Argentina je pátým největším výrobcem vína na světě a není se čemu divit. Teplé a suché klima a neobvyklá nadmořská výška vinic zasazených do svahů andského pohoří tvoří perfektní podmínky pro pěstování hroznů, především červené odrůdy zvané Malbec.

Teplé a suché klima argentinskému vínu prospívá.

FOTO: shutterstock.com

Celosvětově vyhlášená argentinská vína se pěstují v mnoha různých oblastech, jako jsou například Salta, Córdoba či San Juan. Hlavním centrem vinařství je však bezpochyby okolí města Mendoza ve stejnojmenné provincii, odkud pochází 80 % celkové argentinské produkce.

V oblasti San Juan se pěstují vyhlášená argentinská vína.

FOTO: shutterstock.com

Většina vinařství, takzvaných „bodegas“, leží na okraji tohoto města, rozeseta jen několik kilometrů od sebe. Propojené jsou přírodními stezkami, a tak se milovníkům cyklistiky nabízí jedinečná příležitost spojit příjemné s užitečným a pojmout jejich návštěvu ve sportovním duchu.

Vinařství neboli „bodegas” jsou zasazena do malebné argentinské krajiny.

FOTO: shutterstock.com

Ať už se vydáte na výlet na kolech, pěšky, či autem, tyto tři vinice byste určitě neměli minout:

Spárujte víno s výborným jídlem u Familia Zuccardi

Příběh tohoto vinařství nesahá daleko do historie, založeno bylo teprve na počátku 60. let minulého století. Momentálně leží rodinná společnost v rukou vnuka původního zakladatele, Sebastiána Zuccardi. Jeho dědeček Alberto zavedl speciální metodu pěstování révy zvanou Parral Zuccardi, avšak až jeho otec José Alberto rodinnou značku náležitě proslavil. V 80. a 90. letech začal s výrobou širokého spektra vín, od cenově dostupných až po ta velmi exkluzivní, vyráběná speciálně pro export do zahraničí.

Argentinská vína jsou žádaná po celém světě.

FOTO: shutterstock.com

Familia Zuccardi je jedním z nejúspěšnějších argentinských vinařství jak na domácí, tak zahraniční úrovni a jeho návštěva je velice příjemnou záležitostí. Vinné sklípky působí elegantním a útulným dojmem a nekonečný výběr vín zajisté uspokojí chutě všech návštěvníků. Vynechat byste určitě neměli degustaci tří nejznámějších vín z řady Santa Julia, pojmenované po zakladatelově vnučce. Stojí pouhých 40 pesos (v přepočtu necelých 50 Kč).

Pokud vám během prohlídky lehce vyhládne, navštivte místní restauraci Pan y Oliva, což v překladu znamená „chléb a olivy“. Vybrat si můžete buďto z klasického menu, nebo můžete ochutnat několik menších porcí různých pokrmů podávaných s nejlépe se hodícím druhem vína.

Jídlo na čerstvém vzduchu chutná nejlépe… A co teprve na vinici!

FOTO: shutterstock.com

Společenstvo vinařů Vines of Mendoza v údolí Uco Valley

Tato vinice 100 km jižně od města Mendoza byla založena jako speciální projekt umožňující vinařům pronajmout si část pozemků v tomto nádherném prostředí na úpatí andských hor. O jedenáct let později se spolek více než 130 vinařství rozpíná po neuvěřitelných 500 hektarech půdy.

Vinice spolku Vines of Mendoza se rozprostírají na 500 hektarech půdy.

FOTO: shutterstock.com

V rezortu Vines of Mendoza dnes najdete nejen vinohrady, ale také několik statků a v neposlední řadě lázně s 28 vilami k pronájmu. Milovníky jídla určitě zaujme restaurace Siete Fuegos vedená jedním z nejznámějších francouzských kuchařů, specialistou na grilované pokrmy Francisem Mallmannem.

Milovníci jídla budou restaurací v srdci vinice doslova nadšeni.

FOTO: shutterstock.com

Pokud je pobyt ve zdejším rezortu nad rámec vašeho rozpočtu, určitě se vyplatí naplánovat si do tohoto vinařského ráje alespoň jednodenní výlet. Buďto můžete využít služeb některé z cestovních kanceláří v Mendoze, jejichž exkurze jsou běžně doprovázené vyškoleným someliérem, nebo se vydáte do údolí Uco Valley po vlastní ose a za přibližně 300 Kč si užijete klasickou degustaci vedenou místní znalkyní Mariannou Onofri.

Než se víno dostane na váš stůl v tekuté podobě, musí projít složitými procesy.

FOTO: shutterstock.com

Díky rozmanitému charakteru této vinice je v nabídce mnoho odrůd červených i bílých vín, odjet ale nesmíte bez ochutnání zdejší speciality, malbeku s názvem Recuerdo. Vyráběn je ze směsi hroznů místních vinařů a jeho ročník 2011 ocenila vinařská akademie 93 body ze sta.

I když práce na vinici vypadá romanticky, je to ve skutečnosti velká dřina.

FOTO: shutterstock.com

Zpátky do historie v Bodegas López

Pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o historii argentinského vinařství, bude Bodegas López tím pravým cílem. Tato vinice byla založena v roce 1898 španělským přistěhovalcem Josém Lópezem Rivasem a momentálně je vedena rodinnými členy již čtvrté generace. Jedná se také o jednu z pouhých dvou argentinských vinic, které stále používají k výrobě vína obrovské sudy z dubového dřeva o objemu 10 000 litrů.

Vinařství Bodegas López má v Argentině dlouholetou tradici.

FOTO: shutterstock.com

Kromě standardní degustace nabízí Bodegas López zdarma prohlídku vinařského muzea, kde jsou vystaveny zemědělské stroje z 20. let minulého století, dřevěné lisy a deníky původních zakladatelů.

Krátká procházka šampaňským vinohradem, s úžasnou kulisou, kterou vytváří Andy v pozadí, vás vrátí myšlenkami zpět do 21. století. Zatímco obecná prohlídka je zdarma, za 400 pesos (přibližně 500 Kč) můžete využít Lópezova dobře zásobeného sklepa a ochutnat některá z dvaceti-, patnácti- a desetiletých vín z řady Montchenot.

Není divu, že je Argentina rájem kvalitního červeného vína.

FOTO: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

EKVÁDOR 55+

Toužíte po exotické a přitom bezpečné dovolené? Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel poznat nejrozmanitější zemi naší planety – Ekvádor. Pozoruhodná příroda s divokou faunou i flórou se střídá s úchvatnými inckými památkami a nekonečnými písečnými plážemi na pobřeží Tichého oceánu.

Proniknete i do hloubi tajuplného Amazonského pralesa, kde lidé stále žijí svým tradičním způsobem daleko od vymožeností civilizace. Odpočiňte si a načerpejte energii v tomto nádherném koutě světa a poznejte tradiční kultury pevně spjaté s přírodou.

Využijte naši jedinečnou nabídku! Při zakoupení zájezdu do 31. 12. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5000 Kč za osobu.