Hlavní obsah

Magický dotek jen pár minut od Bali

Novinky, Kristina Vacková pro Delfín travel

Nejznámějším, což znamená také turisty nejvíce navštěvovaným, ostrovem Indonésie je bezesporu Bali. Chcete z této exotické destinace ochutnat ještě něco navíc? Jen pár desítek minut lodí z balijských přístavů najdete další poklady.

Foto: shutterstock.com

Tento skalní útvar má název Broken beach a nachází se na ostrově Nusa Penida poblíž Bali.

Článek

Kromě populárních ostrovů Gili či Lombok můžete v okolí Bali vyrazit k daleko méně probádaným cílům. Například na malinký ostrůvek Nusa Lembongan spojený mostem s malebným Nusa Ceninganem nebo na magickou Nusa Penidu – místa, kde na vás dýchne pravá Indonésie.

Magická Nusa Penida vás zabaví na celý týden

Turisty dosud neobjevený ostrov Nusa Penida má svůj neobvyklý genius loci a rituály zde ještě žijí ve své původní podobě. Je to ostrov opředený tajemstvím a spoustou historek o zlých démonech, posedlostí duchy a černé magii.

Na Nusa Penidě je možné strávit minimálně týden, naplněný náročnějšími či méně fyzicky vyčerpávajícími výlety. Za zmínku stojí přírodní prameny s jezírky na břehu moře Tembeling, populární pláž s bílým pískem Crystal Bay, Netopýří jeskyně – obrovský chrám uvnitř skály –, nebo náročný sestup a posléze výstup ze skalisek 200 metrů nad mořem, kam vede jen provázky svázaná bambusová lávka.

Foto: shutterstock.com

Sunset on Beautiful Crystal Bay , Nusa Penida Bali

Na konci náročného treku čeká malebný chrám se sladkým pramenem, kde můžete nerušeně relaxovat. Možnosti ubytování na Nusa Penidě jsou rok od roku bohatší, fungují zde i tři potápěčská centra a několik místních agentur, které vám zajistí výlety na skútrech nebo lodí na nejatraktivnější místa.

Ostrov obývaný temnými silami

Na Nusa Penidě potkáte lidi hluboce spojené se svou minulostí, uzavřené ve vlastní spiritualitě. Můžete zde najít své životní přátele. A možná budete cítit sílu a magii ostrova hned, jak vystoupíte z lodi na pláž, odkud je vidět vrcholek nejvyšší balijské sopky Agung, většinou zahalený v mracích.

Foto: shutterstock.com

SAMPALAN, NUSA PENIDA, INDONESIA - AUGUST 17 2016 Hindu spiritual blessing a new ship, August 17. 2016 in - Sampalan, Nusa Penida, Indonesia

Ostrov vzdálený od Bali pouze 45 minut lodí byl v 18. století věznicí nebo ještě lépe trestaneckou kolonií. Byli sem do celoživotního vyhnanství posíláni trestanci a zločinci, kteří nikdy nenašli cestu zpět, jelikož jim silné mořské proudy neumožnily ostrov opustit. Tak získala Nusa Penida pověst místa obývaného vlkodlaky, démony a temnými duchy.

Život se na jeden den v roce zastaví

Ten nejobávanější duch, jehož síla je respektována dodnes, se jmenuje Jero Gede Macaling. Zlý duch šířící nemoci a choroby byl vyhnán na Nusa Penidu kněžími a svatými otci nejen z Bali, ale i ze sousedního království Gelgel. Traduje se, že tento duch přelétá jednou ročně nad Bali a přilehlými ostrovy, jež se za každou cenu snaží uniknout jeho pozornosti.

A tak se zde na jeden den v roce život zastaví. Na 24 hodin je mimo provoz letiště, nefunguje elektřina, všechny obchody jsou zavřené a lidé nesmějí vycházet na ulici.

Venku se pohybují jen speciální jednotky, které by případné „nevěrce“ pokutovaly. Pro vážné případy jsou k dispozici pouze pohotovosti v nemocnicích. Jinak se ostrov jeví jako pustý, aby se zde Jero Gede Macaling náhodou nezastavil a nepokračoval v mytické bitvě mezi světlem a stíny.

Foto: shutterstock.com

Manta Bay or Kelingking Beach on Nusa Penida Island, Bali, Indonesia.

Mekka hinduistů

Každý balijský hinduista (speciální kombinace hinduismu, buddhismu a animismu) musí alespoň jednou v tomto životě vykonat cestu na Nusa Penidu. Na černém magickém ostrově se konají, stejně jako na Bali, nejrůznější ceremonie téměř každý den.

Jejich cílem je vyhnat z těla zlé duchy a nastolit harmonii mezi dobrem a zlem. Balijští hinduisté totiž posuzují vesmír z hlediska rovnováhy, k jejímuž vytvoření je nutná jak přítomnost dobra, tak i zla, proto ctí obojí stejnou měrou. A právě o tuto rovnováhu usilují každý měsíc stovky lidí, když sem míří na ceremonie.

Rituál, který očistí mysl i tělo

Tyto oslavy nejsou určeny jen místním hinduistům. Pokud máte štěstí a vlastníte tradiční oděv nebo někdy jen jednoduchý sarong (velký šátek, jenž musí být „zavázán“ podle pravidel), je i vám dovoleno se v doprovodu domorodců vydat na speciální ceremonii kostýmů a barev.

Na jejím konci svatý muž uvede věřící do stavu, v němž ztrácejí vědomí a perou se se zlými duchy uvnitř sebe samých. Za zvuku jednoduchých hudebních nástrojů se před vašima očima odbývá tzv. „trance dance“.

Foto: shutterstock.com

NUSA PENIDA, INDONESIA - AUGUST 16 2016 hindu ceremony, women dancing in a trance, August 16. 2016 in - Nusa Penida, Indonesia

Lidé se postupně vlní v rytmu hudby, která je ve spojení se slovy a představením svatého muže uvádí do transu. Ten se u každého projevuje jinak. Jedinci, kteří ztratili vědomí docela, jsou po odchodu svatého muže svými blízkými odneseni do místní „zákristie“, kam nikdo jiný nemá přístup, a za různě dlouhou dobu se vracejí zpět.

Pláčou, třesou se, mají stále nepřítomný výraz, nahlas vzlykají nebo jen šeptají modlitby a bez známky pozornosti jiných zase usedají do řady, kde se jim dostane hinduistického „požehnání“.

Menší, ale populárnější Nusa Lembongan

Na rozdíl od Nusa Penidy, kde hlavním zdrojem příjmů je pěstování a export mořských řas, sousední ostrov Nusa Lembongan žije především z turismu. Zatímco pobřeží Nusa Penidy je poseté políčky, která ožívají v různou denní dobu podle přílivu a odlivu a domorodci zde těžce pracují, Nusa Lembongan nabízí luxusní restaurace, několik opravdu kvalitních hotelů provozovaných především Asijci (místo je velmi oblíbené u čínských turistů) a všechno je zde dražší.

Foto: shutterstock.com

Coastline of Lembongan island.Indonesia.

Přitom celý ostrov, dokonce i spolu se sousedním, mostem spojeným Nusa Ceninganem, projedete za necelý jeden den. Kromě potápění je na Nusa Lembonganu populární surfování. Ne sice v takové míře jako na balijské Kutě, ale i tak se zde každý den najdou desítky těch, kdo čekají na tu správnou vlnu.

Foto: shutterstock.com

yellow bridge connecting two small islands near Bali

Nusa Lembongan má dokonce i bar s hudbou a typicky anglický sportbar. Na vedlejším maličkém ostrůvku Nusa Ceningan je několik rybářských domků a nově postavené, neveliké drahé resorty, kde relaxují návštěvníci, kteří sem většinou zabloudili náhodou.

Foto: shutterstock.com

Blue lagoon with transparent water surrounded by the cliff. Nusa Ceningan, Bali, Indonesia

Stejně jako z Nusa Penidy, ani z těchto sousedních ostrovů není jednoduché odjet. Okouzlí vás a většina návštěvníků se sem někdy vrátí. Rovnováhu přece potřebuje v životě každý – a tato místa ji poskytnou zcela přirozeně.

Inzertní sdělení:

Indonéský ostrov Bali je proslulý svou neopakovatelnou atmosférou a pozitivní energií. Na celém ostrově se nachází tisíce hinduistických chrámů a svatých míst, které se stávají každodenním dějištěm posvátných obřadů.

Své návštěvníky však Bali dokáže překvapit i nespoutanou přírodou. Strmými vulkány, džunglí a mangrovníkovými lesy, mnoha jezery i řekami, které zavlažují malebná rýžová políčka rozesetá po velké části ostrova.

K odpočinku a koupání zase vybízejí stovky kilometrů pláží lemujících celé pobřeží. Vydejte se poznat tento překrásný ostrov s cestovní kanceláří Delfín travel již v dubnu 2017.

● ● ● ● ●

Prastaré památky a legendy, vynikající gastronomie, indiánská kultura a samozřejmě rajské pláže Karibského moře. To vše najdete na poznávacím zájezdu cestovní kanceláře Delfín travel Velké putování Mexikem.

Na závěr zájezdu vás čeká pobyt v 4* ALL INCLUSIVE resortu přímo na pláži Playa Del Carmen.

Výběr článků

Načítám