Hlavní obsah

Divoké východní Azory – ostrovy, které můžete mít sami pro sebe

Nemusíte cestovat do exotických destinací na druhou stranu zeměkoule, abyste si odpočinuli od ruchu civilizace. Pouhé dvě hodiny letu z portugalského Lisabonu na vás čeká Azorské souostroví – ráj s panenskou přírodou, kde se nebudete prodírat zástupy turistů.

Foto: shutterstock.com

Nádherné přírodě Azorských ostrovů dominují nejčastěji hortenzie.

Článek

Azory jsou dosud celkem zapomenutým koutem, alespoň z turistického hlediska. Situace se ale pomalu mění zejména na ostrovech São Miguel a Terceira, které cestovatelé již objevili. Máte-li chuť na dovolenou na opravdovém „konci světa“, neváhejte a vyrazte na nejodlehlejší z ostrovů: zelený Flores nebo malinkatý Corvo ve východní části souostroví ztraceného uprostřed Atlantiku.

Dokonalý cíl pro milovníky přírody

Ostrov Flores dostal svůj název podle květin. Jako na ostatních Azorských ostrovech i zde porozkvétají především nádherné hortenzie, které dominují jinak zelené kopcovité krajině.

Foto: shutterstock.com

Útesy svažující se k mořskému pobřeží, rozeklaný reliéf vzniklý vulkanickou činností, vodopády a bujná vegetace, takový je jeden z nejdivočejších ostrovů celého souostroví. Pokud sem přijedete mimo turistickou sezónu (což je v podstatě kdykoli mimo léto), máte Flores prakticky jen pro sebe.

Foto: shutterstock.com

.

Když už jste vážili cestu až sem, zůstaňte několik dní a vychutnejte si všechny krásy, jež ostrov nabízí. Nejznámějšími přírodními skvosty jsou vrchol Sete Pés, čedičové formace na Rocha dos Bordões, vyhlídka Morro Alto a několik nádherných jezer a vodopádů. Máte-li rádi pěší turistiku, jste tady správně, zdejší krajina je pro túry jako dělaná. Ať vyrazíte jakýmkoli směrem, cestou se nebudete moci vynadívat. Pro milovníky přírody zkrátka Flores znamená jeden z nejzajímavějších cílů na Azorském souostroví.

Foto: shutterstock.com

Místo, kde zapomenete na všechny starosti

Nejodlehlejší z ostrovů Corvo je zároveň jedním z nejodlehlejších míst v Evropě vůbec. Jedinou osadou na ostrově je Vila do Corvo a s nadsázkou by se dalo říci, že se tady zastavil čas.

Foto: shutterstock.com

Ostrov má něco přes 400 obyvatel, které svým počtem několikanásobně převyšuje populace krav, těch tu žije asi 1300. Nejlepším způsobem dopravy je chůze, při rozloze přibližně 17 čtverečních kilometrů maličké Corvo prozkoumáte poměrně brzy. Navíc silnic tu mnoho nemají – nepočítáme-li malé odbočky, prakticky jen jednu. A říká se, že na celém ostrově jsou jen dva taxíky.

Foto: shutterstock.com

Nejlepší, co zde můžete dělat, je dosyta nasávat atmosféru naprostého klidu, obdivovat divokou krásu sopečného kráteru a také místní obyvatele, již žijí v úplné izolaci. Takových míst už v Evropě moc není, a to je také jeden z důvodů, proč unikátní ostrov rozhodně stojí za návštěvu.

Foto: shutterstock.com

Azory jsou zkrátka svérázným místem, a pokud máte rádi aktivní dovolenou, pěší turistiku, přírodu a klid, neváhejte vyrazit do tohoto skrytého ráje, který si stále ještě udržuje svou autentičnost a krásu.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Smaragd ve Středomoří

Vše, co z tohoto ostrova činí tak nádherné a přitažlivé místo, nabízí právě západ Sardinie.

Okouzlující pláže s jemným pískem omývá čisté a neuvěřitelně tyrkysové moře. Od nich pak stoupají rozsáhlé zelené svahy s prastarými zříceninami a tajemnými kamennými věžemi nuraghi. Tepajícím srdcem všeho je pak středověké město Oristano se svou neopakovatelnou atmosférou.

Poznejte Sardinii s cestovní kanceláří Delfín travel na 8denních a jednom 10denním pobytovém zájezdu!

Pro milovníky aktivního poznávání máme připraven také poznávací zájezd Krásy Sardinie 55+.

Související témata:

Výběr článků

Načítám