Hlavní obsah

Trek po nejaktivnějších sopkách Jižní Ameriky

Novinky, Martin Zeman, Delfín travel

Většina turistů v Ekvádoru navštíví hlavní město Quito nebo souostroví Galapágy. My se však vydáváme na „horkou půdu“. Čeká nás výprava k nejaktivnějším jihoamerickým sopkám.

Foto: shutterstock.com

Ekvádorská sopka Cotopaxi zrcadlící se na hladině jezera Limpiopungo

Článek

Nejznámější a nejvyšší ekvádorskou sopku Chimborazo pro tentokrát vynecháme a vydáme se přímo k nejaktivnější sopce celé Jižní Ameriky – Sangay. Náš výstup k vulkánu trvá od nejbližšího městečka několik dnů. Putujeme odlehlou krajinou bez jakéhokoli značení. Za vděk musíme vzít starými indiánskými stezkami, na kterých potkáváme domorodce ženoucí svůj dobytek k výše položeným pastvinám.

Foto: shutterstock.com

Sangay

Život se tu od dob starých Inků moc nezměnil. Všude vidíme, s jak těžkými podmínkami se místní stále potýkají, a to nejen při obdělávání svých terasovitých políček.

Kolem nás se rozprostírá naprosto neskutečná krajina. V nadmořské výšce kolem 4000 metrů indiánská obydlí mizí a my zůstáváme zcela sami ve společnosti příkrých svahů And. Ty jsou zde porostlé hustými, zvláštně se lesknoucími travinami – páramo.

Foto: shutterstock.com

Sangay

Právě tady potkáváme malé stádo divokých koní. Den se pomalu chýlí ke svému konci, a proto se rozhodneme postavit naše stany.

Foto: Martin

Sangay

První noc probíhá celkem klidně, i když občas slyšíme burácení blízké sopky. Budíme se velmi brzy a náš stan je pokryt sopečným popelem. Jeho ranní čištění se pro nás stává každodenní rutinou.

Po třech dnech obtížného výstupu se konečně dostáváme ke kuželu sopky. Výstup na vulkán si tentokrát odpouštíme. Sopka je dnes velmi aktivní a vyvrhuje velké množství kamenů, ale i tak nám tento trek přináší nepopsatelný zážitek.

Eruption of a volcano Sangay

Soptící kráska s dokonalými tvary

Po několika dnech potřebného odpočinku se rozhodneme pro výstup na Cotopaxi. Je to asi vůbec nejkrásnější sopka s téměř dokonalým kuželem a je samozřejmě činná. Její jméno v kečujštině znamená „krk měsíce“, což vcelku přesně vystihuje, s jakou majestátností se tyčí nad okolní náhorní plošinou.

Foto: shutterstock.com

Půvaby této Krásky vyniknou obzvláště při západu Slunce.

Cotopaxi se nachází nedaleko hlavního města Ekvádoru Quita. Díky této poloze se stala oblíbeným víkendovým cílem zdejších obyvatel. Pohodlně se sem dostanou autem, my však půjdeme po svých.

První část cesty vede členitou krajinou s křovinatým porostem. Znenadání se před námi rozevře náhorní plošina posetá četnými kameny vyvrženými z nitra sopky. Pomalu se začíná projevovat únava a my odpočíváme u jezera Limpiopungo.

Foto: shutterstock.com

Cestou na Cotopaxi můžete potkat i divoké koně.

V další etapě nás čeká nejnáročnější výstup po hřbetu vulkánu. Po úseku lávových polí se cesta stane ještě obtížnější. Nohy se nám boří hluboko do sopečného popílku a na každý krok je třeba vynaložit velké úsilí.

Foto: Martin

Cotopaxi

Od této výšky je již pouze led a sníh. Pokračovat ve výstupu je pro běžného Středoevropana téměř nadlidský výkon. K horolezecké chatě se dostáváme už po čtyřech.

Foto: shutterstock.com

Renovated refuge of Cotopaxi to 4860 meters.

Až na samotný vrchol Cotopaxi už vyrážwjí jen ti, kteří mají horolezeckou výbavu. My si v euforii užíváme nádherný výhled na kráter i okolní krajinu. A u srdce nás hřeje, že jako první na dno kráteru této sopky sestoupila česko-polská výprava geologů a horolezců v roce 1972.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do Ekvádoru. Při svém „Putování po rovníku” poznáte nejrozmanitější zemi této planety, která si doposud zachovala svůj indiánský charakter.

Na každém kroku budete fascinováni panenskou přírodou a pestrostí všudypřítomných barev, které jako by zrcadlily vřelou povahu místních obyvatel.

Navíc objevíte kouzlo zdejších koloniálních měst i starobylých inckých památek.

POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA!

• • • • •

Nechte se oslnit krásnou přírodou thajských ostrovů, asijskou kulturou či posvátnou atmosférou budhistických chrámů. Přesvědčte se, jak moc je místní vyhlášená kuchyně návyková a jak příjemné je odpočívat na thajských plážích, které patří k nejkrásnějším na světě.

BŘEZEN 2017 – POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA!

Krk ohně - Tungurahua

Hned po Indonésii je Ekvádor státem, kde se nachází nejvíce aktivních vulkánů na světě. Na obrázku vidíte sopku Tungurahua (5 023 m n.m.), která naposledy předvedla svou sílu v roce 2016.

Hned po Indonésii je Ekvádor státem, kde se nachází nejvíce aktivních vulkánů na světě. Na obrázku vidíte sopku Tungurahua (5 023 m n.m.), která naposledy předvedla svou sílu v roce 2016.

Výběr článků

Načítám