Hlavní obsah

Ohňová země, Argentina. Na konci světa s tučňáky

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehostinná, větrem zmáhaná krajina nejjižnějšího cípu Jižní Ameriky láká ročně stovky dobrodruhů k objevování divoké přírody se stanem i s cestovní kanceláří. Jaká je Ohňová země?

Foto: shutterstock.com

Tučňák je ikonou celé Patagonie. Spatřit ho na vlastní oči ale není zase tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Článek

Souostroví Tierra del Fuego (Ohňová země) tvoří přes 40 ostrovů i ostrůvků, největší je Isla Grande. Od argentinské pevniny dělí Ohňovou zemi Magalhãesův průliv a výlet do nejjižnějšího koutu světa si můžete prodloužit o cestu na Antarktidu přes Drakeův průliv.

Foto: shutterstock.com

Země tisíce ohňů

Jméno celému souostroví daly planoucí ohně na území indiánského kmenu Yamanů. K udržení tepla a osvícení pevniny při návratu na pobřeží tito nomádští lovci-sběrači rozdělávali žhavá hnízda i na svých dřevěných kánoích využívaných k lovu tuleňů.

Foto: shutterstock.com

Slavný mořeplavec Fernão de Magalhães, který ostrovy v roce 1520 objevil, si s domorodci při svém příjezdu příliš nerozuměl. A nešlo jen o jazykové rozdíly. Ani přírodovědci Charlesi Darwinovi, který Ohňovou zemi navštívil v roce 1843, se animistická víra místních obyvatel nezdála a popsal je jako „divoké psy, kteří postrádají známky duchovního života“. Podivným shledával nejspíš také způsob, jakým domorodci čelili nízkým teplotám. Kromě tulení kůže pokrývali svoje těla směsí zeminy a tuků z těl ulovených zvířat.

Ovčí stezka a zlaté doly

Kromě Yamanů obývaly Ohňovou zemi i další kmeny, jejichž osud ve většině případů zpečetily boje s nepřátelskými mořskými lovci, kontakt se zavlečenými nemocemi a také vraždy na objednávku od nově příchozích těžařů zlata. Zlatá horečka přilákala do Ohňové země v letech 1883–1906 množství Evropanů, kteří zde kromě těžby drahého kovu zakládali také dnes pro Patagonii tolik typické ovčí farmy.

Foto: shutterstock.com

Po stopách pastevců se můžete vydat na El paso de la oveja, Ovčí stezku, po které projdete 25 kilometrů skrz Valle de Andorra. Roztomilé záběry huňatých zvířat na pozadí ledovců ale pořídíte pouze v osadách, volně žijící ovce na tomto treku – navzdory jeho názvu – nepotkáte.

Foto: shutterstock.com

Ushuaia – na konci světa

Do vyhledávaného národního parku Tierra del Fuego se dostanete po silnici Ruta 3, západním směrem z města Ushuaia, kterému se pro jeho extrémně jižní polohu říká El fin del mundo – konec světa.

Foto: shutterstock.com

Jako nediskutovatelný gringo (cizinec) zaplatíte za vstup do tohoto nejlépe přístupného národního parku 210 ARS (argentinské peso), zhruba 280 Kč, zatímco například argentinský univerzitní student vydá v přepočtu na naše jen padesátikorunu (a místní důchodce si park užije zdarma). Vysvětlivky pod rozličnými sumami – snad aby vstupní cedule nevyvolávala zbytečné mezinárodní šarvátky – upozorňují, že obyvatelé Argentinské republiky pochopitelně platí daně, tedy přímo přispívají k ochraně místní fauny a flóry.

Foto: shutterstock.com

Nefalšovaná divočina

V národním parku Tierra del Fuego na vás čeká 630 kilometrů čtverečních krajiny, kterou budete obdivovat s otevřenými ústy. Pásma nepropustných jehličnanů střídají obří ledovcová jezera a zelená údolí a vaše uši si postupně zvyknou na ohlušující poryvy větru. Rozhodně se na cestu vybavte oblečením z funkčních materiálů. Léta jsou v Ohňové zemi vlhká a chladná s teplotou kolem 10 stupňů, zimy studenější a větrné s teplotním průměrem rovným nule.

Foto: shutterstock.com

Kvílející ptáci doprovázející vás už cestou do parku jsou jen slabou předehrou množství fauny uvnitř rezervace. Potkat můžete stříbrné lišky, bobry, množství ptactva či roztomilé lamy guanako. Jen za tučňáky patagonskými, kteří se stali symbolem celého jihu Argentiny a Chile, musíte jinam.

Foto: shutterstock.com

Třeba s ushuaiskou cestovní kanceláří Piro tour, která od října do dubna, v období jihoamerického léta, organizuje výlety na ostrov Martillo, domov roztomilých elegánů. Tučňáky lze sice s trochou štěstí spatřit i jinde (vyskytují se od Punta Arenas až k jihu Ohňové země), s průvodcem však budete mít možnost kochat se pohledem na ptáky vystrkující své typicky žluté krky hezky zblízka.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Toužíte spatřit nespoutanou přírodu a přitom se vám nechce cestovat daleko? V tom případě je na čase objevit Island s cestovní kanceláří Delfín travel! Ostrov severských bohů okouzluje mohutnými vulkány, královskými vodopády i obrovskými ledovci. Můžete si být jistí, že nudit se tady nebudete ani na malou chvilinku.

Pojeďte s námi objevovat i relaxovat do země ohně a ledu. Nadechnete se čistého, omamně vonícího vzduchu, užijete si koupel v největším geotermálním koupališti světa a ještě se dozvíte spoustu zajímavých informací, protože vaším průvodcem po Islandu bude známý cestovatel a novinář Pavel Dobrovský!

Přečtěte si náš rozhovor s Pavlem Dobrovským a nalaďte se na dovolenou na Islandu!

Související témata:

Výběr článků

Načítám