Hlavní obsah

Rajský skanzen. Jak si užít dovolenou na Kubě

Novinky, Jan Osúch, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Perla Antil. Ostrov Svobody. Kubu zná přinejmenším z vyprávění každý. Dovolená v zemi bratrů Castrových chutná po mojitu a vlní se v rytmu salsy.

Foto: Shutterstock

Kuba

Článek

Více než půl století pod nadvládou revolucionářů Raula a Fidela Castrových učinilo z Kuby jedinečný skanzen. Ostrov si díky své izolaci uchoval atmosféru méně uspěchaných dob, a i to je důvod, proč turisté Kubu milují. Pojďme si připomenout to hlavní, na co byste měli před cestou na Kubu myslet…

Vízum za den

Kuba je největší z ostrovů kubánského souostroví, jež se nachází v Karibském moři u začátku Mexického zálivu. Na délku měří 1200 km, v nejširším místě 210 km a v nejužším 32 km. Jde v každém ohledu o exotickou zemi, ale pozor na rozšířený omyl, nepředstavujte si tropy. Vládne tu mírné subtropické klima, takže celoročně sice převládají vyšší teploty, ale ne extrémní.

Cestujete-li z České republiky, budete potřebovat ke vstupu na Kubu kromě platného cestovního pasu i vízum, respektive turistickou kartu. Tu vám vystaví zastupitelský úřad Kubánské republiky v Praze. S kartou můžete na Kubě pobývat 30 dní, a pokud budete potřebovat, přímo na Kubě můžete požádat o prodloužení pobytu o dalších 30 dní. Vydání víza v ČR trvá pouze jeden pracovní den. Myslete také na to, že při odletu budete muset uhradit letištní poplatek 25 CUC (přibližně 550 Kč). Za klienty cestovních kanceláří vyřídí tyhle starosti cestovní kancelář.

Foto: Shutterstock

Co si nebrat s sebou

Kromě předmětů zakázaných prakticky všude na světě (drogy, výbušniny atd.) tu platí přísný zákaz dovozu potravin (s výjimkou konzerv v plechu). Mimochodem, pokud užíváte preparáty s psychotropní látkou, vezměte si k nim s sebou raději i potvrzení od lékaře. Platí zákaz převážet video, přehrávač DVD, satelitní antény, bezdrátové domácí telefony či satelitní přístroje. Ale nebojte se, není problém si dovézt obyčejný mobilní telefon. Pokud byste měli s sebou věci přesahující hodnotu 1000 USD, musíte je deklarovat, jinak byste mohli při návratu mít problém je zase vyvézt.

Buenos días. Jak mohu platit?

Úředním jazykem na Kubě je španělština. V turistických centrech se ale bez problémů domluvíte i anglicky, německy nebo francouzsky.

Pozor si dejte při placení. Na Kubě jsou totiž dvě oficiální měny: konvertibilní kubánské peso (CUC) a národní kubánské peso (CUP). Turisté většinou platí vše v CUC; výběr zboží za národní kubánské peso je minimální, nedá se jím všude platit a někde třeba toto omezení platí jen pro turisty. Výměna CUC na CUP a nazpět je možná ve směnárnách takzvaných CADECAS (CAsas DE CAmbio) – v bance ne.

V drtivé většině hotelů můžete platit kreditní kartou, ale pozor: na Kubě nepřijímají karty vydané americkými bankami. V barech a na diskotékách zase nejsou kreditní karty přijímány vůbec, takže doporučujeme mít u sebe vždy dostatek hotovosti.

Foto: Shutterstock

Všichni na Varadero

Pobřeží Kuby je dlouhé 5746 km. V severní části převládá jemný písek a tyrkysově či smaragdově zbarvené zátoky, a proto je severní pobřeží oblíbenější a více navštěvované. Jižní pobřeží lemují často skalnaté útesy, je však zajímavější na pozorování podmořského života.

Z celkového počtu 289 přírodních pláží Kuby míří plné dvě třetiny turistů na nejslavnější z nich – 20 km dlouhou pláž Varadero, podél níž je postaveno přes 50 hotelů a velkých turistických komplexů patřících renomovaným mezinárodním řetězcům.

Ať jste na jakékoli pláži, užijete si zde příjemné teplo. Na Kubě je celoročně v průměru kolem 25 °C. Moře mívá jen o stupínek méně. Nejtepleji, přes 30 °C, je v červenci a v srpnu, naopak nejchladněji, jen kolem 20 °C, je v únoru.

Co vidět a ochutnat

Na Kubě si užijete obrovské množství přírodních krás a pamětihodností. Havana, dvoumiliónové hlavní město ostrova s neopakovatelnou atmosférou, je jedním z nejkrásnějších měst celé Latinské Ameriky a již v roce 1982 bylo její historické centrum s koloniálními památkami zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Užít si můžete zdejší muzea a galerie, projít se křivolakými uličkami staré Havany – La Habana Vieja, zaposlouchat se do rytmů pouličních hudebníků, navštívit světoznámý Hemingwayův bar La Bodeguita del Medio a ochutnat zde třeba vyhlášený koktejl mojito.

Kdo vyrazí na Kubu, zřejmě neodolá pokušení vyzkoušet i místní rum. Dejte si ale pozor, pokud si budete brát tento proslavený nápoj i domů – bezcelně vyvézt můžete maximálně 1 litr tvrdého alkoholu na dospělou osobu.

Foto: Shutterstock

Pokud jste milovníky tabáku, jistě si nenecháte ujít příležitost vyzkoušet i slavné kubánské doutníky. Rozhodně si dejte pozor na jejich nákup na černém trhu: tyto doutníky většinou neprocházejí přísnou kontrolou a jejich kvalita není srovnatelná s doutníky vyrobenými v továrnách.

V restauraci doporučujeme ochutnat například typické congrí (rýže s černými fazolemi), smažené zelené banány a saláty. Zdrojem proteinů je na Kubě vepřové maso; vzhledem k tomu, že chov dobytka kontroluje stát, pokrmy z hovězího masa nejsou součástí běžného kubánského jídelníčku. Z plodů moře nezapomeňte ochutnat krevety, humry a ústřice.

Symbolické spropitné

Vzhledem k současné ekonomické situaci na Kubě je spropitné pro zaměstnance v cestovním ruchu jedním z hlavních zdrojů jejich příjmů. Je běžné dávat spropitné nosičům zavazadel, řidičům autobusů, místním průvodcům, recepčním, číšníkům i pokojským.

Spropitné je naprosto běžné i pro personál v hotelech s programem all inclusive, kde vám zaručí lepší a rychlejší obsluhu. Většinou se jedná pro nás o symbolické částky (1 CUC, tedy jen něco přes 20 Kč).

Pozor za volantem

Taxi na Kubě seženete ve velkých městech na každém rohu. A můžete si také vůz půjčit (stačí mít mezinárodní řidičský průkaz a být starší 21 let). Myslete na to, že je zcela zakázáno řídit pod vlivem alkoholu. A připravte se na minimální množství silničních ukazatelů – dávejte si tedy velký pozor především při jízdách večer a v noci, kdy je osvětlení komunikací minimální.

Pijte vodu (balenou)

Z hygienického hlediska je Kuba bezpečná a stačí v ní dodržovat běžné návyky. Přesto doporučujeme pít pouze balenou vodu. Není také povinné žádné očkování, pouze je doporučeno očkování proti virové hepatitidě typu A.

Základní slovníček:

  • Buenos días – Dobrý den
  • Buenas tardes – Dobré odpoledne
  • Buenas noches – Dobrou noc
  • Hola – Ahoj
  • Gracias – Děkuji
  • Por favor – Prosím
  • No lo comprendo – Nerozumím tomu

Reklama

Výběr článků

Načítám