Hlavní obsah

Jedna z nejkrásnějších silnic světa vede podél slavných australských útesů

Novinky, Martin Hůrka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne tvoří přirozený výchozí bod pro poznání jihovýchodního cípu Austrálie, zejména pak čarokrásného divokého pobřeží. Současně je jedním z nejpříjemnějších míst k životu, plným četných (a rozlehlých) parků a nekonečného množství kaváren, hospůdek a restaurací.

Foto: shutterstock.com

Při cestě do Melbourne se nezapomeňte vypravit i do jeho okolí, kde se nachází divoké pobřeží s pohádkovými scenériemi.

Článek

Zatímco mrakodrapy ve druhém největším australském městě najdete, staletými historickými stavbami pochopitelně nedisponuje. Vždyť na své dvousté narozeniny Melbourne teprve čeká. Naproti tomu nabízí nevšední turistické lokace jako starou věznici, uličku Hosier Lane vyzdobenou uměleckými graffiti nebo Block Arcade, obchodní dům z viktoriánské éry. Při pobytu v tomto pobřežním městě se přímo nabízí vyrazit na nedalekou The Great Ocean Road (Velkou oceánskou cestu).

Foto: shutterstock.com

Jedna z nejkrásnějších silnic světa

Téměř 250 kilometrů dlouhou silnici postavili váleční vysloužilci po konci první světové války. Cílem bylo zpřístupnit oblasti do té doby dostupné víceméně pouze lodí. Silnice, která prochází rozeklanou přírodou, se nakonec stala největším pomníkem obětí válek na světě. Turisty však láká především na okolní přírodní krásy. Maximální povolená rychlost je zde 80 kilometrů za hodinu, při první projížďce však málokdo překročí padesátku. Na řadě míst zastaví úplně, aby se pokochal úchvatnými výhledy. Není divu, vždyť se The Great Ocean Road umístila na špici žebříčku nejkrásnějších silnic světa.

Foto: shutterstock.com

Trasa vede západně od Melbourne, podél mořského pobřeží s útesy roztodivných tvarů. V blízkosti silnice, především v Great Otway National Park, lze zahlédnout ve volné přírodě koaly a klokany, oblíbené vačnatce vyobrazené i v australském státním znaku.

Foto: shutterstock.com

Mezi pobřežními skalami se skrývá řada utajených i známých pláží. Za obcí Torquay se člověk po překonání zelenajícího se křovinatého porostu ocitá na pláži Bells Beach. Svěží větry sem lákají surfaře rozličného věku i zkušeností. Ze zálivu Apollo Bay vyrážejí skupinky turistů na kajaku k nedalekému ostrůvku, kde přebývá kolonie tuleňů.

Foto: shutterstock.com

Příkré útesy mění svou tvář

Návštěvníci své silniční putování často končí u skalních útvarů zvaných Dvanáct apoštolů. Z moře vlivem věky trvající eroze povstala skupinka až 50 metrů vysokých vápencových věží. Nejhezčí pohled na ně je se západem slunce, kdy vrhají stíny podél pobřeží.

Foto: shutterstock.com

Při dostatku času se však vyplatí pokračovat ještě o něco dále, ke skále připomínající do moře zaraženou břitvu, nebo do příkrými srázy sevřené zátočiny Loch Ard Gorge. Moře v ní je tyrkysově průzračné a téměř bez vln. Ve skalách lze tu a tam objevit menší jeskyňku. Celé vápencové pobřeží se díky erozi pozvolna, avšak bez přestání mění. Ročně vlny a vítr uberou jeden až dva centimetry, staré útvary mizí a vznikají nové.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Víte, kde naleznete jedny z nejkrásnějších pláží světa? Pokud ne, tak vězte, že rozhodně v Thajsku! Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel poznat tuto báječnou exotickou zemi, tak neskutečně bohatou na přírodní krásy i milé a pohostinné obyvatele. Čeká na vás pozemský ráj plný slunce, kde si zaručeně perfektně odpočinete od všedních starostí.

Poznejte s námi ty nejlepší thajské ostrovy i dechberoucí buddhistické památky. Pokud se toužíte v zimě alespoň na pár dní ohřát a vykoupat na slunných plážích s bělostným pískem, je pro vás náš poznávací zájezd do Thajska tou pravou volbou!

Související témata:

Výběr článků

Načítám