Hlavní obsah

Kostarický národní park Tortuguero: Vstup do ráje povolen

Novinky, Tereza Cepková pro Delfín travel

Pokud vám v cestovní kanceláři tvrdí, že vás čeká výlet do přírodního ráje, vůbec nepřehánějí. Kostarické Tortuguero je výjimečné místo s jedno z největších bohatství živočišných a rostlinných druhů nejen v Karibiku, ale i na celém světě.

Foto: shutterstock.com

Národní park Tortuguero

Článek

Unikátní oblast s více než čtyřmi stovkami živočišných a několika tisíci rostlinných druhů by opravdu těžko hledala konkurenci. K národnímu parku Tortuguero, přezdívanému kostarická Amazonie, nevede žádná silnice. Posledních přibližně třicet kilometrů musíte absolvovat lodí, která vyplouvá například z přístavu Caño Blanco.

Foto: shutterstock.com

Při plánování cesty nezapomeňte vzít v úvahu stav místních komunikací. Po asfaltu zde nebývá ani stopy a „přeskákat“ po výmolech pouhých dvacet kilometrů se může zdát nekonečné. Rozhodně se vyplatí mít na dojezd do přístaviště dostatečnou časovou rezervu.

Cesta lodí začíná v úzkém rameni řeky plném zákrut a kmenů stromů. Během plavby si vychutnáte fantastické přírodní divadlo. Řeku lemují nádherné stromy, na kterých je možné zahlédnout velké leguány.

Foto: shutterstock.com

Kromě nich se ve větvích prohánějí skupinky vřešťanů, svou krásu dávají na odiv elegantní volavky, a když vás kapitán po hodině plavby upozorní na akrobatické číslo, které předvádí na samém vrcholku stromu mravenečník, ani vás to už nepřekvapí.

Širokou lagunou pak loď dopluje až k vesnici Tortuguero, dokonale odříznuté od civilizace. Shluk asi stovky domů leží na úzkém náspu mezi lagunou plnou krokodýlů a mořem, které je pro změnu plné žraloků.

Kupodivu ani jeden z těchto predátorů nepředstavuje pro turisty největší nebezpečí. Tím jsou zrádné vodní proudy, takže i když je to v horku dost nepříjemné, koupání se zde nedoporučuje a toto varování je vhodné brát vážně.

Foto: shutterstock.com

V Tortuguero se můžete ubytovat přímo u mořské pláže, na samém okraji vesnice, kde je neuvěřitelný klid. Na procházku osadou, po pláži i přilehlé džungli se vydejte bez obav sami, na upravených značených stezkách se nemusíte bát, že byste zabloudili.

Foto: shutterstock.com

Už pár kroků za vesnicí na vás čeká spousta živých atrakcí,včetně velkých tukanů s barevnými zobáky a fascinujících (pro někoho možná trochu děsivých) pavouků, kteří pletou obří sítě. Nepropustnou zelenou záplavu kolem rozbíjí jen rudé květy ibišků a dalších exotických rostlin. Váš fotoaparát si přijde na své.

Foto: shutterstock.com

Služby průvodce ale rozhodně využijete při placené noční prohlídce džungle. Úžasný zážitek s příchutí adrenalinu nevyžaduje ani výjimečnou odvahu, ani kondičku, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Foto: shutterstock.com

Během dvouhodinové výpravy se nevzdálíte příliš daleko od posledního obydlí, přesto vám průvodce pomůže odhalit celou řadu zdejších typických živočichů ukrytých ve stromech a křoví – urostlé hroznýše, mnoho ještěrek, exotických žab, hmyzu a výjimkou není ani pohled na roztomilého spícího lenochoda zavěšeného na větvi. Další nespočetné druhy zvířat spatříte ve dne během vyhlídkové plavby po síti vodních kanálů.

Foto: shutterstock.com

Déšť je pro turisty méně příjemnou součástí tohoto kouzelného místa (stejně jako v celé karibské části Kostariky tu spadne přes šest metrů srážek ročně) a je třeba předem počítat s tím, že vám do plánů zasáhne často. Pláštěnka patří mezi povinnou výbavu a k probádání parku proto využijte každou chvíli, kdy z nebe nepadají proudy vody. Počasí se rychle mění, ale naštěstí díky vysokým teplotám se i případná sprška dá přežít.

Foto: shutterstock.com

Národní park Tortuguero se proslavil také jako největší líheň mořských želv v karibské oblasti. Nejrušněji tu proto bývá od jara do podzimu, kdy turisté na plážích sledují želvy v akci při kladení vajec do písku. Byť je tato úchvatná podívaná jedním z hnacích motorů cestovního ruchu v oblasti, na prvním místě je ochrana želv a zachování ideálních podmínek v jejich přirozené hnízdní lokalitě. Pro návštěvníky proto platí přísná pravidla, na jejichž dodržování dohlíží místní průvodci.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

✔ krásné pláže

✔  bohatá historie a kultura

✔  mnoho památek UNESCO

✔  čisté moře

✔  slunečné počasí

... to je 5 pádných důvodů proč navštívít Costa del Sol v Andalusii s cestovní kanceláří Delfín travel.

Navíc s možností těchto fakultativních výletů:

CESTA DO AFRIKY, MAROKO – TANGER  ⚫  CESTA NA ANGLICKÉ ÚZEMÍ GIBRALTAR  ⚫  DO VNITROZEMÍ ZA BÍLÝMI VESNIČKAMI V MIJAS  ⚫

MÁLAGA, MĚSTO UMĚLCŮ  ⚫   KRÁLOVNY JIŽNÍHO ŠPANĚLSKA – ALHAMBRA A GRANADA  ⚫  RONDA – MĚSTO SLAVNÝCH SPISOVATELŮ

Související témata:

Výběr článků

Načítám