Hlavní obsah

Za sopečnými krátery, barevnými pralesy a přírodními termály se vydejte do Kostariky

Novinky, David Černík a Tereza Cepková

Do středoamerické Kostariky se jezdí zejména za přírodním bohatstvím. Kromě krásných pralesů a rozmanitých exotických živočišných druhů jsou v hledáčku turistů také zdejší početné sopky. A nejsou to žádné nedostupné krásky.

Foto: shutterstock.com

Kostarika je jedinečná země, která nám má mnoho co nabídnout. Na snímku mládě lenochoda

Článek

Na začátku jedna dobrá zpráva – přestože v itineráři mohou výlety za krásami kostarických sopek vypadat náročně, ve skutečnosti se na řadě z nich dostanete bez námahy autem doslova až ke kráteru. Pokud tedy nevyrazíte v neděli či ve státní svátek a neuváznete v půli kopce v koloně, protože stejný nápad jako vy měly i stovky Kostaričanů.

V případě aktivní sopky Poás se vlastně jedná rovnou o tři krátery najednou ve výšce kolem 2700 metrů. Ten hlavní, široký 1,5 kilometru, se velice často schovává v mlze. Ale jakmile ji vítr rozfouká (a rozhodně se vyplatí si na to počkat), ohromí vás pohled na smaragdové jezero uvnitř kráteru. Mějte fotoaparát v pohotovosti, protože za pár okamžiků vše může znovu zahalit mlžný opar a další šanci už nemusíte dostat.

Foto: shutterstock.com

Pokračovat se dá i k druhému, výše položenému kráteru. Dostanete se k němu asi po kilometru a půl skrz nízký prales, který je zde tvořen hlavně kapradinami a rostlinami s obrovskými listy přezdívanými „deštníky chudých“. Trasa kolem druhého kráteru má dva kilometry s převýšením dvě stě metrů a je to velmi příjemná procházka.

Foto: shutterstock.com

Lázně s výhledem na vrchol sopky

Komu jeden vulkán nestačí, může vyrazit k další sopce, respektive do národního parku Arenal Volcano.

Foto: shutterstock.com

xy

Zážitkem je už samotná cesta. První polovinu představuje úzká silnička, která se klikatí bujným pralesem protkaným nesčetným množstvím potoků a řek s vodopády – je to naprostá nádhera. Druhou polovinu pak tvoří zemědělská krajina, ovšem zasazená mezi ostré skály.

Sopka Arenal byla aktivní ještě před deseti lety, v jejím okolí proto vzniklo obrovské množství hotelů a cestovních agentur. Teď, když sopka spí, se změnily většinou na termální lázně. Stále je tu tedy zábavy víc než dost.

Foto: shutterstock.com

Procházka ptačím rájem v korunách stromů

Zajímavý výlet do džungle si můžete udělat pět kilometrů nad vesnicí Bijagua, v soukromé rezervaci u Heliconias Lodge, která proslula svými dlouhými lanovými mosty.

Foto: David Černík

Jsou zde hned tři, na délku mají ke sto metrům a vedou velmi vysoko nad údolím – doslova se procházíte v korunách stromů. Nespěchejte a na každém mostu si dopřejte dost času na zastávku, abyste se mohli pokochat pohledem na okolní prales.

K vidění je toho opravdu hodně, zejména ptáci – od kolibříků přes papoušky až po obrovského kura velikosti páva.

Foto: shutterstock.com

Trochu horší je pohled na konstrukci dřevěné podlážky mostu. Je jednovrstvá a má toho hodně za sebou. Není moc příjemné slyšet ostré vrzání a pod sebou mít 37 metrů hloubky… Navzdory tomuto adrenalinu vám rezervace poskytne krásný zážitek a jeden z nejhezčích treků vůbec.

Malý kostarický Yellowstone

Přibližně o osmdesát kilometrů dál, třicet kilometrů od města Liberia, můžete navštívit národní park Rincón de la Vieja, který nese název podle stejnojmenné aktivní sopky. Díky ní jsou jeho hlavními atrakcemi fumaroly a solfatary (pukliny, kterými unikají sopečné páry), bahenní jezírka a horké prameny. Zdejší vulkanické přírodní úkazy se sice velikostí zdaleka nemohou srovnávat s proslulým americkým Yellowstonským parkem nebo parky na Novém Zélandu, na druhou stranu je tu vše příjemně na jednom místě.

Foto: shutterstock.com

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že bublající bahno v jezírku vydržíte fascinovaně pozorovat klidně hodinu. Dostanete se k němu poměrně blízko. Na jednom místě dokonce zasahuje do cesty, a skoro jsme zalitovali, že nemáme vajíčko, abychom si jej zde uvařili.

Foto: shutterstock.com

Stejně, ne-li víc, vás ovšem nadchne i závěr cesty po Rincón de la Vieja. Most přes říčku zde tvoří jen kmen a lano, takže vás čeká další malé dobrodružství. Za odměnu si pak ale můžete v říčce sednout do horkého pramene a spokojeně relaxovat v kamenném žlabu.

Možná to bude znít podivně, ale v tu chvíli si přejte, aby vám trochu sprchlo – tak jako se to poštěstilo nám. Déšť se sluníčkem nad vaší hlavou vykouzlí tak nádhernou duhu, že si budete připadat jako v ráji!

Inzertní sdělení:

Tato nádherná pláž čeká jen na vás!

Ale až na závěr Velkého putování Mexikem. Nejdříve poznáte Mexico City, archeologické památky jako Chichen Itzá, Teotihuacán nebo Palenque. Budete obdivovat majestátní sopku Popocatépetl i krásu koloniálních měst. A na závěr? Teď je ten pravý čas na slíbený odpočinek v 4* resortu all inclusive.

Související témata:

Výběr článků

Načítám