Hlavní obsah

Srpnem léto nekončí. Poradíme vám, kam se vydat

Novinky, Ing. Stanislav Zíma, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Jak vybrat to správné místo pro podzimní dovolenou? V první půlce září je pěkně na Řeckých ostrovech, v Turecku nebo ve Španělsku. Říjnem začíná sezóna například na Kubě. Celý podzim pak můžete navštívit Egypt či Kapverdské ostrovy.

Foto: Shutterstock

Keňa

Článek

Podzim věnujte moři, sportu i památkám

Podzimní dovolená je ideální pro lidi, kteří vyhledávají spíše klid a pohodu. Panuje příjemné počasí, tedy žádné extrémně vysoké teploty, přesto je ale hezky na koupání v moři. Toto období je vhodné pro milovníky památek a výletů. Neboť na podzim dětem začíná škola, cestují k moři spíše bezdětné páry. Stále více jej však využívají rodiče ke své druhé dovolené – bez dětí.

Kvůli příznivějším cenám a většímu klidu často míří k moři i senioři. Podzim nabízí výborné podmínky rovněž pro aktivní dovolenou. Při nižších teplotách se lépe sportuje, častější větry ocení milovníci surfování nebo jachtingu. Příjemněji se budete cítit také při návštěvách památek.

Foto: Shutterstock

Mauricius.

A hlavní výhody tohoto období? Pláže nejsou přelidněné. Menší množství turistů vám nabízí i výbornou možnost poznat zemi i lidi. Mnohá místa v létě připomínají bláznivý cirkus a s pokračujícím podzimem teprve nabudou osobitější atmosféru. Pokud neradi vstáváte, nemusíte se tolik trápit s buzením na východ slunce nad mořem. Vychází totiž později. Ale hlavně – zájezdy jsou levnější a ceny v místě až o třetinu nižší.

Romantické září

V Řecku, Turecku či v jižním Španělsku se dá koupat minimálně do půlky října. Moře, které se přes léto stačilo prohřát, je teplejší než třeba před sezónou na jaře. Podzimní dovolená je jako stvořená pro všechny milovníky romantiky. V průběhu podzimu získává krajina téměř pohádkový nádech, jenž v kombinaci s teplým klimatem a slunným počasím vytváří ideální prostředí pro vaši dovolenou. Právě podzimní měsíce jsou ideální dobou pro návštěvu kulturních památek. Díky mírnějším teplotám je cestování mnohem příjemnější a můžete podniknout i mnohem delší výlety.

Foto: Shutterstock

Turecko.

Například v Řecku během září dosahují teploty příjemných 30 °C, stále jsou tedy ideální podmínky pro koupání. Moře je navíc po létě příjemně teplé a koupání si tedy nemusí užívat pouze otužilci. V polovině října pak teploty klesají k 24 °C a zvyšuje se také množství srážek, které byly v průběhu léta minimální.

Říjnová Kuba

Tyrkysově modré moře, temně zelená pohoří, bělavé pláže a pálící slunce. To vystihuje bohatství této nádherné země. K tomu tropické podnebí linoucí se starými ulicemi, projíždějící American Cars a nové zážitky a obohacení našich životů. Jestli jste procestovali už mnoho zemí a Kubu zatím ne, tak byste neměli váhat a vydat se na cestu.

Pokud již plánujete dovolenou na Kubě, patrně tím nejdůležitějším rozhodnutím je zvážit, kdy vyrazit. Na ostrově Kuba panuje tropické podnebí po celý rok. Střídají se zde období sucha s obdobím dešťů. Suché období trvá na Kubě od října do dubna a průměrné teploty se v této době pohybují kolem 22 až 25 °C. V těchto měsících má Kuba svoji největší turistickou sezónu.

Když už jste si vybrali termín, nastává čas k vyřízení víza. Pokud se jedná o turistický pobyt, uděluje Kubánský konzulát vízum ve formě turistické karty, která stojí 630 Kč. Tato karta může být vyřízena v rámci turistického pobytu přes cestovní kancelář.

Turistická karta opravňuje k pobytu po dobu 30 dnů a může být prodloužena na Kubě na cizinecké policii o dalších 30 dnů, poplatek činí 25 USD. Turistickou kartu je nutno si obstarat před odletem, protože ji nelze získat po příletu na kubánské letiště. Jedná-li se o cestu za jiným účelem než turistickým, je nutno podat žádost o udělení víza na konzulárním oddělení ZÚ Kuby v Praze (cena cca 35 USD).

Dále musíme počítat s přihlašovací povinností: ve vstupním formuláři, který obdržíte ihned při vstupu do země, se uvádí i místo pobytu v zemi – pokud cestovatel neuvede zajištění pobytu, kubánské úřady ho budou nutit zaplatit min. 3 noci v hotelu, někdy hotel i předem určují. V případě ubytování v soukromí platí přihlašovací povinnost, kterou zajišťuje majitel domu (bytu).

Za nesplnění přihlašovací povinnosti jsou kubánští občané tvrdě postihováni (síť ”domovních důvěrníků” zajistí, že se o ubytovaném turistovi policie brzy dozví). V případě ubytování v hotelu turistu ohlašuje provozovatel. S přihlašovací povinností a snahou kubánských úřadů ”mít každého cizince pod kontrolou” souvisí i problémy se stanováním či nocováním pod širým nebem – kubánské úřady tento druh turistiky nepovolují.

Poslední věcí, kterou Kuba vyžaduje, je uzavření cestovního pojištění pro hrazení léčebných výloh na celou dobu pobytu. Cestovatelé, kteří nebudou mít cestovní pojištění při vjezdu do země, budou povinni uzavřít pojištění přímo na letišti. Cena tohoto pojištění by se měla pohybovat v rozmezí 1,5–3 eura na den. Doporučuje se uzavřít pojištění ještě v ČR, protože jeho obstarání na letišti může být komplikované.

Egypt a Kapverdy

Jen málokde najdete tak krásné moře, jako je Rudé moře v Egyptě. Egypt je navíc poměrně blízko a nabízí velmi široké spektrum ubytování. Je tedy připraven uspokojit rozmanitou klientelu. Na pobřeží bývá v říjnu průměrně 30 °C, moře je vyhřáté na 24 °C. Egypt na podzim skýtá dokonalé spojení odpočinkové dovolené a zážitkového zájezdu.

Foto: Shutterstock

Egypt.

„No stress, no stress!“ Traduje se, že toto zvolání uslyšíte od obyvatel Kapverd, kamkoli se hnete. Ve skutečnosti je slyšet nemusíte vůbec. Ale z jednání a chování místních je nadevše patrné, že stres si do svých duší pouštět nehodlají. Není to ale ani postoj, že na všechno je dost času – ve smyslu španělského „maňana“, které znamená „zítra“, ale mnohdy může znamenat „nikdy“. Kapverďané jsou prostě v pohodě a následkem toho se pocit uvolněnosti a pohody zmocní i vás.

Foto: Shutterstock

Kapverdy.

Půlkruh osmi větších a několika menších sopečných Kapverdských ostrovů připomíná právě objevený ráj. Kombinace oázy klidu, slunečného počasí, příjemného chladivého mořského větru, nekonečných pláží, úchvatné přírody, výborného jídla a pití je korunována průzračně čistým mořem.

Co si s sebou přibalit:

  • knihu, časopisy (vzdálenější destinace = delší cesta)
  • golfové hole, tenisovou raketu atd.
  • neopren, pokud jste milovníky potápění (moře už je chladnější)
  • karty, společenské hry
  • pevné boty, průvodce a mapy (počasí vhodné k delším výletům)
  • teplejší oblečení, deštník nebo pláštěnku (přes den jsou sice teploty vysoké, ale v noci prudce klesají)

Reklama

Výběr článků

Načítám