Hlavní obsah

Zážitky z dovolené v Indii: Za volantem budete trpět, u holiče jásat

Novinky, Gabriela Pšeničková a Josef Rubeš pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte-li se do Indie poprvé a nepatříte-li mezi „otrlé“ typy, zkuste začít s cestovní kanceláří na pobřeží provincie Goa. Užijete si luxusní plážový relax s možností krásných výletů po okolí v prostředí trochu odlišném od zbytku Indie, takže vás nepotká takový „kulturní šok“. Na co se můžete během dovolené těšit a čím se nenechat vyvést z míry?

Foto: shutterstock.com

Luxusní pláže, nádherná příroda i skvělé jídlo. Pokud toužíte poznat Indii, začněte určitě provincií Goa.

Článek

Banánové listy místo talířů

Na indickém jídelníčku převládá spíše vegetariánská strava a v tradičních pokrmech budete maso hledat jen těžko. Jinak je ovšem nabídka víc než pestrá – co oblast, to jedinečné recepty specifické různými druhy koření. Připravte se na to, že indická kuchyně je až ďábelsky ohnivá.

Foto: shutterstock.com

Rozhodně ochutnejte zeleninové čatní, křehké placky čápátí, gulab – sladké kuličky v rosolu – nebo růžovou rybu king snapper. V horkém počasí vás výborně osvěží nápoj z kyselého mléka lassí. Takříkajíc nezbytností je vychutnat si šálek čaje dáta masala s mlékem, hřebíčkem a kardamomem, šťávu z cukrové třtiny, mangový nápoj maaza a samozřejmě Old Monk – pověstný indický rum. V ničem si nezadá se slavnějšími značkami z Karibiku.

Foto: shutterstock.com

Pokud vám někde naservírují jídlo místo talíře na banánovém listu, nebuďte překvapeni. Nerozbila se jim myčka ani nedošlo čisté nádobí – jedná se o tradiční způsob podávání pokrmů. Až dojíte, stačí list přeložit v půli.

Foto: shutterstock.com

Zážitky k nezaplacení – vyhrazeno pro pány

Tak jako si v Thajsku musíte dopřát masáž, v Indii je pro turisty pány příjemnou povinností navštívit holičství. Najdete je na každém rohu, přesto mají stále plno, ráno, odpoledne i večer. Pro Indy je holení něco jako pro nás ranní čištění zubů. Všichni důkladně pečují o svůj vous či se nechávají holit dohladka. Proto si většinou budete muset počkat, než na vás přijde řada. Ale stojí to za to. Můžete si být jisti, že se vám v každém „salónu“ dostane té nejlepší péče. Lišit se bude jen v tom, jaký druh holení si zaplatíte.

Foto: shutterstock.com

Holí se samozřejmě břitvou, a tak hned, jak se usadíte, dostanete horký ručník na obličej. Poté klasickou štětkou nanesou pěnu, vymění starou břitvu za novou a jde se na to. Vše je v mžiku dole, a než se vzpamatujete, už dostáváte masáž, a to minimálně obličeje, za příplatek i celé hlavy a šíje. Na závěr nesmí chybět kolínská, tou vás doslova zalijí. Dokonalý zážitek, se kterým se módní „barber podniky“ v tuzemsku nemohou srovnávat, vyjde v přepočtu na pouhých 15 až 100 korun.

Doprava s příchutí adrenalinové zábavy

Stejně intenzivní, i když možná trochu více adrenalinový zážitek vám nabídne cestování místní hromadnou dopravou. Pod heslem „zkusit se má všechno“ můžete nastoupit do některého z dopravních prostředků, kterým se budete k cíli přemisťovat rychlostí deset kilometrů v hodině, zato za ohlušujícího řevu indické populární hudby. Pátrat po termínech odjezdu se vám brzy může jevit jako ztráta času. Jízdní řády často fungují na principu „až přijede, tak tady bude“.

Foto: shutterstock.com

Po této zkušenosti možná budete mít chuť si na výlety raději půjčit auto. Počítejte však s tím, že řízení po Indii je zkouškou pevných nervů. Jezdí se vlevo, a co se dodržování dopravních předpisů týče, vládne tu anarchie. Na cestách proto buďte obezřetní. K poznávání okolí je pohodlnější využít místní levné taxi. V každém případě si domluvte cenu dopředu a tuto částku také předem zaplaťte. Totéž platí i pro dopravu tuk-tuky.

Foto: shutterstock.com

Všude potkáte spoustu ochotných „naháněčů“, kteří vám budou nabízet nejrůznější služby. Nenechte se zlákat první nabídkou. V případě zájmu si dejte na čas a srovnejte si nabídku z více stran. Rozhodně se vyplatí smlouvat, úspěšný obchod se může uskutečnit i za čtvrtinu původní ceny. Pokud na místě nebudou mít to, co potřebujete, jsou velmi ochotní zavést vás jinam či sehnat někoho, kdo vaši poptávku vyřeší.

Foto: shutterstock.com

Během minuty zapadnete do rodiny

Uvidíte-li po městě jet jinocha na nádherně vyzdobeném koni nebo slonovi, chystá se svatba a právě si jede pro svou nevěstu. Ta bývá v tento den oblečena do tradiční červené barvy vyjadřující štěstí a ruce a nohy má pomalované henou pro dobrou plodnost, energii a odehnání zlých sil. Tradiční indická svatba, plná neměnných rituálů, představuje rozhodně velký zážitek a také velmi nákladnou záležitost. Aby ne, počet hostů jde běžně do tisíců a svatba se obvykle koná pod otevřeným nebem.

Foto: shutterstock.com

Při troše štěstí se na ni dostanete i vy coby rodině zcela neznámý turista. Nachomýtnete-li se poblíž, prostě vás pozvou do víru svatebního veselí – „sáhib“ je vítaným hostem a místní lidé jsou všeobecně velmi vřelí a přátelští. Člověk, kterého jste potkali teprve před chvílí, se bude upřímně zajímat o vaši rodinu, práci i soukromí.

Foto: shutterstock.com

Přestože si o Indii předem mnoho načtete, skutečnost vás může ve finále v mnoha ohledech překvapit, ba dokonce šokovat. Indie není pro nic za nic označována za zemi barev, vůní, kontrastů, rozmanitosti a protikladů… O to větší výzvu tato destinace představuje.

Inzertní sdělení:

Zažijte nejrozmanitější zemi světa s cestovní kanceláří Delfín travel a poznejte, proč je Ekvádor považován za jednu z nejkrásnějších zemí Jižní Ameriky. Země, která si doposud zachovává svůj indiánský charakter, má rozhodně co nabídnout. V hlubokém Amazonském pralese budete pozorovat život místních obyvatel, kteří stále žijí nepoznamenáni výdobytky moderní civilizace.

Vystoupáte do závratných výšek And a zažijete i fyzikální odlišnosti na rovníku. Nebudou samozřejmě chybět ani úchvatné incké památky a koloniální města, která si stále zachovávají svou typickou atmosféru. Na závěr dovolené si užijete i koupání a odpočinek na bělostných písečných plážích.

Využijte naši speciální nabídku! Při zakoupení zájezdu do 30. 11. 2017 zaplatíte zálohu za zájezd pouze 7000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám