Hlavní obsah

Metropole plná překvapení: To nejlepší z Pekingu

Novinky, Bára Fialová

Oblíbený cíl cestovatelů Peking se neuvěřitelným tempem rozrůstá a mění se doslova před očima. Naštěstí můžete v tomto obrovském hlavním městě stále zažít pravou a nefalšovanou Čínu.

Foto: shutterstock.com

Letní palác v Pekingu.

Článek

Peking je velkoměsto v pravém slova smyslu, se svými téměř 22 miliony obyvatel je jednou z nejlidnatějších světových metropolí. Až na výjimky se tu nedomluvíte anglicky, a tak je potřeba připravit se na leckdy vtipné a úsměvné situace, kterým budete neustále vystavováni. Já jsem si Peking doslova zamilovala, a to hlavně pro jeho nezapomenutelnou atmosféru, která na vás dýchá na každém rohu.

Snoubí se tu moderní architektura s původní čínskou, a tak se můžete procházet mezi vysokými skleněnými budovami a za pár minut být ve čtvrti hutongů, kde se stále žije postaru – v malých nízkopodlažních domcích a křivolakých uličkách. Místa zmiňovaná v tomto článku patří k těm nejzajímavějším, která v čínské metropoli můžete navštívit, avšak k vidění a prozkoumávání je tady toho tolik, až se z toho hlava točí.

Foto: shutterstock.com

x

Magické kouzlo Zakázaného města

Nejznámější a zároveň nejnavštěvovanější památka je Zakázané město. Do místa, které bylo sídlem císařů, měli obyčejní smrtelníci vstup zakázán. Můžete tu strávit celý den a stále se ho nenabažíte. Zakázané město je hojně navštěvováno především čínskými turisty, kterých sem denně přijíždí opravdu mnoho, je tedy potřeba obrnit se jistou dávkou trpělivosti. Všechno začíná hned při vstupu, kdy si vystojíte opravdu dlouhou frontu na vstupenky. V samotném areálu máte občas pocit, že se spíš prodíráte davy lidí, ale stačí dojít do odlehlejších zákoutí a vzápětí se ocitnete skoro sami.

Foto: shutterstock.com

x

V parku kolem Chrámu nebes to žije

Hned po Zakázaném městě je dalším oblíbeným cílem Chrám nebes, kde se císaři modlili za dobrou úrodu. Ohromný areál obklopuje přilehlý park, který Číňané náležitě využívají.

Na jednom místě se třeba tančí. Jednoduše se přinese rádio, mikrofon, secvičí se choreografie a vesele se hromadně tančí na živou hudbu.

Foto: shutterstock.com

x

Na jiném místě se doslova létá na hrazdách. Létajícím mužům bylo kolem 70 let a jejich akrobatické výkony byly hodné zdatných cirkusových mladíků. Opodál se ostošest klikuje, protahuje anebo se společně zpívá. Hodně lidí tu také hraje čínské šachy.

Foto: shutterstock.com

x

Musím říct, že to, jak Číňané tráví svůj volný čas a jak se udržují v kondici, ve mně zanechalo hlubší dojem než samotná návštěva Chrámu nebes. Další kuriozitou, kterou uvidíte, jsou desítky nevěst a ženichů, kteří se sem chodí fotit. Člověk tu díky tomu má jako bonus úžasnou přehlídku různých modelů čínských svatebních šatů.

Foto: shutterstock.com

x

Letní palác je úchvatný za soumraku

Jednou z prvních památek, kterou jsem navštívila a zároveň se mi líbila nejvíc, byl Letní palác. Císaři sem ze Zakázaného města jezdili za relaxací. Na návštěvu paláce si vyhraďte celý den, protože areál je tak rozlehlý, že ho prostě za pár hodin nedokážete projít a dostatečně si ho užít. Prohlídky je nejlepší zakončit na západní straně jezera, odkud je neuvěřitelný výhled na západ slunce, a také je to oblíbené místo fotografů (dobře vědí, proč fotit zrovna odtud).

Foto: shutterstock.com

x

V Letním paláci jsou různě roztroušené chrámy, pagody a také příkré mosty, které je třeba překonávat při procházce kolem jezera. Díky tomu, že je toto místo tak obrovské a vzdálenější centru města, není zde tolik lidí, což je v Pekingu hodně neobvyklé. Člověk tady může tak nějak víc dýchat.

Foto: shutterstock.com

x

Velkolepé náměstí s pohnutou historií

Nevynechejte ani náměstí Nebeského klidu, na kterém došlo v roce 1989 k masakru při studentských protestech.

Foto: shutterstock.com

x

Jako obranu tehdy komunistická strana použila armádu a obrněné transportéry. Zemřely tu stovky mladých lidí. Na největším náměstí světa stojí mauzoleum slavného čínského vůdce Mao Ce-tunga, od kterého se obvykle táhne nekonečná řada čekajících Číňanů s květinami v rukou. Pokud chcete návštěvu mauzolea také absolvovat, vydejte se sem brzy ráno, abyste byli mezi prvními návštěvníky a nemuseli celý den trávit ve frontě.

Foto: shutterstock.com

x

Atrakce nejen pro sportovní fanoušky

Díky letním olympijským hrám v roce 2008 se Peking může pyšnit skvostným sportovním areálem s pozoruhodnými stavbami. Asi nejproslulejší z nich je tzv. Ptačí hnízdo neboli Olympijský národní stadión, který sloužil k zahajovacímu ceremoniálu her a pojme pozoruhodných 91 000 diváků. Stadión doporučuji navštívit před soumrakem, protože tak si ho stihnete užít za světla a zároveň pak i za tmy, kdy jsou všechny stavby nasvícené různobarevnými světly.

Foto: shutterstock.com

x

Na návštěvu Pekingu si vyhraďte alespoň sedm dní, protože lákadel je tady tolik, že z toho jde hlava kolem. Po všech těch toulkách městem se řádně posilněte pravou pekingskou kachnou a vychlazeným místním pivem značky Yanjing.

Foto: shutterstock.com

x

Na Peking budete stejně jako já rádi vzpomínat a jednou se sem dozajista budete chtít znovu vrátit. Peking, to je město několika tváří, město, které nikdy nespí a kde vždy objevíte něco, co vás mile překvapí.

Inzertní sdělení:

Užijte si Island s cestovatelem Pavlem Dobrovským.

„Nejet na Island? To si ani nedovedu představit. A všem s potěšením předvedu, jaké ten malý ostrov přináší velké zážitky.“

Jestli existuje na světě jediný ostrov, který musíte vidět, je to Island. Vulkány prorostlé sídlo severských bohů okouzluje cestovatele královskými vodopády, gigantickými ledovci, dravými řekami a krátkou, ale bohatou vikinskou historií.

Během zájezdu uvidíte geologické divy, velryby nebo památky chráněné UNESCO a místa, která svojí dramatičností přitahují filmaře z celého světa. Trasa vede po obvodu ostrova a zaručujeme vám, že neuplyne den, abyste necítili nadšení a úžas nad monumentálním islandským divadlem.

Cestujte s Delfín travel!

Související témata:

Výběr článků

Načítám