Hlavní obsah

Za losy a medvědy do východní Kanady

Novinky, Lucie Klečková pro Delfín travel

Není žádným tajemstvím, že kanadská příroda je jednou z nejúchvatnějších na světě. Nepřeberné množství scenérií, od divokého oceánského pobřeží přes majestátní horské masivy až po tundru a zamrzlé arktické pouště, si navíc do konce tohoto roku můžete užívat zdarma.

Foto: shutterstock.com

Divoká příroda Kanady patří k těm nejkrásnějším scenériím, které můžete na naší planetě spatřit.

Článek

Kanada letos slaví 150. výročí od svého založení. Je tedy nejlepší čas vydat se na „Velký bílý sever“ a užít si nejen celoročně probíhající oslavy, ale také volný vstup do většiny národních parků. Všech šest našich tipů najdete na východním pobřeží Kanady.

Na špičce poloostrova Bruce, Ontario

Díky skvělé dostupnosti z nedalekého Toronta je Bruce Peninsula National Park jeden z nejoblíbenějších národních parků v provincii Ontario. Ročně jím projdou desetitisíce návštěvníků, které láká azurově modrá voda v zálivu Georgian Bay, překrásné přístavní městečko Tobermory či desítky turistických stezek protínajících tento poloostrov křížem krážem.

Foto: shutterstock.com

Mezi nejoblíbenější aktivity jednoznačně patří lodní výlet na přilehlý ostrůvek Flowerpot, kde je možné spatřit zajímavé jeskyně a skalní útvary. Během cesty uvidíte skrz prosklené dno lodi vraky potopené nedaleko břehu, ale především se budete kochat nádhernou kanadskou přírodou všude kolem. Otužilci mohou strávit příjemný den na jedné z oblázkových pláží, ale předem varujeme, že zdejší voda je přesně tak ledová, jak se díky své křišťálové barvě zdá.

Foto: shutterstock.com

Po stopách losů v parku Algonquin, Ontario

Milovníci divoké zvěře rozhodně nesmí minout jeden z největších parků východního pobřeží, Algonquin Provincial Park. Tento kus nezkrocené přírody ležící přesně mezi Torontem a Ottawou je známý především pro svých 2400 jezer a 1200 říček. Vodní hladiny se třpytí po celé ploše parku, tedy na 7653 kilometrech čtverečních, což odpovídá rozloze Plzeňského kraje. Během léta, konkrétně v průběhu měsíce července a srpna, je navíc velká šance spatřit v Algonquinu typické zástupce kanadské fauny, jako jsou medvědi, bobři, vlci a zejména pak majestátní losi, kvůli kterým sem řada lidí jezdí.

Foto: shutterstock.com

Pokud se do Algonquinu vydáte v době, kdy jezera nejsou zamrzlá, žádná výmluva není dost dobrá na to, abyste si neudělali výlet na kanoích po jednom z jezer. Právě v odlehlých zátokách máte největší šanci spatřit pasoucí se losy. Pokud na nějakého opravdu narazíte, nezapomeňte rychle zvednout pádla nad hlavu. Tímto malým trikem, doporučeným přímo správcem parku, zvíře snadno přesvědčíte, že jste také los, a dokud mu nezačnete okusovat stejný kus trávy, nenechá se vámi vyrušovat.

Foto: shutterstock.com

Oříšek jménem Parc national de l'Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé, Quebec

Připravte si dalekohledy, čeká vás jedinečná podívaná! Park, jehož jméno ani většina Kanaďanů neumí vyslovit, je nejen přehlídkou geologického a historického bohatství, ale také útočištěm a domovem největší kolonie migrujícího ptactva v Severní Americe. Pokud nejste zrovna ornitologičtí nadšenci a tisíce terejů bílých a dalších ptáků vás nechávají klidnými, nezoufejte – i pro vás se zde najde ledacos k vidění.

Foto: shutterstock.com

Ponořte se třeba do historie rybolovu při jedné z lodních exkurzí kolem ostrova Bonaventure, obdivujte slavný, z moře vystupující skalní útvar Percé Rock a nezapomeňte si projít památeční cestu po stopách původních indiánských obyvatel Mikmaků. Stále je možné vidět stará obydlí, která odrážejí dřívější prosperitu poloostrova Gaspé.

Foto: shutterstock.com

Tam, kde se zrodila Kanada: Prince Edward Island

Kouzlo slaného větru a cihlově červených písečných dun pocítíte na vlastní kůži na jednom z nejnavštěvovanějších kanadských ostrovů, který je zároveň nejmenší kanadskou provincií. Jeho dvě nejkrásnější pláže, Brackley a Stanhope, leží jen kousek od města Charlottetown, kde byla před 150 lety Kanada oficiálně založena. Národní park Prince Edward Island je ideálním místem na dovolenou pro rodiny s dětmi, neboť jeho stezky jsou vhodné i k výletům s kočárkem.

Foto: shutterstock.com

Univerzální cíl: Cape Breton Highlands, Nova Scotia

Místo, kde se zelené zalesněné kopce setkávají se strmými útesy stoupajícími z oceánu – tak by se dal popsat národní park Cape Breton Highlands. Tato část Kanady, kterou původně obsadili francouzští kolonisté a následně Skotové, je jedinečná pro svůj typický akcent a mix kanadské, francouzské a keltské kultury. Na své si zde přijdou všechny typy cestovatelů. Ať už jste rodina hledající zábavu, nebo pár, který touží po romantické dovolené, Cape Breton vám nabídne svou nádhernou, nedotčenou přírodu, outdoorové dobrodružství, půvabné vesničky a také vynikající přímořskou kuchyni.

Foto: shutterstock.com

Drsná krajina v Gros Morne, Newfoundland

Když se řekne východní pobřeží Kanady, rozhodně nesmíme opomenout provincii Newfoundland a její národní park Gros Morne. Jako byste se ocitli v naprosto jiné části naší planety. Zubaté horské profily, vodopády, fjordy a rokle dostaly tento kus kanadské přírody až na seznam památek UNESCO. Návštěva Gros Morne je snem všech geologů-nadšenců. Poskytne vám totiž vzácnou příležitost vidět oceánskou kůru, která se svým pohybem nasunula nad zemský plášť. Pozdější činnost ledovců zde vytvořila jedinečnou krajinu, která je dodnes domovem mnoha živočišných druhů, včetně černých medvědů, losů či sobů, a při troše štěstí je zde možné pozorovat i velryby.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Toužíte po malebné přírodě, ale i po koupání na jedněch z nejkrásnějších pláží světa? Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel prozkoumat Thajsko a užijte si obojího plnými doušky. Navštívíte rušný Bangkok, který vás svou pulzující atmosférou chytí za srdce. Až se nabažíte pobytu v civilizaci, budete objevovat malebné ostrovy, které se v Thajsku ukrývají.

Nebude chybět slunění na bělostných písčitých plážích a koupání v průzračně čistém moři jako vystřiženém z reklamního katalogu. Zamilujte si thajskou přírodu, kulturu i jídlo a objevte půvaby asijské kultury tak, jak jste si to vždy přáli.

Související témata:

Výběr článků

Načítám