Hlavní obsah

Fascinující peruánský Kuélap – město v oblacích

Novinky, PhDr. Eva Farfánová Barriosová pro Delfín travel

Na okraji peruánské Amazonie, ve výšce 3000 metrů, postavili „lidé z mraků“ Kuélap, jedno z největších a nejkrásnějších dávných měst celé Jižní Ameriky. Vyrostlo v nádherném kraji, kde se amazonský prales stýká s vrcholky And a dohromady tvoří panoráma nepředstavitelné krásy. Ne nadarmo se městu říká „Machu Picchu severu“.

Foto: shutterstock.com

Jedno z nejkrásnějších dávných měst celé Jižní Ameriky bylo vystavěno ve výšce 3000 metrů.

Článek

Pravděpodobně již v 9. století vybudoval lid Chachapoya neboli „lidé z mraků“ ve vysokém pralese na vrcholku hory město Kuélap. Ze tří stran je obklopené nepřístupnými, skoro pětisetmetrovými srázy. Přestože zabírá asi 450 hektarů, má Kuélap pouze jeden vchod, který má tvar trychtýře, aby v případě napadení měli jeho ochránci důležitou strategickou výhodu.

Foto: shutterstock.com

Opevnění spolykalo víc kamenů než Cheopsova pyramida

Celé město bylo rozdělené do několika sektorů. Nejdůležitější je dnes nazýván La Fortaleza čili Pevnost. Další jsou obytné čtvrti a pohřebiště.

La Fortaleza je opevněná část na dlouhém hřebenu kopce. Její rozloha dosahuje šesti hektarů a je obehnaná kamennou zdí vysokou až dvacet metrů. Je jasné, že to byla ochranná hradba. Na její stavbu tehdejší stavitelé použili bloky růžové žuly z lomů na březích řeky Maraňon hluboko v údolí. Vědci vypočítali, že bylo potřeba na vrchol hory přesunout těžko představitelných 25 miliónů kubických metrů materiálu, což je třikrát více, než bylo použito na stavbu Cheopsovy pyramidy v Egyptě.

Foto: shutterstock.com

Ochranná hradba má jenom tři vchody. Každý z nich ústí do úzké trychtýřovité chodby dlouhé skoro 60 metrů. Vchod na vnější straně zdi je tři metry široký, a jak chodba pokračuje, postupně se zužuje až na 70 centimetrů. To znamená, že lidé tu mohli jít jen v řadě, jeden za druhým, a to velmi usnadňovalo obranu města.

Foto: shutterstock.com

Ani mocné hradby proti incké síle nestačily

Uvnitř hradby stojí asi 420 většinou kruhových staveb. Část jich sloužila jako příbytky, ostatní jako sýpky a sklady pro mnoho druhů produktů. Jedná se tedy o dobře organizovaný urbanistický celek, který zahrnuje nejen obytné stavby, ale i administrativní stavby a náboženské a ceremoniální prostory.

Foto: shutterstock.com

Proč ale lid Chachapoya postavil toto opevněné město? Museli se bránit před národy a divokými kmeny sídlícími na severu a na východě, jež plenily a drancovaly jejich pole, kradly jejich dobytek a pravděpodobně i odváděly jejich ženy a děti.

Ale ani kamenné hradby je neuchránily před mocnými Inky, kteří chachapoyské království dobyli a včlenili ho do své říše někdy kolem roku 1480. Dnes je město v ruinách a jeho zdi pokrývají jenom nádherné orchideje a bromélie.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Také toužíte poznat úžasné a záhadné město Inků? Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na dobrodružnou cestu do Peru. Užijete si tajemné obrazce na planině Nazca, plavbu po nádherném jezeře Titicaca a jako třešničku na dortu samozřejmě tajemné Machu Picchu, sen všech cestovatelů.

Celým zájezdem vás navíc provede osoba z nejpovolanějších – profesorka Eva Farfánová Barriosová vedla v Peru několik archeologických výzkumů s významnými objevy a je autorkou mnoha odborných knih o této nádherné zemi.

Využijte naši speciální akci! Při zakoupení zájezdu do 20. 12. 2017 zaplatíte zálohu pouze 7000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám