Hlavní obsah

Peruánské pyramidy: Na největší stavbu Ameriky padlo 143 miliónů cihel

Novinky, Eva Farfánová Barriosová pro Delfín travel

Severní Peru, přestože ho tvoří velmi suchá poušť, kterou protékají řeky, jenom když je v horách období dešťů, je hustě osídleno již několik tisíc let. V minulosti se zde rozvíjelo několik vyspělých říší a všechny mají společnou charakteristiku: stavěly pyramidy.

Foto: shutterstock.com

Vyspělé civilizace v Peru zanechaly unikátní pyramidy, které jsou dodnes středem zájmu archeologů.

Článek

Peruánské pyramidy nejsou podobné těm, co známe z Egypta. Tyto mají obdélníkovou základnu a vrcholek končí plošinou, na níž stávala svatyně. Rozdíl je i ve stavebním materiálu. Ty nejstarší jsou postavené z malých kamenů spojených hlínou, ty pozdější z cihel sušených na slunci. Z miliónů cihel. Tyčí se do výšky jako malé suché hory, jimž se podobají i svou barvou. Některé jsou malé, jen deset či dvanáct metrů vysoké, jiné se tyčí mnohem výše.

Foto: shutterstock.com

Nenápadné kopečky hlíny? Architektonické skvosty!

Mnoho lidí je zklamaných, když je vidí poprvé. Tyto kopce nahnědlé hlíny že jsou pyramidy? Ano. Samozřejmě že my je už nemůžeme ocenit v jejich původní nádheře, hladce omítnuté a často pomalované různými náboženskými výjevy. My je vidíme už jen jako pahorky narušené časem, jejichž vnější erodovaná vrstva se musí odstranit, aby se přišlo na neporušené cihly.

Foto: shutterstock.com

A kdo je postavil? Nejstarším státním útvarem na americkém kontinentě byl Caral, stát rozvíjející se mezi lety 3000 a 1800 př. n. l. V té době vzniklo na třicet dva pyramidových konstrukcí rozličné velikosti. Největší je Templo Mayor. Skládá se z 20 metrů vysoké, 171 metrů široké a 150 metrů dlouhé stupňovité pyramidy, na jejímž úpatí se nachází kruhové zapuštěné patio. Odtud vede schodiště na vrcholek pyramidy. Celý komplex byl postaven z plochých kamenů spojených maltou. Vnější zdi byly omítnuty a natřeny na bílo.

Chlouba mochické říše vzdorovala dobyvatelům

Další důležitá civilizace, která se zde rozvíjela po roce 100 našeho letopočtu, byla říše Mochiků. I oni si potrpěli na monumentální architekturu. Jejich pyramidy se po svém dokončení proměnily v ohromné hory z miliónů cihel. Uvnitř ukrývaly příbytky vládnoucí vrstvy i místa určená k pohřbívání nejen mochické aristokracie, ale i vládců celého kraje.

Foto: shutterstock.com

Největší stavbou byla Huaca del Sol, považovaná za největší stavbu v předkolumbovské Americe. Její základy původně měřily 493 metrů na délku a 160 metrů na šířku. Dodnes ještě dosahuje výšky 49 metrů. Vědci vypočítali, že na její stavbu bylo použito 143 miliónů cihel.

Když byla země dobyta Španěly, tato pyramida je svou velikostí přímo přitahovala. Nevěděli, jak se dostat do jejích útrob, a tak změnili koryto řeky a vodu navedli na chrám. Našli zde ohromné množství zlata a je možné, že byly zničeny i královské hroby, po kterých archeologové tak pátrají.

Foto: shutterstock.com

Na této části peruánského pobřeží se během historie vystřídalo několik vyspělých říší a všechny dohromady postavily stovky, možná tisíce pyramid, které dnes můžeme obdivovat.

Inzertní sdělení:

Užijte si úžasnou historii a nespoutanou přírodu Peru s cestovní kanceláří Delfín travel.Tato mytická země má rozhodně co nabídnout! Dávné civilizace zde zanechaly úžasné památky, které dodnes fascinují archeology i turisty z celého světa.

Splňte si svůj sen a objevte ztracené město Inků Machu Picchu nebo záhadné obrazce na planině Nazca. Milovníci přírody si zase užijí plavbu po překrásném jezeře Titicaca. Vydejte se s námi na cestu, která se pro vás stane životním zážitkem, a objevte poselství dávných civilizací, které tajemné Peru obývaly.

Využijte naši speciální akci. Při zakoupení zájezdu do 30. 9. 2017 zaplatíte zálohu pouze 7000 Kč za osobu!

Související témata:

Výběr článků

Načítám