Hlavní obsah

Vodní radovánky v Bavorsku

Věděli jste, že se 9 z 10 nejvyšších vodopádů Německa nachází v Bavorsku? Ne, pak o hodně přicházíte. Vodních zdrojů má Bavorsko požehnaně – ať už se jedná o vodopády, nebo řeky a jezera –, zábavu si s nimi užijete po celé léto.

Foto: Alpenwelt Karwendel

Voda v Bavorsku nabízí nespočet možností pro dovolenou.

Článek

Ať už při procházkách, plavbách nebo při vodních sportech. V Bavorsku se můžete věnovat mnoha různým aktivitám, které jsou spojeny s vodou. A co je důležité, pokud bude slunce pálit tak, jako v poslední době, čeká na vás vždy příjemné osvěžení.

V Bavorsku najdete mnoho zajímavých míst, kde se budete vodním radovánkám moci věnovat. Jen příkladem je jezero Walchensee v oblasti Tölzer Land, které je vyhledávaným místem milovníků plachtění a surfování.

Foto: Tourismusverband Fränkisches Seeland

Surfování a nejen to si můžete užít v Bavorsku

Ochladit se pak v horkých letních dnech mohou návštěvníci v jezeře Funtensee v Berchtesgadensku, jehož teplota jen zřídkakdy přesahuje hranici 12 stupňů. Nedaleko odtud se rozprostírá také jedno z nejčistších jezer na světě, jezero Königssee, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází 470 metrů vysoký vodopád Röthbachfall a na jeho východní straně pak jen o něco menší Königsbach-Wasserfall.

Tip: Pro vyjížďku na jezero Königssee si vyčleňte dostatek času. Po jezeře smí plout jen elektrické lodě, jejichž rychlost rozhodně není závratná. Obzvlášť v letní sezóně doporučujeme přivstat si – heslo této atrakce zní: kdo se zjeví před půl desátou, vyhrává.

Bavorské moře – jezero Chiemsee

V regionu okolo jezera Chiemsee, které je místními s láskou označováno za bavorské moře, si můžete užít mnoho dalších atraktivit.

Foto: Chiemsee-Alpenland Tourismus GmbH

Jezero Chiemsee je nazýváno bavorským mořem

Zážitkem je určitě návštěva středověkého městečka Wasserburg, které je téměř celé obklopeno řekou Inn. Díky tomu si již ve středověku (mimochodem je starší než samotný Mnichov) užívalo výsadního postavení na křižovatkách obchodních cest.

Severozápadně od jezera Chiemsee se nachází nejstarší bavorská chráněná přírodní krajina. Jedná se o oblast jezer ledovcového původu – Eggstätt-Hemhofer Seenplatte.

Foto: Chiemsee Alpenland

Ostrov Fraueninsel na jezeře Chiemsee

Díky tomu je zde na poměrně malém úseku 17 ledovcových jezer, ke třem největším patří Hartsee, Landbürgner See a Perlhamer See. Další zajímavostí je ústí řeky Achen, nachází se zde další chráněná krajinná oblast, která je domovem více než 260 druhů ptáků. 30 z nich pochází výhradně z této oblasti.

Hornofalcký les – cíl dovolených kousek od hranic

Hornofalcký les je nazýván krajinou tisíců rybníků, ve skutečnosti je těch rybníků, které založili již ve středověku zdejší mniši, přes 4700. V dnešní době tato síť rybníků tvoří jedinečný přírodní biotop.

Foto: Bayern Tourismus Marketing GmbH

Hornofalcký les je hned za humny

Mezi milovníky vodních sportů je nejvyhledávanějším koutem jezero Steinberger See, na kterém si každý přijde na své. Patří totiž k nejpopulárnějším a nejmodernějším, kde si lidé užívají wakeboardingu a vodních lyží.

Foto: Tourismuszentrum Oberpfälzer Wald

V Hornofalckém lese na vás čeká spousta překvapení

A je tu ještě jedna věc, na kterou bychom mohli cestovatele nalákat. Je to zdejší hornofalcký kapr, který dokonce nese ochrannou známku původu. Příjemné chvilky si mohou zájemci užít při jeho lovu v překrásné přírodě anebo také při jeho konzumaci v některé ze zdejších útulných hospůdek.

Tip: Na podzim se zde konají rybí týdny. Ty jsou ve znamení ryb, a to nejen na talíři! Rybí speciality mnohdy i v poněkud originální podobě najdete v tomto období v nabídce zdejších podniků. Tématem ryb se totiž zabývají i místní umělci, kteří po krajině umístí svá umělecká díla k tomuto tématu.

Alpský svět Karwendel ve spojení s vodou

Na horním toku řeky Isary v regionu Alpenwelt Karnwendel se nachází jedna z nejrozmanitějších oblastí s divokou řekou v Evropě. Vrcholným zážitkem v této oblasti je návštěva jezera Soiernsee.

Foto: Alpenwelt Karwendel

Jezero Soiernsee

Toto jezero se nachází ve výšce 1600 metrů nad mořem a patří tak k jednomu z těch nejvýše položených.

Tip: Vyzkoušejte pálenku z hořce (enciánu), má specifickou vůni a chuť a je výtečná po vydatném jídle.

Voda a zábava v Allgäuských Alpách

Vodní živel má v oblasti Allgäuských Alp  mnoho tváří a podob. Návštěvníci si mohou užívat v bezprostřední blízkosti pohádkového zámku Neuschwanstein u jezera Forggensee, v dechberoucích kulisách Alp nebo ve zdejší allgäuské jezerní krajině.

Canyoning (kaňoning) je sportovní disciplínou, která patří v Allgäu k těm nejzajímavějším a nejadrenalinovějším. Společně s profesionálním průvodcem, který zná zdejší kaňony jako své boty, se můžete vydat na cestu ryzí přírodou a zažít přitom malé dobrodružství.

Foto: www.faszinatour.de

Kaňoning a další adrenalinové zážitky

Překonat můžete bezpočet jeskyní a propastí, zaplavete si, sklouznete se, skočíte ze skály nebo slaňujete do hlubin skrz vodopády. Na tento intenzivní prázdninový zážitek jen tak nezapomenete.

Další zajímavostí na trasách zdejší krajinou jsou i vodopády Scheidegger Wasserfälle, které se pyšní i oceněním ministerstva pro „nejkrásnější geotop v Bavorsku“. Obklopeny krásnou přírodou a skalními převisy  padají vodopády z 48metrové výšky do hluboké lesní propasti.

Allgäuská jezera okolo bavorských zámků

Bavorské zámky v oblasti Allgäu stojí za návštěvu, ale že region Füssen nabízí kromě těchto skvostů také mnoho zajímavých pěších tras a hlavně jednu z nejkrásnějších německých jezerních oblastí, to návštěvníkům zatím zůstává poněkud utajeno.

Foto: FTM,www.arw-design.de

Jezero Weissensee

Sedm větších a mnoho dalších menších jezer, všechny s vysokou kvalitou vody, zve všechny milovníky vody a vodních aktivit k návštěvě. Koupání, opalování se, plavba na kánoi na jezeře Forggensee nebo surfování na jezeře Weissensee – každé jezero můžete obdivovat a užívat si po svém.

Foto: Füssen Tourismus Marketing/www.guenterstandl.de

Zámek Neuschwanstein

Nápadům se zde meze nekladou. Z pěší nebo cyklistické výpravy se prostě a jednoduše skočíte osvěžit do některého z jezer, a jestli budete pokračovat v cestě dál, to vám nezaručujeme. Některým se jezera líbí natolik, že zde tráví celou svou dovolenou.

Panoramata Alp si můžete vychutnat z promenády u jezera Hopfensee nebo při okružní plavbě po jezeře Forggensee. Neskutečný pohled na zámky Neuschwanstein a Hohenschwangau pak nabízí jezero Alpsee.

Francká vodní krajina

Francké Chorvatsko, tak by se dala nazvat zdejší oblast plná písečných pláží, koupališť, přístavů pro plachetnice a vodních ploch, které brázdí jachty a plachetnice, a také surfaři, kteří krotí zdejší vlny a užívají si jízdu na prkně.

Tato oblast se navíc nachází jen kousek od Norimberku, který zase nabízí městskou zábavu a aktivity. Radovánky na vodě i ve vodě – plavání, plavba na pramici, na kánoích a plachetnicích nebo kitesurfing či potápění –, to vše je tady možné. Tato jezera totiž patří k těm nejpřístupnějším v celém Bavorsku.

K návštěvě zvou jezera: Altmühlsee, Großer a Kleiner Brombachsee, Rothsee, Igelsbach-, Hahnenkamm- a Dennenloher See.

Přírodní park Frankenwald

Vydejte se po stopách vorů a nahlédnete tak do více než 800 let staré historie vorařství, které dříve bylo důležitým zdrojem příjmů zdejšího regionu. Na divokém Rodachu, zdejší řece, si můžete užít zábavnou a dobrodružnou jízdu na voru skrz zdejší údolí.

Foto: Naturpark Frankenwald

Divoký Rodach

Vor mohou řídit jen zdejší zkušení bodří „kapitáni“, dopředu upozorňujeme, že jde o zážitek plný vody, která s největší pravděpodobností ošplouchne celou posádku, vás nevyjímaje. Plavba na vorech se zde uskutečňuje každou sobotu v 15:00, a to od konce května do poloviny září.

Tip: Pro ty, kteří se nechtějí zmáčet, máme skvělou alternativu, 24kilometrovou pěší trasu od pramene divokého Rodachu až po údolí Rodachtal.

Bavorský les

Bavorský les láká všechny milovníky dovolené v přírodě k návštěvě svými třemi ledovcovými jezery – Rachelsee, Kleiner Arbersee a Großer Arbersee.

Foto: Landkreis Freyung-Grafenau

Kajakáři na Ilzu

U jezera Friedenhainsee, poblíž městečka Straubig, se připravte na pořádnou jízdu. Nachází se zde totiž nejdelší dráha pro vodní lyže a wakeboarding na světě. Měří úctyhodných 1200 metrů a najednou ji může využít až 12 jezdců.

Ilz, poslední velká divoká řeka východního Bavorska, je rájem pro fanoušky aktivit na divoké vodě. Trasa dlouhá přes jeden kilometr dopřeje sportovcům nevšední zážitek. Jednou za tři roky se zde koná taky regata, tzv. Ilzregatta, která patří k nejvýznamnějším v Německu. Okolo řeky se navíc nachází spousta stezek pro pěší i cyklisty, kteří se tak mohou vydat napříč bavorskou přírodou za dobrodružstvím i za poznáním.

Tipy na cestu

Na cestu do Bavorska můžete využít speciálních příhraničních nabídek DB Bahn.

Více o Bavorsku

www.bayern.by (mezinárodní verze)

Reklama

Výběr článků

Načítám