Hlavní obsah

Tsukiji market – odbíjejí poslední hodiny největšího rybího trhu na světě

Novinky, Zdeněk Princ pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou tři hodiny ráno a japonská metropole spí. Ulicemi Tokia jen občas projede taxík, který se zdraví s pochodujícími hloučky lidí v holínkách. Neprší. Ve dne by to tedy vypadalo přinejmenším zvláštně, ale je stále ještě noc a všichni tito lidé spěchají za prací do čtvrti Tsukiji.

Foto: shutterstock.com

Prodavač ve svém stánku v Tsukiji marketu. Jak dlouho ještě bude prodávat ryby na tomto místě, je otázka.

Článek

Nachází se tam totiž největší rybí trh na světě, a i když je to jen stěží uvěřitelné, zaměstnává každý den více než šedesát tisíc lidí.

Foto: shutterstock.com

Tohle číslo se ale neprojevuje jen jako úctyhodný statistický údaj, Tsukiji market je díky tolika lidem možné považovat za skutečné město ve městě. Bohužel, tento mořský svatostánek je odsouzen k zániku a nucenému přesunu. Ke své smůle se nachází v těsné blízkosti lukrativních pozemků nedaleko centra města, které Tokio potřebuje využít pro olympijské hry v roce 2020. Nepomohly ani demonstrace a protesty, tlak ze strany tokijské radnice a blížící se termín olympiády nakonec Tsukiji market po několika odkladech skutečně přinutí na konci roku rozbít stan o dva kilometry dále. Všichni se právem obávají, že tím místo ztratí svého ducha…

Foto: shutterstock.com

Pokud se rozhodnete Tsukiji market navštívit, měli byste si přivstat, abyste stihli jednu z největších atrakcí. Začíná v pět hodin ráno a jde o proslulou aukci ryb. Fronta pojme pouze 120 lidí a platí v ní – kdo dřív přijde, ten si bude moci na dvě hodiny sednout na zem, a pak uvidí spoustu zmrzlých ryb.

Foto: shutterstock.com

Záruka, že se tam dostanete, v podstatě neexistuje. Na druhou stranu má něco do sebe, alespoň na chvíli se vžít do rolí lidí, pro které je Tsukiji druhým domovem a brzké vstávání neodmyslitelnou rutinou. A pokud se vám skutečně poštěstí být tam včas, zažijete něco neuvěřitelného.

Jako na každé správné aukci, i tady se hodně křičí, gestikuluje a samozřejmě i posuzuje kvalita draženého artiklu. Jsou jím převážně tuňáci, mezi kterými chodí agilní japonští obchodníci s baterkou a snaží se vybrat ten nejlepší kousek, aby ho mohli následně prodat šéfům restaurací a hladovým lidem, kteří se za rozbřesku začínají objevovat odevšud.

Foto: shutterstock.com

Tsukiji market má dvě velké sekce – vnitřní a vnější. A zatímco uvnitř probíhá čilý obchodní ruch, vnější část tu je pro potěchu každého, kdo jde kolem. Do obchodní části se vyjma aukce dostanete před desátou dopolední jen s průvodcem či povolením. Odměnou za pozdější návštěvu jsou alespoň už o mnoho vstřícnější obchodníci a stále nepřeberné množství živočichů, o jejichž existenci jste předtím zřejmě neměli ani tušení.

Foto: shutterstock.com

Projít se kolem polystyrenových krabic s ledem, vodou a rybami, sledovat malé muže s velkými noži, jak obratně porcují ryby, anebo se jen snažit přežít v mumraji malých vozítek je zkrátka něco, co si musí každý návštěvník Tokia zažít. Hlavně proto, aby pochopil, odkud se všechno to skvělé japonské jídlo bere a kolik úsilí se za jeho přípravou skrývá.

Foto: shutterstock.com

Pokud je vnitřní část srdcem živoucího trhu, pak jsou jeho okraje rájem. Věřte, že po několika hodinách strávených mezi mořskými poklady tu člověku pořádně vyhládne. A hladovět bude muset ještě chvíli, protože si jednak z pestré nabídky jídel nedokáže rychle vybrat a jednak se musí prodírat opravdu masivním zástupem lidí.

Foto: shutterstock.com

Skutečně, i během týdne je tu kolem jedenácté hodiny hlava na hlavě a občas může dojít i k úrazům. Řidiči zmiňovaných vozíků, kteří stojí za velkým volantem ovládajícím nejen směr, ale i rychlost, vám zpravidla nevěnují ani ten nejkratší pohled, když se otřou kolem vás a dál spěchají za svými úkoly. Vy už ale nikam spěchat nemusíte. Pokud vyjmenujete jakoukoli japonskou pochoutku, najdete ji zde a v případě ryb či mořských plodů půjde o to nejčerstvější, co jste kdy jedli.

Foto: shutterstock.com

Oprostěte se od myšlenky na „obyčejné“ sushi či sashimi. Mezi místními je populárnější vydatná nudlová polévka ramen, speciální miska Omakase-don s kousky všeho možného a v neposlední řadě snídaně, kterou si můžete sami poskládat z ryb, krevet a mušlí – Kaisen-don.

Foto: shutterstock.com

Za ni sice zaplatíte kolem tisíce korun, ale pohodlně nakrmí pět lidí. Jen pozor na wasabi, kterým v Japonsku nešetří, a stejně jako v mnoha dalších případech, i tahle čerstvá křenová pasta chutná ve své domovině výrazněji, než jsme zvyklí.

A samozřejmě to nejsou pouze ryby – dobrý oběd můžete završit třeba oblíbenou sezamovou zmrzlinou a procházkou mezi stánky, v nichž se prodávají proslulé japonské nože, případně si odnést domů nějaký ten suvenýr.

Foto: shutterstock.com

To všechno bez neustálého dumání nad tím, zda se náhodou nejedná o turistickou past. Důkazem jsou zástupy místních, které podtrhují fakt, že Evropan bude v Tsukiji pořád jen návštěvníkem.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na Menorcu.

Romantické písečné pláže, průzračné moře, vlahý vánek a západ slunce. Menorca je stejně krásná, jako záhadná a vzrušující.

Čas zde plyne pomalu. Klidně. Jako šeptaná katalánská romance. Budete jí viset na rtech a ona vás každé ráno přivítá svým úsměvem. Utonete v jejích barvách. A až doma vysypete z šatů poslední zrnka sněhobílého písku, bláznivě zatoužíte po návratu. Taková je Menorca. Mezi turisty stále málo známý klenot.

Související témata:

Výběr článků

Načítám