Hlavní obsah

Severní Thajsko: Správná exotika, když vám nestačí ležet na pláži

Novinky, Martin Zeman pro Delfín travel

Thajsko, to nejsou jen ostrovy, pláže a lehátka u bazénů luxusních resortů. Pokud hledáte aktivní dovolenou s nádechem exotiky, severní část země vás rozhodně nezklame.

Foto: shutterstock.com

Dvě pagody postavené na vrcholu hory Inthanon.

Článek

Vlakem na sever

Centrem severního Thajska je Chiang Mai. Čtvrté největší město země je v porovnání s hektickým Bangkokem pohodovou oázou s přátelskými místními lidmi a menším objemem turistů. Ulice jsou zde čisté a vše plyne tak nějak poklidněji.

Z Bangkoku se do Chiang Mai dostanete nejlépe vlakem. Můžete zvolit buď cestu přes noc (vagóny mají celkem pohodlné rozkládací postele), anebo přes den. V noci se cestou vyspíte a ušetříte za nocleh v hotelu. Přes den si ale můžete vychutnat krásy ubíhající krajiny a zajímavý místní kolorit – v zastávkách do vlaku nastoupí prodejci občerstvení všeho druhu. Cesta po železnici trvá 12–13 hodin a na výběr je několik typů vlaku podle tříd.

Foto: shutterstock.com

Pokud je Chiang Mai v něčem jedničkou, pak rozhodně v počtu cizinců, kteří se zde usadili. Mnoha cestovatelům město zkrátka natolik přirostlo k srdci, že se rozhodli strávit zde víc času než jen několikatýdenní dovolenou. Důvodů pro život a práci v největším městě severního Thajska najdeme hned několik: nízké životní náklady, kvalitní infrastruktura, dobré jídlo a spousta čerstvého ovoce. Navíc je to odsud kousek do zelených thajských hor.

Foto: shutterstock.com

Nahlédněte do thajské historie

Město Chiang Mai bylo původně součástí říše Lanna. Název v thajštině znamená „údolí tisíce rýžových polí“. Vše potřebné o historii a kulturním dědictví najdete v muzeu Lanna Folklife, které se nachází v historickém centru poblíž památníku Tří vládců.

Foto: shutterstock.com

Kromě zajímavostí ze života původních obyvatel severní části země vám muzeum poskytne příjemné ochlazení během prohlídky rozpáleného města. Hned vedle se nachází muzejní kavárna s interiérem ze dřeva – tady jsme ochutnali ten nejlepší thajský ledový čaj.

Foto: shutterstock.com

Další položkou na seznamu zajímavých míst ve městě je chrám Doi Suthep. Nejlépe se k němu dostanete taxíkem.

Foto: shutterstock.com

Doporučujeme domluvit se s řidičem, ať na vás počká, než si chrám prohlédnete, a potom vás vezme zpět do centra, stejně jako jsme to udělali my. Platili jsme až po zpáteční cestě a získali super cenu. Před vstupem do impozantního zlatého paláce musíte ještě zdolat 309 schodů, nebo se nahoru svézt lanovkou.

Foto: shutterstock.com

Zdejší bohatství má zelenou barvu

Z Chiang Mai vyrazte za poznáním horských kmenů Hmongů nebo Karenů. Některé z těchto kmenů vlastní slony a přijímají turisty na tzv. sloní treky. Při nich doprovázíte impozantní zvířata po cestě přírodou a pozorujete jejich bahenní a vodní zábavu v jezeře. Chcete-li si vyzkoušet své „řidičské“ umění na sloním hřbetě a jako bonus se dozvědět, jak se z trusu chobotnatců vyrábí papír, domluvte si výlet v některé z místních cestovních kanceláří.

Foto: shutterstock.com

S nimi se můžete do thajských hor vydat i na celý den. Prověřte jejich nabídky a rezervujte si organizovaný výlet za objevením krás provincie Mae Hong Son. Ta je nejzalesněnější oblastí Thajska. Protože se jedná o hraniční region, thajská kultura si zde podává ruku s barmskými zvyky. Národní park Tham Pla, vodopády a obří jeskyně jsou hlavními atrakcemi, které potěší vaše oči i mysl a umožní vám pořídit ty nejzelenější fotky z celého Thajska.

Foto: shutterstock.com

Pai – malé město, velké zážitky

Pokud je řeč o severu Thajska, nelze vynechat městečko Pai. Zhruba po čtyřech hodinách cesty minibusem z Chiang Mai se dostanete do přírodního ráje, který se rozkládá okolo stejnojmenné řeky. Tady na vás čekají přírodní horké prameny, impozantní kaňon, výhledy na krajinu a skvělé pouliční jídlo. Objevovat kaňon, který vznikal po staletí opakovanými erozemi, se vydejte nejlépe brzy ráno, nebude do vás pražit slunce a navíc díky perfektnímu světlu pořídíte skvělé snímky.

Foto: shutterstock.com

Přírodou obklopené pitoreskní městečko ale nabízí také lákadla, která vznikla za přispění člověka. Nádherně barevný výhled na město se vám naskytne při návštěvě vyhlídky v Čínské vesničce nebo v maličké čajovně Coffee In Love. Lehce vás zamrazí při procházce po památečním železném mostě, který postavili japonští vojáci za 2. světové války pro převoz zbraní do Barmy (Myanmaru).

Foto: shutterstock.com

Noční trh v městečku Pai prodejci každý večer postaví a znovu zboří. Tady můžete ochutnat speciality kuchyně severního Thajska, jako je jemné kari s křupavými vaječnými nudlemi nebo místní bylinkové párečky. Název Maa Kratoop Rong vám možná nic neříká, ale zapamatujte si ho. Jedná se o bylinný likér, který při cestě po severním Thajsku rozhodně ochutnejte – místní lidé tvrdí, že dodává sílu a působí jako afrodiziakum.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Dopřejte si zájezd do Thajska ještě letos. S cestovní kanceláří Delfín travel strávíte přelom listopadu a prosince 2017 příjemně v teple, odpočinete si na jedněch z nejkrásnějších plážích světa v kombinaci s poznáním tak krásně odlišné asijské kultury.

Poznáte unikátní přírodu thajských ostrovů, asijskou kulturu či posvátnou atmosféru budhistických chrámů. Přesvědčíte se, jak moc je místní vyhlášená kuchyně návyková, a to není zdaleka vše.

Co frčí v Chiang Mai

Město Chiang Mai nabízí spousty aktivit. Poslední dobou je mezi turisty velice populární zajít si na kurz vaření a naučit se připravovat všechny ty skvělé recepty plné zvláštních chutí a vůní pod vedením thajského šéfkuchaře. Tento zážitek vám rozhodně doporučujeme.

Související témata:

Výběr článků

Načítám