Hlavní obsah

Vzhůru do skal! Saské Švýcarsko láká horolezce na volné lezení

Novinky, Německá turistická centrála

Jako místo, kde se zrodilo volné lezení, nabízí národní park Saské Švýcarsko pro tento sport přímo ideální podmínky. Území na pomezí s Českou republikou je posázeno celkem jedenácti stovkami volně stojících pískovcových skal, za nimiž se sem sjíždějí horolezci ze všech koutů Německa i Čech.

Foto: Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V./Philipp Ziegler

Panoramata Saského Švýcarska vám vyrazí dech.

Článek

Výběr lezeckých tras

Pokud byste chtěli spočítat všechny lezecké trasy v Saském Švýcarsku, strávili byste nad mapami pěkně dlouhou dobu. Celkem jich je asi 21 tisíc. Tu svou si tedy jistě najde každý, navíc pravděpodobnost, že byste na jedné skále potkali dalšího horolezce, se tímto číslem značně snižuje. Kdo nemá tolik zkušeností nebo by se rád v lezení zdokonalil, může se poohlédnout po nabídkách některé z místních lezeckých škol.

Foto: Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V.

Saské Švýcarsko je rájem horolezců

Pravidla lezení

Podle místních pravidel se na skalách nesmí používat nic, co by mohlo poškodit měkký kámen. Je tedy nutné se spolehnout na vlastní zručnost a sílu, což může ovšem pro leckoho být spíše další důvod, proč se vydat lézt právě sem. Jelikož je oblast národním parkem, velmi se tu dbá na to, aby zdejší přírodní krásy nedošly k úhoně.

Foto: DZT/Foto-Design Ernst Wrba

Vzhůru do skal

Jeden z nejpozoruhodnějších turistických regionů

Saské Švýcarsko je jediným ryze skalním národním parkem v Německu a jedním z nejpozoruhodnějších turistických regionů Evropy. Jedinečný je ovšem nejen pro horolezce, ale také pro turisty všech kategorií. Každý ho může objevovat svým tempem, například na takzvané „malířské stezce“ (Malerweg), která se vine členitým terénem a nabízí úchvatné výhledy do okolní krajiny. Její celková délka je 112 kilometrů a je jen na vás, který z jejích úseků si vyberete. Přímo kolem národního parku vede také cyklostezka podél Labe (Elberadweg). Na kole je však možné se vydat i do některých částí samotného parku, kde jsou stezky sjízdné pro cyklisty i vozíčkáře.

Foto: Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V./Frank Exß

Masiv Schrammstein

Co byste neměli vynechat

Jedním z nejnavštěvovanějších a nejfotografovanějších míst v celém Saském Švýcarsku je skalní most Bastei nedaleko lázeňského městečka Rathen, odkud se sem dostanete po modré turistické trase. Samotný most se tyčí nad pravým břehem Labe ve výšce 194 metrů.

Foto: Dresden Marketing GmbH

Snad nejznámnější obrázek ze Saského Švýcarska- skalní most Bastei

Oblíbeným cílem výletů je také pevnost Königstein, jedna z největších skalních pevností svého druhu v Evropě nacházející se na stejnojmenné stolové hoře. Nejstarší dochovaná část pevnosti pochází z přelomu 12. a 13 století. Dnes je zde vojenský skanzen, návštěvníci mohou obdivovat také 152,5 m hlubokou studnu, druhou nejhlubší v celé Evropě.

Foto: Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V.

Letecký pohled na pevnost Königstein

Discover your favourite spot

Už víte, kam vyrazit? Ideální cíl pro Vaši příští dovolenou ve fascinující německé přírodě přesně podle Vašeho gusta naleznete prostřednictvím interaktivního vyhledávače Discover your favourite spot na www.germany.travel/enjoy.

Chystáte se na dovolenou pod stan nebo s karavanem? Využijte vyhledávač kempů na www.germany.travel!

Související témata:

Výběr článků

Načítám