Hlavní obsah

Mitad del Mundo – střed světa, kde neplatí fyzikální zákony, jak je znáte

Novinky, Martin Zeman pro Delfín travel

Téměř povinností každého turisty, který zavítá do Ekvádoru, je návštěva rovníku a monumentu Mitad del Mundo neboli středu světa. Nachází se jen 26 kilometrů severně od hlavního města Quita, kterému se tak přezdívá město dvou hemisfér.

Foto: shutterstock.com

Monument Mitad del Mundo neboli střed světa se nachází jen necelých 30 kilometrů od hlavního města Quito.

Článek

Původ názvu hlavního města, který si uchovalo z dávných dob, je stále opředen tajemstvím. Jedna z nejpravděpodobnějších teorií říká, že je odvozen ze starého indiánského jazyka čibča, kde quitu znamenalo místo ve středu země. Je tedy možné, že již předhispánské kultury si uvědomovaly výjimečnost tohoto místa.

Tam, kde se půlí zeměkoule, vyrostl památník

Monument na rovníku byl postaven na počest francouzsko-španělské výpravy vedené francouzským matematikem a přírodovědcem Charlesem Marie de La Condaminem. V roce 1736 výprava zavítala do Ekvádoru, aby odpověděla na otázku, kterou si vědci v této době kladli, zda zploštění země je na pólech či právě na rovníku. V roce 1979 byl na místě jejich měření vystavěn třicetimetrový památník s glóbem na vrcholu. Rozlehlý areál monumentu s několika pavilóny se stal jednou z nejnavštěvovanějších památek celého Ekvádoru.

Foto: shutterstock.com

I vědci občas trochu šlápnou vedle

Nikomu přitom nevadí, že chybička se vloudila. Podle dnešních přesných měření pomocí GPS se však rovník ve skutečnosti nachází přibližně 240 metrů severněji. Pokud se tedy chcete na rovníku rozkročit tak, abyste měli jednu nohu na severní a druhou na jižní polokouli, musíte vyrazit do malého etnografického muzea Intiñan Solar Museum. Zde se mimo jiné dozvíte spoustu informací o různých indiánských kulturách přímo v jejich originálních příbytcích. Jednou z původních staveb je chichería, kde se vyráběl tradiční alkoholický nápoj z kukuřice zvaný chicha, který zde můžete na posilněnou také ochutnat.

Foto: shutterstock.com

Na rovníku je všechno jinak

V muzeu je možné si na přesně vyznačeném rovníku vyzkoušet na vlastní kůži jeho jedinečné fyzikální vlastnosti. Jen na rovníku lze například postavit vajíčko na špičku či vypouštět vodu z lavoru, aniž by vznikl jakýkoli vír. Když se provede stejný pokus jen o několik metrů severněji či jižněji, vír se v lavoru již točí vždy jedním či druhým směrem v závislosti na tom, na které polokouli se zrovna nacházíte.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Další oblíbený pokus je procházka po rovníku se zavřenýma očima. Neviditelná síla vás vytlačuje z vyznačené čáry a jít rovně je opravdu nemožné. Především mužští návštěvníci kroutí hlavou, když jim drobná průvodkyně na rovníku velice snadno stlačí předpažené semknuté ruce k zemi, přestože o několik metrů severněji či jižněji jí na to její síla zdaleka nestačí.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Pro Ekvádorce je rovník významný nejen proto, že dal název celé zemi (ecuador je španělsky rovník), ale představuje pro ně přímo posvátné místo. Již v pradávných dobách se v den jarní či podzimní rovnodennosti sjížděli indiáni z dalekého okolí, aby se v pravé poledne zbavili na rovníku svých stínů. Zbavte se také svého stínu a vydejte se na cestu do této rozmanité rovníkové země.

Inzertní sdělení:

Užijte si s cestovní kanceláří Delfín travel putování na rovníku a splňte si své sny o exotické dovolené. Panenská a dosud neposkvrněná příroda, starobylé incké památky a úžasně vřelá povaha místních obyvatel. Přesně takový je Ekvádor, který vás již při první návštěvě chytí za srdce.

V Amazonském pralese můžete pozorovat život místních obyvatel dosud nepoznamenaný naší uspěchanou dobou a na pobřeží Tichého oceánu si zase báječně odpočinete od všedních starostí. Přesvědčte se na vlastní oči o tom, že Ekvádor je nejrozmanitější zemí naší planety!

Související témata:

Výběr článků

Načítám