Hlavní obsah

Jak dlouho trvá zájezd – a jak dovolená?

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Jet na zájezd a rekreovat se v místě pobytu jsou dvě časově trochu odlišné věci. Poradíme, co brát v úvahu.

Foto: archiv ACK ČR

Tunisko - Sousse

Článek

Začátek zájezdu

Podle mezinárodních i českých norem zájezd začíná v momentě, kdy začíná první služba, která je jeho součástí. Tedy například ve chvíli setkání s pracovníkem CK na letišti či v místě odjezdu autobusu.

Konec zájezdu

Zájezd končí ve chvíli, kdy skončila poslední služba, která je součástí zájezdu. Tedy např. převzetím zavazadla v příletové hale domovského letiště, vystoupením z autobusu v příjezdovém místě – nebo odhlášením z hotelu v případě zájezdu s vlastní dopravou.

Trvání zájezdu

Zájezd tedy trvá od okamžiku začátku poskytování první služby do ukončení poskytování poslední služby v něm obsažené. Podle normy se uvádějí kalendářní dny, a to i kdyby první služba začínala pár minut před půlnocí a ta poslední končila pár minut po půlnoci. Počítejte tedy s tím, že např. dvanáctidenní zájezd s dopravou nemusí trvat plných 12 dnů, ale může trvat od 240 hodin + pár desítek minut přes nejčastějších cca 260 hodin (tj. 10 plných dnů + 2 půldny) po teoretických necelých 288 hodin.

První a poslední den zájezdu je určen především na dopravu; čas na rozhlédnutí se po místě a na první/poslední smočení v moři vyjít může, ale nemusí. V případech nočních letů/odjezdů strávíte dopravou částečně i den následující/předchozí (samozřejmě u běžných zájezdů; u zájezdů s ubytováním v autobuse nebo na velké vzdálenosti to může vyjít i déle). Při výběru zájezdu tedy sledujte odjezdové a příjezdové časy a počet přenocování.

Foto: archiv ACK ČR

Sicílie

Délku pobytu máme stejnou, délku zájezdu různou

Na stejném pobytovém místě se ve stejném hotelu na stejnou dobu mohou sejít klienti stejné cestovní kanceláře, kteří si zakoupili zájezd např. na 10 a na 12 dnů; rozdíl je v tom, že jedni se dopravují vlastním přičiněním (po vlastní ose nebo si koupili dopravní ceninu sami), zatímco ti druzí mají v zájezdu obsaženu dopravu a tedy i čas k ní potřebný. A také k ní potřebné služby, tedy transfer na letiště, uložení zavazadel, pokud se pokoje musí uvolnit dříve, resp. službu delegáta až do odjezdu. Proto pozor při výběru zájezdu s volitelnou dopravou, abyste při plánování dovolené počítali se správným termínem odjezdu a příjezdu; stává se, že se lidé zmýlí.

Počet přenocování

Obvykle se jako přenocování počítá možnost využít rezervovaný pokoj (apartmán, bungalov atd.) od 14 hod. prvního dne (Check in) do 10, resp. 12 hodin dne následujícího (Check out). Aby ubytovací zařízení mělo pokoj pro vás připravený, musí být zaplacený, a to i tehdy, když z té rezervované doby využijete jen část. Například když přijedete v časných ranních hodinách a dostanete ihned klíče od pokoje, počítá se to jako přenocování z předchozího dne na den příjezdu. Jinak byste museli sedět na kufrech do dvou odpoledne. Tedy, ty kufry vám zpravidla někde uloží, ale natáhnout se můžete leda na pláž – a přitom si hlídat cennosti.

Podobně je tomu při odjezdu, kdy musíte vyklidit pokoj a odevzdat klíče dopoledne, bez ohledu na to, že odjíždíte třeba až k půlnoci. Pokud chcete na pokoji zůstat, buď se to počítá jako další přenocování, nebo některé hotely umožňují využít pokoj (často jiný než ten původní) na zbývající dobu za příplatek. Pokud vám dřívější Check in nebo pozdější Check out cestovní kancelář nebo hotel zařídí bez příplatku, je to vysloveně nadstandard, na který není nárok.

Foto: František Vaňásek

Kdy začíná a končí stravování

Kterým jídlem začínají služby, najdete v katalogu cestovní kanceláře. Záleží to na rozsahu stravovacích služeb i konkrétních podmínkách příjezdu a odjezdu. U zájezdů s polopenzí bývá prvním jídlem večeře a končí se snídaní, u all inclusive obvykle začínáte prvním jídlem po vašem ubytování a končíte při odevzdání klíčů, nebo, máte-li štěstí na vstřícný hotel, nechají vám all inclusive náramky bez omezení (na to samozřejmě není nárok).

Reklama

Výběr článků

Načítám