výběr a nemusí se tak snažit uplatnit jen jeden objekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám