Hlavní obsah

Nejpohodovější dovolená? Robinsonem na rajských Maledivách

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miniaturní palmové oázy s plážemi připomínajícími svou bělostí čerstvý prašan, takové jsou Maledivy. Ráj potápěčů, snílků i zamilovaných. Žádný jiný stát světa se neskládá z tak velkého množství vody a tak malé plochy země.

Foto: shutterstock.com

Maledivy jsou tvořeny řetězci atolů.

Článek

Na tyrkysovém podkladu Indického oceánu je rozsypáno šestadvacet korálových atolů, v jejichž středu svítí bělostné ostrůvky Maledivské republiky. Napočítali byste jich 1192, kdyby vám to čas a možnosti dovolily. Celých 250 z nich dnes pokrývají hotelové resorty, na 200 ostrovech žijí domorodci.

Foto: shutterstock.com

b

A ty zbylé jsou opravdu stále opuštěné… Většinu jich projdete křížem krážem za pár minut, z jednoho konce uvidíte na ten druhý. Kromě nekonečné hladiny moře s teplotou 28 °C, krásně hřejícího slunce a páru nakloněných palem tam však už nic víc není.

Pro koho je tedy dovolená na Maledivách určena? Pro všechny, kdo si chtějí odpočinout od přetechnizované společnosti a uklidnit mysl pohledem na fascinující kombinaci všech odstínů zelené, modré a bílé. Pro sportovní potápěče, rybáře, plavce i jachtaře.

Foto: shutterstock.com

Pro milence, kteří se schovávají před světem, a čerstvě sezdané manželské páry. Pro vystresované podnikatele a manažery těsně před zhroucením. Pro vyznavače kultu těla, kteří ocení terapii horkými kameny, masáže tropicky vonícími olejíčky i umění akupunktury. Po vůni santalového dřeva, exotických květů a vanilky se jim bude stýskat i po návratu domů.

Pobyt nasucho a chůze naboso

Let ve stísněném hydroplánu s vrtulovým pohonem, který turistu přenese z letiště v Malé na ten „jeho“ ostrov, je prvním a posledním dobrodružstvím na této nezapomenutelné dovolené.

Foto: shutterstock.com

Následuje zenový klid na místě, které je až překvapivě malé a izolované od zbytku světa. Maledivy se tak logicky nehodí pro milovníky historických památek ani pro zanícené muzejní typy. Nebudou tam spokojeni cyklisté, vytrvalostní běžci ani aktivní lidé vyhledávající celodenní túry.

Foto: shutterstock.com

Na Maledivy mohou zapomenout i nešťastníci trpící klaustrofobií nebo opačně fobií z otevřených prostorů. A také ti, kteří se rádi kamarádí s alkoholem či s drogami – byť jen měkkými. Ostrovnímu státečku vládne islámské náboženství. Po příletu vás tak čekají nejprve celníci a jejich důkladně čuchající psi. Už na letišti vám zabaví každičkou láhev v zavazadle a uloží ji proti vydanému potvrzení do gigantického skladu, odkud ji dostanete opět až při odletu. V turistických resortech si sice můžete dopřát víno k večeři, ale víc než 50% daň z něj dělá extrémně drahou záležitost.

Věnujte tak volný čas spíš odpočinku mozku i těla. V každém případě se vyvarujte slunění „nahoře bez“. Za to by mohly dámy dostat až několik tisíc dolarů vysokou pokutu. Na cestu si přibalte minimálně dvě hodně tlusté knihy a hned po ubytování v bungalovu si sundejte ponožky a vyzujte boty. Po resortu na ostrůvku budete chodit převážně jen bosí a v plavkách, to abyste se mohli kdykoli cestou do restaurace opláchnout v moři. Bude vás kolébat ve vlnkách, jako byste se právě znovu narodili.

Foto: shutterstock.com

Umění nicnedělání a žití bez peněz

Z můstku postaveného na kůlech nad hladinou daleko do moře lze celé hodiny obdivovat fascinující podmořský svět. Pod hladinou se míhají barevné korálové rybky, které pronásledují menší barakudy i malí žraloci. Celým tím davem se pak nemotorně proplétají mořské želvy. Není ani potřeba brát si potápěčské brýle, abyste mohli do toho obrovského akvária vstoupit. Metroví rejnoci připlouvají až ke břehu, kde si zvykli na snadné získávání potravy od turistů – jako ochočení psi se nechají i pohladit.

Foto: shutterstock.com

Moře vám brzy vytvoří přirozenou obrazovou a zvukovou kulisu, která vás bude pravidelným zvukem vln uspávat, když si budete číst, polehávat, slunit se, odpočívat a přemýšlet. I zanícení workoholici brzy zjistí, že nicnedělání dokáže být příjemné a návykové a mozek lze rychle a snadno přepnout do režimu stand-by.

Foto: shutterstock.com

Ostatně celá ta pohoda je dána i neuvěřitelně ochotnými a pozornými zaměstnanci hotelů, kteří pocházejí nejčastěji z Bangladéše, Srí Lanky a Indie. Většinou jejich počet třikrát či čtyřikrát převyšuje počet hostů v hotelu a budou se vás zvědavě ptát na to, jak vypadá sníh, jestli je brankář Čech opravdu Čech a jaké to je pracovat v Evropě nebo v Rusku.

Jejich mottem je „keep smiling, it costs nothing“ – usmívejte se, nic to nestojí. Za své služby navíc neočekávají ani žádné spropitné, veškeré výdaje se totiž připisují na číslo vašeho pokoje nebo vily a platí se kartou až těsně před odletem. Zapomenout na peníze, vlastně u sebe ani žádné nemít, vytváří samo o sobě báječný pocit bezstarostnosti a poklidu. Řekněte sami, kde jinde se vám něco podobného podaří?

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se s Delfín travel na poznávací zájezd do Kalábrie a poznejte to nejlepší z tohoto rozmanitého a stále málo objeveného regionu Itálie.

Zavítejte na skok do regionu Basilicata, kde vás uchvátí Maratea, nad níž svrchu shlíží druhá největší socha Krista na světě. Toulejte se působivými ruinami slavných Pompejí, nad kterými se majestátně tyčí sám strůjce jejich zkázy – Vesuv.

⚫ ⚫ ⚫ ⚫ ⚫

Slovinsko je zemí mnoha neobyčejných přírodních a kulturních krás. Poznejte s Delfín travel jeho nedotčenou přírodu, majestátní Alpy či průzračné hladiny slovinských jezer Bled a Bohinj. Milovníci historie zajisté ocení i půvaby “slovinských Benátek” – města Piran.

Každodenní zasloužený odpočinek pak nejdete v termálních lázních Snovik, které jsou od resortu vzdáleny maximálně 200 metrů. Okolí lázní je obklopeno krásnými zelenými lesy, které můžete objevovat díky množství turistických a cykloturistických tras.

Počasí na Maledivách

Na Maledivách trvá hlavní turistická sezona od prosince do dubna. Toto tzv. suché období je nejvhodnější pro odpočinek, šnorchlování či potápění, zato mokré monzunové období od května do listopadu láká díky divokým vlnám surfaře. Během dvou minut se nebe obarví načerno, vypukne liják, jaký jste dosud nezažili, a po dalších pěti minutách už zase svítí slunce, jako by se nic nestalo. To se může opakovat i desetkrát za den.

Foto: shutterstock.com
Související témata:

Výběr článků

Načítám