Hlavní obsah

Thajsko je království street food. U stánků jedí turisté i byznysmeni

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu z položek nákupního seznamu ovoce a zeleniny vyřídí Thajci na ulici. Vstávají brzy ráno a spěchají na trh nakoupit ty nejčerstvější kousky. Za denního světla se vybírá lépe než v umělém jasu supermarketu a ceny jsou také příznivé. Proslulé jsou i všudypřítomné stánky s pokrmy všech chutí a vůní.

Foto: shutterstock.com

Nebojte se ochutnat místní speciality na ulici. Thajci jídlo ze stánků milují a umí ho i perfektně připravit.

Článek

Protože jídlo na ulici je v Thajsku prostě skvělé, nejsou to jen turisté, kdo u stánků ochutnává nudle či fantastické polévky. K plastovým stolkům míří ve všední dny na oběd i seriózní pánové a dámy v oblecích a kostýmech. U stánku si nejlépe vychutnáte třeba dezert mango se sladkou lepkavou rýží (mango and sticky rice), nudle Pad Thai na tisíc způsobů anebo masové, zeleninové i rybí špízy.

Foto: shutterstock.com

Rychlá příprava thajského jídla dodává každému pokrmu čerstvost a jedinečnost. Ačkoli jsme my Evropané poněkud podezřívaví k hygienickým podmínkám pouličních stánků, není se příliš čeho obávat. Nebezpečí většinou nečíhá v tepelně upravených jídlech, ale spíše ve studených ovocných smoothies a ledové kávě či čaji. Nebojte se požádat o přípravu nápoje bez ledu, který se vyrábí z nefiltrované vody.

Foto: shutterstock.com

A když je řeč o thajském pouličním jídle, nelze vynechat ani skvělé thajské palačinky, které poznáte podle sladké vůně kokosového oleje. Těsto je jemné a křupavé a vybrat si můžete z desítek druhů náplní a polev. Vždy ale dostanete palačinku složenou do čtverce a předem nakrájenou na jednotlivá kousnutí. Thajci smaží palačinky na obří cínové pánvi, a zatímco jednou rukou obracejí těsto, druhou obratně děraví plechovku kondenzovaného mléka šroubovákem. Klasikou je palačinka s banánem, jahodami a čokoládovou polevou.

Foto: shutterstock.com

Thajsko je zkrátka královstvím street food neboli jídla na ulici. V některých městech jsou trhy se stánky skromné a spíše lokální, jinde jsou pompézní, třeba i s živým koncertem a vystoupením thajských tanečnic.

Thajské jídlo pod střechou

Thajské restaurace nabízejí podobné menu jako stánky a ne vždy mají pokrmy podávané pod pevnou střechou vyšší kvalitu. Restauraci si raději předem prověřte například na serveru TripAdvisor podle hodnocení ostatních cestovatelů. Někdy stačí obejít pár podniků a hledat zelenou samolepku zmíněného turistického portálu, funguje ve většině případů jako ukazatel kvality.

Foto: shutterstock.com

Thajská obsluha je rychlá a milá. Spousta podniků je rodinných, a proto mají přátelskou atmosféru. Většina restaurací v turistických oblastech počítá s jídelním lístkem v angličtině. Pokud se ale chcete například ujistit, že v jídle není maso, nebo chcete vyměnit nějakou ingredienci, mluvte anglicky zřetelně a jednoduše. Pokročilá gramatika většinu Thajců v restauraci i na ulici vyděsí, a tak zkrátka používejte jen slova a k nim yes nebo no, potom je komunikace bez problémů. Je-li zdejší jídlo na váš vkus příliš pikantní, vždy při objednávání upozorněte obsluhu „thajsko-anglickým“ NO HOT, tak vám budou rozumět.

Foto: shutterstock.com

Našimi favority v kamenných restauracích jsou pikantní polévka Tom Yam s krevetami, zeleninou a kokosovým mlékem, sladkokyselý salát Som Tum ze zelené papáji a okurky anebo jakákoli kombinace nudlí či rýže s masem, zeleninou a arašídy. Už samotné pozorování kuchařů při přípravě jídla je vždy zážitkem, a co teprve ta chuť!

Foto: shutterstock.com

Kokosy kam se podíváš

Kokos je thajským ořechem číslo jedna. V horkých dnech přijde vhod kokosová voda ze zeleného kokosu, která je plná elektrolytů schopných okamžitě hydratovat organismus. Čerstvou kokosovou vodu si dávejte klidně každý den, vašemu tělu to prospěje. U stánků si můžete dát také osvěžující kokosovou zmrzlinu servírovanou v půlce vydlabaného uzrálého plodu.

Foto: shutterstock.com

Sladké i hořké thajské nápoje

Smoothie, koktejly a ledový čaj, to všechno patří k Thajsku stejně jako Pad Thai a kokosy. Vyzkoušejte divoce fialový koktejl z dračího ovoce a nezapomeňte také na přesladký thajský ledový čaj, který je výborný v citronové i mléčné verzi. Vyrábí se ze směsi sypaného černého čaje a koření, jako je vanilka nebo anýz, a podává se vychlazený s dávkou citronu a cukru anebo s kondenzovaným mlékem.

Foto: shutterstock.com

Thajská běžně dostupná piva Singha, Chang nebo Tiger nejsou chuťově špatná, ale nečekejte žádný zázrak. Jsou to taková plážová potěšení k zahnání žízně.

Kurzy thajské kuchyně aneb Co si uvaříš, to si sníš

Kromě suvenýrů v podobě koření anebo pár kousků dračího ovoce (bez problémů přepravíte v odbaveném i příručním zavazadle) si můžete z Thajska přivézt i cennou dovednost z kurzu vaření. Společně s dalšími turisty se naučíte několik verzí skvělých thajských polévek, zálivku na papájový salát (ten můžete doma jednoduše připravit z okurek) a samozřejmě také natrénujete proslulé nudle Pad Thai a několik druhů voňavého curry. Protože většina thajských jídel obsahuje typicky asijské ingredience, na trzích si můžete domů nakoupit trvanlivé kořenicí směsi a na kurzu vám kuchaři poradí, jak jednotlivé suroviny nahradit.

Foto: shutterstock.com

Kurz „Thai cooking“ v restauracích May Kaidee je jedním z nejpopulárnějších v Bangkoku i severském městě Chiang Mai. „Vy si to uvaříte, vy si to sníte,“ řekla nám hned v úvodu naše sympatická lektorka. Během čtyř hodin jsme zvládli přípravu pěti hlavních chodů, dvou polévek, salátu a dezertu (jak jinak než mango a lepivá rýže). Ačkoli se jedná o vegetariánské recepty, najdete v nich tolik vůní a kombinací chutí, že na maso klidně zapomenete. V ceně 1 500 bahtů (zhruba 1 000 Kč) je všechno jídlo, které připravíte, pitná voda a originální příručka s připravovanými recepty. Můžete zvolit dopolední či odpolední kurz.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Thajská kuchyně je jedním slovem báječná. Co takhle ji ochutnat přímo v Thajsku? Cestovní kancelář Delfín travel pro vás připravila nové termíny poznávacích zájezdů do této úžasné země. Setkáte se s energií nabitou metropolí Bangkok, ale také si skvěle odpočinete na nádherných písečných plážích jako vystřižených z katalogu o vysněné dovolené.

Chcete si výborně odpočinout, načerpat novou energii a přitom také poznat krásy asijské kultury? Čekají na vás nádherné ostrovy, koupání v průzračně modrém moři nebo projížďka na slonech deštným pralesem. Thajsko čeká na to, až ho s námi objevíte!

Související témata:

Výběr článků

Načítám