Hlavní obsah

Za slony, čajem či památkami? Nebo jen k moři? Co vědět před cestou na Srí Lanku

Novinky, Jan Papež, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úžasný mix přírody, památek především dvou hlavních náboženství a nekonečné pláže omývané Indickým oceánem. Tropický ráj lákající k dovolené prosté batůžkáře i milovníky vyššího komfortu.

Foto: Michal Tvrzník

Malá česačka čaje

Článek

Jak se tam domluvím a co mne čeká

Bývalá britská (a předtím holandská a ještě dříve portugalská) kolonie Ceylon si zachovala řadu dědictví po evropských vládcích – školství, soudnictví a infrastrukturu vůbec. Většinu ostrova obývají buddhističtí, ale též katoličtí Sinhálci, sever a částečně východ patří odedávna hinduistickým Tamilům. Do toho se pak ještě zamíchalo pár procent muslimů. Protože sinhálština a tamilština jsou dva zcela odlišné jazyky, slouží i dnes angličtina jako spojník všech obyvatel.

Časové pásmo odpovídá indickému jihu a má proti nám poněkud netradiční posun – v Colombu je +4,5 / +3,5 hod. oproti našemu zimnímu/letnímu času.

Foto: Michal Tvrzník

Bentota, jihozápadní pobřeží

Vstupní formality

Povinné vstupní vízum (ETA) platí i pro běžnou dovolenou do 30 dnů. Je zpoplatněné a dá se vyřídit předem prostřednictvím webu imigračního úřadu nebo po příletu na letišti – to ovšem obnáší větší zdržení. Pas musí platit ještě půl roku po návratu, jinak ani nelze ETA vyřídit.

Celní formality jsou standardní, tedy žádné zbraně, žádná pornografie atd. S vývozem oficiálně koupených suvenýrů, čaje, koření atd. nebudete mít problémy, ale pozor na mořské korály či větší lastury.

Pozor: Pro vstup do severních regionů (od Vavunie až po Jaffnu) může být požadováno speciální povolení, které je na patřičných úřadech nutno předem vyžádat.

Foto: Michal Tvrzník

Bentota, jihozápadní pobřeží

Jak a čím platit

Srílanská rupie aktuálně vychází cca v kurzu 1 Kč = 6 Rs. Je lepší platit místní měnou a je lepší měnit v bankách a směnárnách – např. hned na letišti. V hotelích a řadě „lepších“ restaurací a obchodů není problém s kreditní kartou, síť bankomatů se též rozšiřuje.

Počasí

Na tak relativně malé území má ostrov klima hodně pestré. Jih a zejména sever jsou hodně suché, naopak střed je typicky tropicky vlhký. Nejvíce srážek obvykle spadne v horách v centrální části, kde mohou noční teploty také sestupovat až k nule. Západ a jih, kde je devadesát procent letovisek u moře, má nejlepší počasí zhruba od prosince do března. Po zbytek roku se tam nejspíše v moři nevykoupete. Naopak východní pobřeží, které se nyní probouzí k turistickému životu, je ideální přibližně od dubna do září. Jestliže si pro cestu vyberete dobře informovanou cestovní kancelář, určitě vám správně doporučí kdy a kam, i když úplnou garanci na počasí samozřejmě dát nelze.

Oceán je otevřený, takže s všudypřítomnými vlnami musíte počítat, či je dokonce využívat coby surfaři. Až na zlomkové lokality s chudou korálovou nabídkou (Hikkaduwa na jihozápadě, Nilaveli na východě) je téměř zbytečné vozit s sebou výbavu pro šnorchlování.

Foto: Michal Tvrzník

Jaffna, Tamilský chrám

Doprava

Veřejné dopravě dominují autobusy řítící se často stylem kamikadze po křivolakých komunikacích. Bezpečnější a spolehlivější je železnice: její síť není příliš hustá, ale hlavní směry zajišťuje. Obojí vyjde velmi levně. Turisté se dopravují z devadesáti procent najatými klimatizovanými minivany či vozy, kdy – když je to prostřednictvím CK – řidič současně funguje jako licencovaný průvodce. Půjčit si vůz může být na Srí Lance trochu problém, a až uvidíte, jak se tam jezdí, ani po tom toužit nebudete: je lepší nechat řízení na místních…

Pozor při přecházení: levostranný provoz, takže auto přijede z druhé strany, než jsme zvyklí. Opatrně na přechodech, místní řidiči je respektují snad ještě méně než ti čeští.

Foto: Michal Tvrzník

NP Yala, divocí sloni

Co se nemá a co se nesmí

I když se pokrok nezastaví ani zde, je Srí Lanka – zejména mimo hlavní město – ještě dost tradiční a prudérní. Žádné vášnivé projevy na veřejnosti, zejména u homosexuálních párů. Dámské opalování „nahoře bez“ nepřichází v úvahu. Do posvátných míst je nezbytné se správně obléci čili žádná holá ramena a většinou ani holé nohy. Také pokrývka hlavy musí dolů. Místní zřízenci vás případně upozorní, kde se zouvat. A v dnešní módě „selfies“ obzvláště pozor: je zakázáno fotit se stylem „já, za mnou Buddha“.

Místní mají svou hrdost – i když na ulicích či plážích vás vždy někdo osloví a bude nabízet své zboží, výlety a to či ono, rázné „No!“ v případě vašeho nezájmu obvykle funguje.

Po setmění víceméně není důvod opouštět areál hotelů: osvětlení nebývá vždy dostatečné a kromě toho řada obchodů, tržnic a někdy i restaurací po setmění zavírá.

Sinhálci, se kterými se budete většinou setkávat, jsou velmi milí, ale umí být hodně pomalí. A než by uznali svou chybu, raději vám budou hodinu vysvětlovat, že oni mají pravdu, takže trpělivost především. Tamilové z vyšších kast zase umí působit poněkud nafoukaně.

Foto: Michal Tvrzník

Passikudah, východní pobřeží

Spropitné a drobné dárky

Tak řečené dýško je součástí turistického průmyslu na Srí Lance, stejně jako je tomu i v jiných rozvojových zemích. Spropitné očekávají nosiči kufrů, lokální průvodci, řidiči, pokojské apod. Nestává se však příliš často, že by se ho domáhali téměř násilím, jako je tomu v některých arabských nebo afrických zemích. Nicméně je nutné počítat s tím, že patří k dobrým mravům turistů spropitné dávat, alespoň lidem, kteří se přímo podílejí na službách. Spropitné nemusí být veliké, stačí 100–200 Rs. Průvodci, který doprovází klienty na poznávacím okruhu (individuálně či ve skupině), je vhodné na konci pobytu věnovat cca 5000–8000 Rs na osobu, obdobně řidiči (pokud se nejedná o tutéž osobu). Zakalkulujte, prosím, spropitné do svého rozpočtu: myslete na fakt, že na jednoho člověka pracujícího v turistické branži může doma čekat třeba osm dalších osob, někdy bez jakéhokoliv jiného příjmu...

Co jíst a pít

Místní kuchyně je výborná a dost podobná indické. Všudypřítomné karí, hodně zeleniny a ovoce, pestré koření, díky kterému mohou být některé místní speciality pro nás poněkud hot. Proto při ochutnávání opatrně. Fantastický je jogurt z buvolího mléka curd! Vodu pijte zásadně jen balenou, k dostání je všude. Ledu se v lepších restauracích a hotelích bát nemusíte. Je tu dobré místní pivo, zkuste tradiční pálenku z palmové šťávy arak (samotný, s colou či v koktejlech). Víno se importuje, a proto je dražší. Cejlonský čaj je pojem, a i když převažuje černý, obvykle není problém dostat též zelený. Zato místní káva vás asi nenadchne.

Foto: Michal Tvrzník

Sygiriya, skalní pevnost

Zdraví

I když tu nic dramatického nehrozí – případy malárie či horečky dengue z poslední doby známé nejsou a žloutenkou se tu můžete nakazit jako kdekoliv jinde – určitá opatrnost je na místě, zejména má-li vaše cesta „batůžkářskou podobu“ (hotely a restaurace střední a vyšší kategorie jsou v tomto ohledu přece jen bezpečnější). Kromě zmíněné konzumace vody si nezapomeňte pořádně mýt ruce, ovoce z méně jistých zdrojů jezte jen to, které si můžete oloupat...

Nezapomeňte si vzít s sebou repelenty: kromě komárů vás ochrání i před malinkými muškami, jejichž štípance dlouho a intenzivně svědí. Přibalte své dlouhodobě užívané medikamenty.

Zdravotnictví je tu dvojí. Státní, kde vás většinou ošetří zadarmo, ale jehož úroveň je leckdy z našeho pohledu tristní (ani ne tak personál jako prostředí). A pak soukromé, které je na top úrovni, čemuž ovšem odpovídají i ceny. Proto nezapomínejte na kvalitní pojištění.

Ajurvéda – lék na tělo i duši

Kromě tradiční medicíny má Srí Lanka stejně jako Indie tisíciletou tradici přírodních procedur. Snad každý hotel střední či vyšší kategorie disponuje méně či více vybaveným centrem, kam si můžete zajít na jednotlivé procedury. Ideální je pak vyloženě ajurvédský pobyt, alespoň na dva týdny, kdy vás na úvod prohlédne specializovaný lékař. Ten pak sestaví program denních terapií v kombinaci s doporučeným jídelníčkem, k tomu nějaké ty meditace, jóga… Fantastický restart pro vaše tělo, kdy bude samozřejmě čas pořádně si vyčistit i hlavu.

Foto: Michal Tvrzník

Dambulla, zlatý Buddha

Slovníček

Oficiálním jazykem je sinhálština a tamilština, ale bez větších problémů se domluvíte anglicky. Nicméně je dobré, pokud umíte alespoň několik základních slovíček v sinhálštině – rozhodně tím místní potěšíte.

Např. (čti jak napsáno):

Např. (čti jak napsáno): AJUBOUAN – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer...

Např. (čti jak napsáno): AJUBOUAN – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... ISTUTY – děkuji

Např. (čti jak napsáno): AJUBOUAN – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... ISTUTY – děkuji KARUNA KARA – prosím

Např. (čti jak napsáno): AJUBOUAN – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... ISTUTY – děkuji KARUNA KARA – prosím HARIHARI nebo OH OH – znamení souhlasu, O.K.

Např. (čti jak napsáno): AJUBOUAN – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... ISTUTY – děkuji KARUNA KARA – prosím HARIHARI nebo OH OH – znamení souhlasu, O.K. NAHA – ne

SAMA VENNA – promiňte

Nezapomeňte ale, že v některých oblastech je prvním jazykem tamilština:

Nezapomeňte ale, že v některých oblastech je prvním jazykem tamilština: VANNAKAM – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer...

Nezapomeňte ale, že v některých oblastech je prvním jazykem tamilština: VANNAKAM – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... NANDRÍ – děkuji

Nezapomeňte ale, že v některých oblastech je prvním jazykem tamilština: VANNAKAM – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... NANDRÍ – děkuji TAJAVU SAJDHU – prosím

Nezapomeňte ale, že v některých oblastech je prvním jazykem tamilština: VANNAKAM – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... NANDRÍ – děkuji TAJAVU SAJDHU – prosím ÁM – ano

Nezapomeňte ale, že v některých oblastech je prvním jazykem tamilština: VANNAKAM – všeobecný pozdrav použitelný při setkání, loučení, ráno, večer... NANDRÍ – děkuji TAJAVU SAJDHU – prosím ÁM – ano IL LAJ – ne

MANNIKAVUM – promiňte

Reklama

Výběr článků

Načítám