Hlavní obsah

Pár dobrých důvodů, proč by vaše příští dovolená měla být v Chile

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Projít se měsíční krajinou, nahlédnout do hlubin křišťálových jezer, zdolat vrchol vulkánu, zažít pocit nicoty v nekonečné poušti a po tom všem usednout do restaurace a dát si tu nejlepší rybu, jakou jste kdy jedli? Nemusíte létat po celém světě – tak pestrý koktejl zážitků vám naservíruje jihoamerické Chile.

Foto: shutterstock.com

Chile je zemí národních parků, úchvatných přírodních scenérií a v neposlední řadě i dobrosrdečných lidí.

Článek

U nás zatím poměrně málo známá země je plná skutečných přírodních pokladů, skvělého jídla a svérázných městeček, která si vás snadno získají. Uspokojí jak milovníky krásných pláží, tak adrenalinové typy. K vidění toho nabízí tolik, že se pro čím dál víc cestovatelů z celého světa stává pobyt v Chile dovolenou snů. Posuďte sami…

Nejsušší místo světa

Rozlehlá poušť Atacama uzavřená z jedné strany Tichým oceánem a z druhé štíty And nabízí na první pohled velmi nehostinnou krajinu, která je nejen extrémně suchá, ale také dosahuje extrémních teplotních výkyvů. Ve dne neúprosné horko, v noci mráz. Nejsušší místo planety (mimo polární oblasti) přesto oplývá přírodním bohatstvím, a to především pod zemí. Například zde vytěžená měď pomohla Chile ke světovému prvenství v produkci tohoto kovu.

Foto: shutterstock.com

Výchozím bodem pro návštěvu pouště je město San Pedro. Patnáct kilometrů od něj se nachází Valle de la Luna, Měsíční údolí. Eroze zde vytvořila roztodivné hřebeny, výdutě a návrší šedivé a okrové barvy, které připomínají měsíční krajinu. Příjemným zpestřením v této vyprahlé pustině je pohled na malé ještěrky Fabiani, nejroztomilejší zástupce endemických druhů rostlin a živočichů v oblasti Atacamy.

Foto: shutterstock.com

Všechny barvy Valparaísa

Jedno z nejbarevnějších měst Latinské Ameriky leží 115 kilometrů od metropole Santiago de Chile. Typický kolorit Valparaísu dodávají pouliční umělci, kteří jsou zde více než vítaní. Místní obyvatelé si platí jejich malby na svoje fasády, aby se vyhnuli ničení domů sprejery (ti malby umělečtěji založených kolegů překvapivě respektují).

Foto: shutterstock.com

Valparaíso má jedinečnou atmosféru mimo jiné díky 42 kopcům, na kterých se rozkládá a které jsou částečně zpřístupněny historickými výtahy-lanovkami.

Foto: shutterstock.com

Vrchol La Campana

Mnoho turistů také vyráží do národního parku La Campana necelých 100 kilometrů od města Valparaíso. Park otevírá v devět hodin, proto vyrazte z Valparaísa brzy ráno, jinak nestihnete dobýt v 1880 metrech nejvyšší bod parku – stejnojmenný vrchol La Campana.

Foto: shutterstock.com

Pokud se rozhodnete vystoupat až na vrchol a užít si nádherné výhledy ze skal uprostřed mraků, obujte si trekové boty (nejlépe kotníkové kvůli stoupání a klesání po nerovných kamenech) a vybavte se několika lahvemi na vodu a energetickými dobrotami na chvíle, kdy dojdou síly. Po cestě jsou tři studánky k doplnění vody. Ačkoli většinu trasy tvoří poměrně nenáročné stoupání, posledních pár kilometrů po kamenech není nic pro malé děti ani osoby s pohybovým omezením.

Trek za vulkánem Villarrica

Nenápadné městečko Pucón na jihu země ročně navštíví milióny turistů. Jeho přezdívka Mekka adrenalinových sportů, přiřazená trefně autory průvodců Lonely Planet, vysvětluje proč. Samotná sopka Villarrica ční nad stejnojmenným jezerem do výše 2847 metrů nad mořem. Okolo vulkánu můžete projít množství turistických stezek. Některé vyžadují doprovod horského průvodce, jiné zvládnete na vlastní pěst. Ať tak či tak, zasněžená krajina je všudypřítomná.

Foto: shutterstock.com

S hlavou v oblacích na Sky Costanera

Ani hlavní město Santiago de Chile nezůstává s výjimečnými atrakcemi pozadu. Rádi se na svět díváte z výšky? Pohled z prosklené, 300 metrů vysoké věže komplexu Costanera Center je nezapomenutelným zážitkem pro malé i velké. Doporučujeme návštěvu krátce před západem slunce, kdy nebe v růžovo-modro-žlutých odstínech vykouzlí magickou podívanou. Vyhlídka v 62. patře známého mrakodrapu je tou nejvyšší v celé Latinské Americe.

Foto: shutterstock.com

Ráj ryb a mořských plodů

Milujete čerstvé ryby, krevety nebo slávky? V tom případě se v Chile můžete těšit na malý kulinární orgasmus. Postará se o něj skvělý vývar z mořských plodů paila marina, voňavá mořská směs chupe de mariscos anebo nejtypičtější chilské ryby merluza a reineta připravené jen tak na másle.

Foto: shutterstock.com

La Piojera a zemětřesení ve skleničce

Návštěva Santiaga by nebyla kompletní bez drinku ve (zdejšími obyvateli milovaném) baru La Piojera. Chaoticky uspořádaný, poněkud bizarní interiér se stoly blízko u sebe je ideální, pokud se chcete seznámit s dalšími cestovateli ohromenými stejně jako vy. Dekorace v podobě vzkazů na papírových talířcích od předchozích návštěvníků vás utvrdí v představách o jedinečnosti tohoto tradičního podniku založeného roku 1996.

Foto: shutterstock.com

Podávají se zde dobroty k pivu i hlavní jídla a nejtypičtějším nápojem je terremoto (zemětřesení). Drink je pojmenován po přírodní katastrofě, se kterou se Chile často potýká (poprvé byl vytvořen po zemětřesení v roce 1985). Jeho název může snadno vysvětlit také netradiční kombinace ingrediencí: levné bílé víno, kopeček ananasové zmrzliny a grenadina. Nic pro slabé žaludky, ale rozhodně typický chilský zážitek.

Za sedmero jezery

Hlavním lákadlem pro milovníky přírody jsou jezera na jihu země. Hluboké a křišťálově průzračné vody se třpytí uprostřed hustých lesů a sněhem pokrytých hřebenů pohoří And. Některá jezera jsou lehce přístupná turistům díky cestovním kancelářím, návštěva jiných je složitější, a proto dobrodružnější.

Foto: shutterstock.com

Jako La Ruta de los Siete Lagos, ve volném překladu Cesta za sedmi jezery, je označována trasa, která vede po silnici 40 mezi provincií Neuquén (Argentina) až do chilské vesnice Villa La Angostura. Šest jezer se nachází na chilské straně, jedno v Argentině.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Chcete si skvěle odpočinout, a navíc zrelaxovat své tělo i mysl? Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na pobytový zájezd k laguně Mar Menor, které se právem přezdívá „Mrtvé moře Evropy”. Blahodárné účinky léčivého bahna se zde snoubí s pečující vodou ze salin, která je bohatá na minerální látky.

V největších přírodních lázních pod širým nebem v destinaci San Pedro del Pinatar načerpáte energii nejen ve vodách léčivé laguny, ale i v novém komfortním hotelu, který je pro vás připraven. Unikátní spa zóna a bazény s mořskou vodou jsou pro hotelové hosty zdarma a čekají právě na vás!

Související témata:

Výběr článků

Načítám