Hlavní obsah

Srí Lanka má nejkrásnější golfové hřiště v celé Asii

Novinky, Jaroslav Major pro Delfín travel

Nejen dokonalé pláže jsou lákadlem exotické Srí Lanky. Z pouhých šesti osmnáctijamkových golfových hřišť, která v tomto ostrovním ráji najdete, patří hned tři mezi nejlepší na asijském kontinentu, a pokud si na nich alespoň jednou zahrajete, máte zážitek na celý život.

Foto: shutterstock.com

Na Srí Lance nemusíte jen ležet na pláži. Zdejší hřiště jsou vyhledávaná golfovými nadšenci z celého světa.

Článek

Zelené britské dědictví

Golf, stejně jako srílanský národní sport, kriket, přivezli na smaragdový ostrov už v předminulém století Britové. Když vás budou místní přesvědčovat, že golfové hřiště v Colombu založené roku 1880 je „nejstarším mimo britské ostrovy“, moc jim nevěřte. Dávno předtím hráli Britové golf v Indii (klub v Kalkatě založili v roce 1829) i v Malajsii. Pravdou naopak je, že zdejší „Sri Lanka Amateur Golf Championship“, hraný poprvé v roce 1891, je po „British Amateur“ nejstarším dodnes pořádaným národním golfovým mistrovstvím na světě.

Foto: shutterstock.com

Golfová hřiště na Srí Lance jsou jedinečná nejen svou architekturou, ale především přírodními podmínkami. Zatímco v Colombu hrajete v prakticky nulové nadmořské výšce v typicky tropických podmínkách, v Nuwara Eliya (čte se to „nurelija“) uprostřed čajových plantáží ve dvoutisícové nadmořské výšce je klima celoročně podobné vydařenému českému jaru. Specifika zdejšího golfu jsou navíc umocněna jeho tradičním pojetím, na jaké už v Evropě nejsme zvyklí.

Foto: shutterstock.com

Je například povinností každého hráče si do hry objednat služby místního nosiče holí – caddyho –, v ceně poplatku za hru (tee) jsou dokonce i takzvaní „ball spotters“, většinou školáci, kteří na hřišti signalizují hráčům, zda najdou odpálený míček, nebo zda budou muset úder opakovat. Pokud s sebou nemáte vlastní hole, nezoufejte. V každém klubu mají vždy pro návštěvníky k dispozici několik kompletních setů, které si za mírný poplatek (cca šest dolarů) můžete zapůjčit. Jen nečekejte poslední novinky světových značek. Jinak pravidla golfového oblékání (dress code) nejsou na Srí Lance nijak striktní – stačí vám kraťasy, polo tričko s límečkem a běžné sportovní boty.

Kouzlo golfových kluboven

Cestu po srílanských golfových resortech nemůžete začít nikde jinde než v Royal Colombo Golf Club přímo v hlavním městě. Jde o tradiční uzavřený klub, kde oficiálně mohou hrát pouze jeho členové a jejich hosté. Ovšem kterýkoliv mezinárodní hotel, případně cestovní kancelář v Colombu vám vstup do tohoto klubu bez problému zařídí, včetně objednání startovního času (tee time). Ten je dobré si rezervovat několik dní dopředu, bývá tady totiž plno. Za green fee zaplatíte přibližně 60 dolarů. Rovinaté hřiště dlouhé 5770 metrů (par 71) se širokými fervejemi nováčkům připadá zpočátku jako relativně snadné, ale množství vodních a dobře skrytých písečných překážek je brzy vyvede z omylu.

Foto: shutterstock.com

Po skončení golfové hry mívají věčně spěchající Evropané a Američané ve zvyku sbalit hole a z klubu zmizet. Nikoliv na Srí Lance, tam vždy po hře následuje neméně důležitá část – posezení v klubovně. A tuhle tradici byste měli dodržet i vy. Klubovny místních golfových klubů jsou úctyhodné instituce, kde na vás ze zařízení, výzdoby i celkové atmosféry dýchá stará dobrá Anglie. Na kryté terase se při drinku a s doutníkem v ruce můžete seznámit s velice zajímavými lidmi. Royal Colombo Golf Club je totiž nejen sídlem srílanské golfové federace, ale schází se tady městská elita, příslušníci vyšší a střední třídy, zahraniční diplomaté, expati i zdejší celebrity.

Tajný tip: Nuwara Eliya Golf Club

Mnohem uvolněnější a také sportovnější atmosféru poskytuje Victoria Golf Club v městě Digana, asi 20 kilometrů východně od vnitrozemského historického centra Kandy. Mistrovské hřiště dlouhé 6190 metrů (par 73) ve výšce 600 metrů nad mořem otevřeli v roce 1999 a už několikrát vyhrálo anketu o nejkrásnější golfové hřiště v Asii. Když se projdete po jeho úzkých fervejích lemovaných vysokými palmami s nádhernými panoramaty, rychle zjistíte proč.

Foto: shutterstock.com

To nejlepší si nechte na konec. Privátní Nuwara Eliya Golf Club založený roku 1889, s hřištěm o délce 5500 metrů (par 70), leží v horách uprostřed čajových plantáží a je lemován vzrostlými borovicemi. Připadáte si tady najednou jako někde v Evropě. Poměrně kopcovité, ale hráčsky přívětivé hřiště si rychle zamilujete, navíc green fee pro zahraniční návštěvníky je tady skutečně mírné (asi 33 dolarů). Je proto škoda odsud prchat, zvlášť když je Nuwara Eliya skvělým výchozím místem pro výlety do okolí (vodopády St. Clair, jezero Gregory Lake, klášter Sita, botanická zahrada Hakgala, čajové plantáže a spousta dalších přírodních krás a pamětihodností). Pokud se na několik nocí ubytujete ve zdejším golfovém hotelu St. Andrews, nebudete litovat.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Objevte Srí Lanku s cestovní kanceláří Delfín travel. Perla Indického oceánu, jak se tomuto nádhernému ostrovu přezdívá, vás okouzlí natolik, že se sem budete chtít pravidelně vracet. Budete se kochat sytě zelenými čajovníkovými plantážemi, které se táhnou do nekonečných dálek. Upoutají vás i posvátné chrámy nevyčíslitelné hodnoty z dob dávno minulých.

Přírodní rezervace ukrývají exotické druhy zvířat, které můžete konečně spatřit na vlastní oči. A jako bonus vás na konci dovolené čeká zasloužený odpočinek ve 4* hotelovém resortu na pláži, kde si můžete dosyta užívat koupání a slunění na nádherně bělostných plážích!

Nyní můžete využít naši speciální akci! Při zakoupení zájezdu do 20. 12. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám