Hlavní obsah

Mexikem po stopách tequily – paradoxně vznikla tam, kde se opilství trestalo smrtí

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Požehnána buď agáve, sukulent, který dal lidstvu jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Na mysli máme samozřejmě tequilu – další, byť tekutý důvod k návštěvě Mexika. Fascinující země plná kontrastů, chutí i vůní se stane po pár doušcích osvěžujícího koktejlu margarita ještě barevnější.

Foto: shutterstock.com

Mexická tequila se nejčastěji konzumuje čistá nebo jako součást vyhlášených míchaných nápojů.

Článek

Agáve se španělsky nazývá maguey a roste po celém Mexiku. Existuje jí na sto čtyřicet druhů! Pro každý region je typický jiný a Mexičané z něj vyrábějí unikátní pálenky, jako jsou sotol, raicilla či bacanora. Přesto je nejznámější tequila z agáve modré a její drsnější i procentuálně silnější bratranec mezcal z agáve zelené.

Foto: shutterstock.com

S mezcalem pocházejícím z oblasti města Oaxaca jsou navíc spojené celé legendy, kde se to hemží výrazy jako halucinogenní droga či afrodiziakum. Přispívá k tomu samozřejmě i červ, který žil dříve v agáve a nyní se potápí u dna lahve.

Foto: shutterstock.com

Hromy, blesky, boží úkazy

Údajně to byl národ Tequili, který objevil magické účinky nápoje z tohoto sukulentu. A jako mnohokrát v historii lidstva se tak stalo náhodou.

Foto: shutterstock.com

Rostlinu s dužnatými listy vyrůstajícími z pevné růžice zdejší lidé dobře znali a denně ji využívali. Špičaté trny sloužily indiánským ženám místo jehel, nit nemusely ani navlékat, nahradily ji dřevnaté žilky ukryté v listech. Super pevná vlákna se hodila i k výrobě koberců, sisálových provazů a klobouků.

Foto: shutterstock.com

Listy agáve používali Indiáni také na psaní, usušenými lodyhami se topilo. Pokud je dříve nesnědl dobytek. Nic nezůstalo nevyužito. A právě v těchto dávných dobách se přihodilo, že do jedné agáve uhodil blesk. Ulomil její vysoký květ a do pahýlu připomínajícího sepjaté dlaně napršelo.

První, kdo se napil této mléčné, po čase zkvašené tekutiny, byl dobytek. Ale když pastevci viděli, jak se najednou chová bujaře, zvědavost jim nedala a okusili také.

Za opilství tvrdý trest

Staré mexické kultury neznaly proces destilace, zpracovat zkvašený mok tímto způsobem se naučily až od dobyvačných Španělů. Byla jim cizí i opilost, dokonce se trestala smrtí. Původní alkoholické nápoje jako pulque či tepache sloužily hlavně k očistě pozemského já a komunikaci s božstvy. Výjimečně se podávaly ženám při porodu ke zmírnění bolestí. To vše se lze dozvědět v muzeu městečka s názvem Tequila.

Foto: shutterstock.com

Leží asi padesát kilometrů od průmyslového centra Guadalajary v mexickém státě Jalisco. Bohužel je to severně od Mexico city, kam turistické trasy příliš nevedou. A to je škoda! Koloniální klenot je doslova utopený v modravých horách, se zbytkem světa ho pojí jen zamotané silničky. Zpestřením jsou tequilové taverny umístěné po celé trase, takže než do města Tequila dorazíte, víte o stejnojmenném nápoji vše.

Foto: shutterstock.com

Za co může papinův hrnec

Po kamenné dlažbě duní každou chvíli náklaďák s osekanými srdci agáve. Nazývají se piñas. Připomínají tvarem obrovské ananasy a váží až 80 kilogramů.

Foto: shutterstock.com

Vzduchem se line nasládlá vůně, stačí se vydat po její stopě a dorazíte do některé z destilerií. Den a noc tam rozpůlené piñas dusí v obrovských tlakových papiňácích, aby se škrob v nich obsažený proměnil na zkvasitelné cukry. Získaná šťáva mění barvu i konzistenci z bílé tekutiny na lepivě hnědavá povidla… a to už přichází na řadu proces destilace.

Foto: shutterstock.com

Jak se nenechat napálit

Vzniká tím tequila blanco, tedy bílá, nazývaná honosněji i plata čili stříbrná. Přitom jde o chuťově nevybroušený alkohol určený hlavně do koktejlů, jehož drsnost možná přehlušíte solí a citronem. A pak je v nabídce mnohem dražší tequila añejo, tedy stará. Nemusí být nutně nahnědlá. To, co se prodává v Evropě pod názvem zlatá, je mnohdy jen surový destilát líbivě obarvený karamelem.

Foto: shutterstock.com

Vyzrálá tequila añejo přijde o svoji nevymáchanost a svíravou údernost během minimálně ročního pobytu v sudech z bílého dubu, můžete ji tak labužnicky povalovat v ústech jako koňak X.O.

Foto: shutterstock.com

Příště proto hledejte právě nápis añejo a přesvědčte se na etiketě lahve, že její obsah tvoří 100% agávová šťáva. Pouze tak se vám začne po chvíli před očima odvíjet film, který hýří jasnými barvami a plyne v rytmu songů vyhrávaných mexickými muzikanty mariachis. A přesto se druhý den budete cítit jako znovuzrozeni a vzpomenete si, že jste (možná) hovořili i s bohy.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel ke španělskému „Mrtvému moři“.

Menší moře, jak zní překlad názvu Mar Menor, umí své návštěvníky mocně očarovat, a také léčit. Laguna Mar Menor je pro svůj vysoký obsah soli, minerálů a léčivého bahna nazývána právem španělským „Mrtvým mořem“.

Příjemné teploty, které se v květnu v této oblasti pohybují okolo 26 °C, umožňují prožít váš ozdravný pobyt bez úmorných veder. A navíc! Voda laguny Mar Menor je o rovných 5 stupňů teplejší než voda Středozemního moře!

Neváhejte! Vydejte se na prodloužený dvanáctidenní pobyt k laguně Mar Menor s námi! Odlétáme 15. května 2017.

Související témata:

Výběr článků

Načítám