Hlavní obsah

Krásná neznámá. Jižní Brazílie pro vás má nejedno překvapení

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Brazilské státy Paraná, Santa Catarina a Rio Grande do Sul v itinerářích turistů často chybí. Přitom nabízejí množství netradičních atrakcí. Věděli jste, že na jihu Brazílie se koná slavný Oktoberfest stejně jako v Německu? Nebo že nádherný Medový ostrov je jako stvořený pro svatební cestu?

Foto: shutterstock.com

Jižní Brazílie láká nejen na nespoutanou přírodu, ale i na liduprázdné písčité pláže.

Článek

Brazilský Oktoberfest: německý festival s jižanským šarmem

Nejen že Brazilci mají na jihu země vlastní Oktoberfest, dokonce tuto svou fiestu ve městě Blumenau (stát Santa Catarina) považují za povedenější než její originál v německém Mnichově. Součástí 17denního pivního maratónu je klání v pití jednoho metru piva. Soutěžící musí najednou vypít 600 ml piva ze skleněné, metr dlouhé dutinky, již si sám přidržuje. Vítězové každodenních klání z mužské a ženské kategorie se utkají ve velkolepém finále při zakončení festivalu.

Foto: shutterstock.com

Nechybí tradiční germánské kostýmy a výborná brazilská piva z menších pivovarů, která mají na rozdíl od svých komerčních protějšků skvělou chuť a mohou se poměřovat s předními zlatými moky z Evropy.

Foto: shutterstock.com

Každoročně dělá až 700 000 návštěvníků z brazilské pivní slavnosti druhý největší Oktoberfest na světě, hned po německém originálu. Místo konání není náhodné – město Blumenau kvůli silné koncentraci evropských přistěhovalců dostalo přízvisko Malé Německo. Jméno nese po německém lékárníkovi Hermannu Blumenauovi, který ho v roce 1850 založil.

Florianópolis, ráj surfařů a domov Slunce

Zatímco v Blumenau si užijete zajímavý mix německé a brazilské kultury, ve Florianópolis (také stát Santa Catarina) na vás čekají čistě plážové radovánky. Do Mekky surfařů, jogínů i nejrůznějších podivínů míří za odpočinkem a zábavou Brazilci všech generací. Nejvíce však milovníci vodních sportů a rybáři chystající se navnadit v mělkých vodách a plážových kanálech kolem Florianópolis ty nejlepší úlovky.

Foto: shutterstock.com

Praia Mole je jedna z nejatraktivnějších brazilských pláží, díky silným vlnám vždy plná surfařů. Ke koupání je vhodnější klidná Praia da Solidão (Osamělá pláž), kde si dopřejete ničím nerušený relax ve třpytivé vodě i na zlatobílém hebkém písku.

Foto: shutterstock.com

Curitiba a Ilha do Mel: láska a elegance

Ze Santa Catariny se přesuneme do státu Paraná. Téměř 3 000 hektarů zeleně na oblíbeném Medovém ostrově (Ilha do Mel) chrání UNESCO. Jedinečný výhled na tuto nádheru získáte výstupem na zdejší maják se 150 schody. Tohle je to pravé místo pro romantickou dovolenou. Dostanete se sem za necelou půlhodinku cesty lodí z pevninského města Paranaguá.

Foto: shutterstock.com

Na místní ikonické pláži Encantadas se můžete ubytovat ve skromných i luxusních turistických chatkách, tzv. pousadách. Nedaleko odtud najdete Fora das Encantadas, obří stan, který je útočištěm pro desítky plážových restaurací. Co jiného by mohly nabízet než mořské plody a malé dobroty do ruky, ale také osvěžující ovocné koktejly a samozřejmě typický brazilský dezert, mražený krém z ovoce Açaí.

Foto: shutterstock.com

Hlavní město státu Paraná, Curitiba, je naopak elegantní a chladnou kráskou Brazílie. Jeho evropský duch doplňují cyklostezky a upravené parky. Nezapomenutelná je panoramatická projížďka vlakem po 130 let starých kolejích Serra Verde Express, která nabízí okouzlující výhledy na husté lesy v horském pásmu Serra do Mar.

Foto: shutterstock.com

Porto Alegre: hlavní město steaku

Do státu Rio Grande do Sul se vydejte, pokud milujete víno, ekologický turismus a pořádný flák masa. Hlavní město a nejdůležitější přístav země, Porto Alegre, se rozkládá kolem impozantního jezera Guaíba a získá si vás hned při první procházce historickým centrem, kde se neoklasická architektura mísí s moderními komerčními budovami.

Foto: shutterstock.com

Na své si přijdou i vaše chuťové buňky. V tradiční restauraci Churrascaria Barranco (typické restaurace nabízející maso na rožni) servírují to nejlepší, co se týká brazilského hovězího, v kombinaci se „sněz, co můžeš“ salátovým bufetem a nabídkou kvalitních vín z gaučovských regionů Brazílie, Argentiny i Chile.

Foto: shutterstock.com

Po kulinárním zážitku se pokochejte i zdejší přírodou. Mezi státy Rio Grande do Sul a Santa Catarina se nachází národní park Aparados da Serra, jehož turistické stezky a stoletými borovicemi obklopený kaňon Itaimbezinho si rozhodně nenechte ujít.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel poznat nádhernou a unikátní přírodu Islandu. Přírodu, která neustále hýří barvami. Představte si sytě zelené stráně, které doplňují jezera a řeky s fantasticky azurově modrou barvou. Uchvátí vás královské vodopády, gigantické ledovce nebo dravé řeky.

Nadechněte se čistého vzduchu a užijte si koupel v jednom z nejkrásnějších geotermálních koupališť. Dozvíte se i spoustu zajímavých informací, protože vaším průvodcem po Islandu bude známý novinář a cestovatel Pavel Dobrovský! Pojeďte s námi objevovat i relaxovat do země ohně a ledu.

Pusťte si naše povídání o Islandu s Pavlem Dobrovským:

Související témata:

Výběr článků

Načítám