Hlavní obsah

Zábavné Buenos Aires žije tangem a uměním

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

O Buenos Aires se říká, že je Evropou uprostřed latinskoamerické džungle. Žádné přirovnání není příhodnější. Velká část Argentinců skutečně má (a ti ostatní v to věří) italské a španělské předky.

Foto: shutterstock.com

Domy ve čtvrti La Boca hýří veselými barvami.

Článek

Evropský vliv zajistili také Francouzi, Poláci, Němci i Rusové, kteří sem přišli během velké migrační vlny na přelomu 19. a 20. století. Argentina, a především její hlavní město Buenos Aires, se tak proměnila v pestrý kulturní koktejl. Tady je ochutnávka toho nejlepšího z argentinské metropole.

La Plaza de Mayo – buďte v centru dění

S poznáváním Buenos Aires můžete začít na náměstí La Plaza de Mayo, oblíbeném místě setkávání i výchozím bodě pro turistické prohlídky města. Vaší pozornosti rozhodně neunikne nepřehlédnutelná budova La Casa Rosada, majestátní sídlo vlády s ikonickou růžovou fasádou. Každý čtvrtek se na náměstí scházejí Abuelas de Plaza de Mayo (Babičky Květnového náměstí). Nevládní organizace upozorňuje na pohnutou část moderní historie Argentiny – za poslední vojenské diktatury navždy zmizely tisíce mladých lidí považovaných za odpůrce režimu.

Foto: shutterstock.com

Za kulturou na Corrientes, na pivo do Palerma

O ulici Avenida Corrientes již před padesáti lety napsali, že nikdy nespí. Srdce Buenos Aires je plné divadel, kin, útulných kaváren a knihoven. Tady vystupují umělci se symfonickými orchestry a tady se také rozvinul nejvášnivější tanec Nového světa, tango. Večer se pulzující ulice promění v centrum nočního života – spíše než divoké večírky ale čekejte sofistikované bary s vysokými cenami…

Foto: shutterstock.com

Na pivo je lepší zajít do čtvrti Palermo, kde najdete podniky se skvělou atmosférou a drinky za přijatelné ceny. Ovšem ve dne je tato čtvrť oázou klidu uprostřed moderní metropole. Buenos Aires je městem kultury, barů a kaváren, tančíren a luxusních módních butiků. Až toho na vás bude tak nějak příliš, vydejte se do rozlehlých parků a zahrad právě ve čtvrti Palermo. Tady můžete jen tak posedět u jezírek a pozorovat ptáky nebo si jít zaběhat jako desítky dalších lidí, místních i turistů.

Foto: shutterstock.com

Příjemné odreagování vám poskytne i muzeum MALBA. Název, který v češtině získává dvojí význam, je zkratkou pro Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires. V paláci, který oslavuje ikonické umělce nového kontinentu jako Fridu Kahlo a Diega Riveru, jsou k vidění také díla méně známých latinskoamerických osobností a střídají se zde expozice současného umění.

Foto: shutterstock.com

Vzdejte hold Evitě na hřbitově slavných

Když jsem jednomu kamarádovi doporučila návštěvu historického hřbitova Recoleta, díval se na mě dost nedůvěřivě. Hned během prvního dne ve městě mi ale poslal fotky před branami hřbitova s poznámkou: „Změnil jsem názor, díky.“ Ani vy nebudete litovat, když věnujete čas prohlídce místa, kde odpočívají slavné osobnosti Buenos Aires i celé země. Nejnavštěvovanější hrobka patří herečce, političce a někdejší první dámě Argentiny, národem milované Evitě Perónové.

Foto: shutterstock.com

Cestou z Recolety se zastavte v legendární kavárně La Biela s obrovskou terasou ve stínu kaučukovníků. Tradiční podnik z 50. let minulého století s kapacitou 400 míst si stále zachovává původní eleganci. Výzdobu tvoří černobílé fotografie ze světa závodních automobilů a nespočet starožitných předmětů. Tady si pochutnáte na šálku pravého italského espressa (žádné filtrované latinskoamerické „vývary“) přímo vedle dvou velikánů argentinské literatury. U svého oblíbeného stolu sedí z kamene vytesaní spisovatelé Jorge Luis Borges a Adolfo Bioy Casares.

Jak se ztratit v nekonečném mumraji stánků

Žádný milovník nákupů, starožitností a suvenýrů všeho druhu si nesmí nechat ujít Feria de San Telmo – vyhlášený trh, který se koná každou neděli na náměstí Dorrego. V nekonečném mumraji během dne nakupuje až dvacet tisíc lidí. Seženete tady opravdu roztomilé a levné věci, takže o dárky pro své blízké budete mít vystaráno. Narazíte ale i na bizarní umělecká díla či podivíny, kteří předvádějí třeba bleší cirkus.

Foto: shutterstock.com

Pokud vás obrovský bazar neláká, samotné San Telmo si stejně vaši pozornost zaslouží. Jako nejstarší čtvrť města se pyšní opečovávanými dlážděnými chodníky a bary, kde si vychutnáte skvělé empanadas a sklenku vína.

Nejkrásnější pohlednice města

El Caminito je pro Buenos Aires něco jako Karlův most pro Prahu. Slavná ulička ve staré přístavní čtvrti La Boca doslova hraje všemi barvami. Tady můžete obdivovat žluté, červené a hned zase modré fasády pitoreskních domků a především zhlédnout pouliční vystoupení tanečníků tanga.

Foto: shutterstock.com

Kromě turistického mikrocentra kolem legendární ulice ale není La Boca nejbezpečnější čtvrtí. Proto se sem samostatně na průzkum nevydávejte a využijte hromadné dopravy nebo taxíku na cestu zpět do centra.

Foto: shutterstock.com

Naopak zcela bez obav korzujte vpodvečer po elegantní promenádě v přístavu Puerto Madero. Pohled na přístav s pozadím tvořeným lesknoucími se stříbřitými mrakodrapy patří k ikonickým obrazům města. Tady si také můžete pochutnat na skvělé domácí zmrzlině a rovnou zajít i na večeři ve velkém stylu, kterou zdejší obyvatelé – jako správní potomci Italů – prostě milují.

Foto: shutterstock.com

Kurz vaření – poznejte argentinskou kuchyni

Co takhle si z návštěvy Buenos Aires kromě suvenýrů odnést dovednost, kterou ohromíte rodinu i přátele? Místní agentura Tierra Negra nabízí gastronomické kurzy, ve kterých se dozvíte vše o argentinských ingrediencích a jejich kombinaci s vínem.

A co je hlavní, naučíte se připravit výborné empanadas – pečené taštičky z pšeničného těsta plněné sýrem, masem nebo vanilkovou ricottou a také další speciality včetně typického nápoje maté. Jako sladká tečka vás nemůže čekat nic jiného než výroba typických sladkostí alfajores, které připomínají malé fidorky a žádný Argentinec na ně nedá dopustit. Zábavný kurz trvá tři hodiny.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Zažijte Kubu a s ní vše, co tato neobyčejná země nabízí. Koloniální městečka, barevné ulice Havany a drink v nefalšovaných kubánských barech. Chybět ale nebude ani okouzlující příroda a odpočinek na pláži.

Na závěr dovolené si užijete relax v luxusním 4* resortu. Čekají na vás kilometry bělostných pláží a koupání v průzračně čistých vodách Atlantského oceánu. Kuba je zkrátka ta pravá destinace pro poznání i odpočinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám