Hlavní obsah

Hříšná havanská Tropicana – taneční show pod hvězdami

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou čtvrti staré Havany, které se kvůli výpadkům proudu zvaným apagones topí ve tmě, ale to neplatí pro oblast Marianao. Ta září do dáli jako přístavní maják a laserovými paprsky krájícími oblohu láká turisty na svou největší atrakci – legendární kubánský kabaret Tropicana.

Foto: shutterstock.com

Kabaret Tropicana se odehrává v tropické zahradě přímo pod širým nebem.

Článek

Show, která strčí barvami a rytmy do kapsy i noční kluby na pařížském Montmartru, má již více než devadesátiletou tradici. Po desítky let lákají na nezapomenutelný zážitek polonahá těla svůdných tanečnic i vyhlášená jména světového showbyznysu.

Foto: shutterstock.com

HAVANA, CUBA, MAY 7, 2009. Astonishing dancers performing in Tropicana in Havana, Cuba, on May 7, 2009.

Na témže pódiu performovali americký hudebník Nat King Cole, argentinská herečka Libertad Lamarque nebo Kubánka Celia Cruz. Hostovala tam kdysi i Josephine Baker, Carmen Miranda, párkrát si tam zazpívala dokonce šansoniérka Edit Piaf. Dnes když budete mít štěstí, potkáte v Tropicaně šestaosmdesátiletou divu a vyznavačku stylu bolero, zpěvačku Omaru Portuondo – hvězdu světového formátu z Buena Vista Social Club.

Foto: shutterstock.com

Bollate (Italia) 16/07/2013 - Omara Portuondo leader di Orquestra Buena Vista Social Club in concerto presso il Festival di Villa Arconati.

Koktejl mnoha lákavých chutí

Havana dnešních dní se v mnohém blíží Havaně před nástupem moci nedávno zesnulého Fidela Castra. „Prostopášné“ kabarety, které jeho revoluční vláda kdysi zakázala jako výraz západní dekadence a buržoazie, dnes opět duní velkými hotely a hlavně – spolehlivě tahají z kapes turistů devizy do státní pokladny.

Foto: shutterstock.com

SANTIAGO DE CUBA, CUBA - JANUARY 22 Tropicana cabaret performance biggest in Cuba, January 22, 2010 in Santiago de Cuba, Cuba

Pro místní obyvatele nedosažitelné vstupné se pohybuje od 100 eur a každý návštěvník si rád ještě připlatí za povolení k fotografování, natáčení videa, nemluvě o koktejlech. Ostatní burlesky jsou však jen slabým odvarem ve srovnání s Tropicanou, kde se několikahodinová show odehrává přímo pod otevřeným hvězdným nebem v tropické zahradě. Nikde jinde neuvidíte sbor 200 spoře oděných krasavic. Zpívají a tančí dokonce s lustry na hlavách. Ty jsou z broušeného křišťálu, váží až 50 kilogramů a navzájem je spojují elektrické dráty. Za zvuku bubnů se pak náhle ve vypjatém okamžiku všechny najednou rozsvítí.

Zážitkový turismus zase vzkvétá

Za těmito unikátními okamžiky se na Kubu létalo hlavně ze Spojených států odjakživa. Tedy do doby, než bylo vyhlášeno ekonomicko-politické embargo, které na více než půl století vztahy obou zemí přerušilo. Nedávné znovuzavedení leteckého spojení společnosti Southwest Airlines mezi Miami a Varaderem se tak neobešlo bez patřičných oslav.

Letušky byly na palubě letadla symbolicky oblečeny do barevných kostýmů jako umělkyně Tropicany a zhruba hodinový let doprovázely chytlavé rytmy salsy, merengue i bachaty. Navázaly tím na přerušenou tradici – ještě po válce takto létal pravidelný spoj nazvaný příznačně Cubana Tropicana, kde se popíjelo a tančilo za doprovodu malého pianina s klaviaturou zkrácenou z 88 na 66 kláves, aby se do trupu vůbec vešlo.

Show dotažená do posledního detailu

Ženská krása je věčná. To pochopili i kubánští vousatí „barbudos“, kteří po převzetí vlády Tropicanu na rozdíl od ostatních klubů nezavřeli. A právě na půvabu žen a jiskřící atmosféře erotična je postaven koncept celého kabaretu.

Foto: shutterstock.com

HAVANA, CUBA, MAY 7, 2009. An astonishing dancer performing in Tropicana in Havana, Cuba, on May 7, 2009.

Kombinace hudby, tance a svůdnosti je navíc umocněná kouzlem tropické noci pod hvězdami. A samozřejmě nevysychajícím proudem rumových koktejlů. Stoly, ke kterým se vejde až 1400 lidí, se paprskovitě rozbíhají od polokruhového jeviště. Na něm se nejprve objeví primabalerína připomínající sochu u vchodu do zahrady Tropicany. Dělá piruety na místě, ale už za chvíli doslova létá vzduchem.

Pak zazní naplno živá hudba a na neviditelných hrazdách se začnou snášet z tmavého nebe černošské tanečnice v kožešinách z bílé lišky. Ze stran přibydou dlouhonohé mulatky ozdobené jen barevnými pery a barevnými flitry, společně vytvoří živý obraz jako z jiného světa.

Když se na konci tříhodinové show rozběhnou tyto krásky oblečené víceméně jen do klobouků do publika, aby vytáhly turisty na parket, připomíná to výbuch sopky. Noc je ještě mladá! Překonejte zábrany, oddejte se rytmu, pijte, milujte a užívejte života, jako by zítřka nebylo.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na poznávací zájezd Velký okruh jižním Thajskem.

Uvidíte pláže, které patří k nejkrásnějším na světě, nádhernou přírodu, tajemnou atmosféru buddhistických chrámů a přesvědčíte se, jak velmi je místní kuchyně návyková.

BŘEZEN 2017 – POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA!!

Nový termín – PODZIM 2017

Santiago de Cuba i Varadero

Pobočky kabaretu Tropicana, založeného už roku 1931, dnes najdete i v druhém největším kubánském městě Santiago de Cuba a v turistickém letovisku Varadero. Také spousta malých provinčních městeček nabízí podobné hudebně-taneční kabarety, kam si mohou na rozdíl od Tropicany dovolit vstup i sami Kubánci. Pokud se vám při cestě na „ostrov svobody“ nabídne možnost některé z takových představení zažít, neváhejte. Na dokonale rytmicky se pohybující těla místních žen jen tak nezapomenete. Není divu, že Fidelova vláda zrušila jen pár let po revoluci původní brannou povinnost pro kubánské ženy. Když se totiž rozhoupaly na cvičišti v bocích, jejich mužské protějšky jednoduše přestávaly poslouchat a nedokázaly z nich spustit oči.

Výběr článků

Načítám