Hlavní obsah

V Bonnu začal Beethovenfest 2015

Novinky, Německá turistická centrála/Publicis Prague

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek podzimu v Bonnu je každoročně zasvěcen festivalu Beethovenfest. V letošním roce připadá tato slavnost na dny 4. září-4. října. Na počest Ludwiga van Beethovena - hudebního génia a bonnského rodáka - je připraveno padesát čtyři koncertů v podání předních světových umělců.

Foto: Stadt Bonn/Michael Sondermann

Koncert v Beethovenově domě

Článek

Tradice bonnského Beethovenfestu sahá až do roku 1845, kdy se u příležitosti odhalení Beethovenova pomníku k  výročí jeho 75. narozenin konal třídenní hudební festival. Dnešní podobu čtyřtýdenního festivalu získal Beethovenfest Bonn v roce 1998. Každý rok doprovází festival nové motto. Letošní motto  Beethovenfestu je „Veränderungen“ (Variace), které vychází z Beethovenova klavírního opusu 33 Veränderungen über einen Walzer von Diabelli (33 variací na valčík Antona Diabelliho) a prolíná se do celkového pojetí programu s 54 koncerty. Výjimkou z tohoto konceptu bylo vystoupení Izraelského filharmonického orchestru, který pod taktovkou Zubina Mehty uvedl Mahlerovu Symfonii č. 9, a vystoupení domácího Beethovenova orchestru Bonn. Podrobný program festivalu je k dispozici na www.beethovenfest.de.

Foto: Stadt Bonn/Michael Sondermann

Beethovenův pomník v centru Bonnu

Novinkou letošního Beethovenfestu budou i vystoupení a účast řady světoznámých umělců z jiných oborů, např. taneční večer v choreografii světových hvězd Sidi Larbi Cherkaouia a Saburo Teschigawary. Festivalový hlavní program doplní i mnoho doprovodných akcí – výstav, sympózií, workshopů, čtení, promítání filmů. Beethovenfest nezapomíná ani na program pro mladé návštěvníky a pro děti.

Foto: Marco Brescia

Dirigent Zubi Mehta

Motto „Veränderungen“ však nevyjadřuje jen téma variací v hudbě, zároveň vyjadřuje i impulsy zdokonalování a novinek, které přicházejí zároveň s novou intendantkou Nike Wagnerovou.

Foto: Andreas Balon

Vídenští filharmonici

Mimo jiné se koncerty letošního Beethovenfestu nebudou odehrávat pouze tradičně v Bonnu, ale i na pěti půvabných místech v blízkém okolí – v např.  Siegburgu, Königswinteru či Bad Honeffu.

Foto: Stadt Bonn

Beethovenova hala

Beethovenův dům

Dům v ulici Bonngasse číslo popisné 20, v němž se Ludwig van Beethoven v roce 1770 narodil, je jedinou rodinnou rezidencí v Bonnu, která byla zachována v původním stavu. Od roku 1893 slouží jako muzeum, které představuje největší Beethovenovu sbírku na světě. Dědeček Ludwiga van Beethovena přišel do Bonnu z Mechelnu v Brabantu. V roce 1733 přijal místo hráče na basu a v roce 1761 se stal ředitelem dvorního orchestru. Beethovenův tatínek Johann byl dvorním tenorem. Již ve svých třinácti letech se mladý Beethoven stal druhým dvorním varhaníkem. V roce 1792 se z Bonnu přestěhoval do Vídně. Tehdy ještě netušil, že se do Bonnu již nevrátí. V Beethovenově domě se nachází Síň komorní hudby, která má díky nádhernému interiéru a vynikající akustice věhlas jedné z nejkrásnějších koncertních hal.

Foto: Sonja Wener

Vydejte se do Bonnu po stopách Beethovena

Tip na dopravu

Do Bonnu se rychle a levně dostanete letecky za necelou hodinu s  leteckou společností Germanwings. Z Prahy létají na letiště Kolín nad Rýnem/Bonn 7 dní v týdnu. Více na www.germanwings.com

Související témata:

Výběr článků

Načítám