Hlavní obsah

Turistický region Braniborsko – centrum kultury za branami metropole

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Německá spolková země Braniborsko, která obklopuje metropoli Berlín, patří k dynamicky se rozvíjejícím destinacím. V posledních letech si zdejší příroda, v níž prim hraje vodní živel, našla mnoho příznivců – aktivní odpočinek u Lužických jezer nebo projížďky na loďkách tajemným Spreewaldem jsou jen zlomkem toho, co region nabízí. I když by to mnozí za branami hlavního města nečekali, v Braniborsku si přijdou na své i milovníci kultury. Na co se mohou letos těšit?

Foto: TMB-Fotoarchiv/T. Klaeber

Braniborsko má mnoho turistických lákadel. Krásné zámky a letní sídla jsou jedním z nich. Často jsou navíc dějištěm kulturních akcí.

Článek

Nové muzeum impresionismu i umění bývalé NDR

Už koncem měsíce se bude moci Postupim, hlavní město Braniborska, pochlubit novým lákadlem. Třiadvacátého ledna bude slavnostně otevřeno nové muzeum – Museum Barberini. Budova stejnojmenného paláce pochází z 18. století, během druhé světové války ale byla téměř zničena. Nyní se návštěvníci města mohou kochat pohledem na obnovenou historickou fasádu tohoto paláce, jenž se nachází na náměstí Alter Markt. Uvnitř pak čeká na ploše 2200 metrů čtverečních sbírka impresionistického umění nadace Hasso-Plattner-Stiftung. Současně zde bude prezentováno také umění z doby NDR či díla, která vznikla po pádu Berlínské zdi. Díky mezinárodní spolupráci s dalšími institucemi se zde budou také pravidelně konat různě tematicky zaměřené výstavy. Stálá expozice mimoto využívá mediální koncept, díky němuž bude návštěva muzea zajímavá i pro děti a mládež.

Foto: HSA Barberini

Palác Barberini v Postupimi

Stopy reformace v Braniborsku

Celé Německo si letos připomíná 500 let od počátků reformace církve, jakožto událost, která se nesmazatelně zapsala do světových dějin. Ačkoli slavný kazatel Marin Luther, jenž stál za vznikem této nové církve, osobně Braniborsko nenavštívil, i tady se najdou historicky významná místa, která s tímto procesem souvisejí. Proto v letošním roce narazíme v braniborských městech a muzeích na řadu výstav připomínajících tuto pětisetletou historii.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Lehmann

Muzeum Mühlberg

Hrabě Pückler – slavný zahradní architekt

V postupimské čtvrti Babelsberg se kromě filmových studií vyplatí navštívit i další atrakce: od 29. dubna do 15. října bude v restaurovaném zámku v Babelsbergu probíhat výstava věnovaná hraběti Hermannu von Pückler, který se do dějin umění zapsal jako výtečný zahradní architekt a spisovatel. Kromě toho byl také na svou dobu úspěšným podnikatelem. Za vidění stojí pochopitelně i zámecký park, který kdysi vytvořil právě hrabě von Pückler spolu s kolegou a zároveň konkurentem Josephem Lenne, taktéž zručným zahradním architektem.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Y. Maecke

Zámek Babelsberg

Hudba v Sanssouci

Na přelomu jara a léta se mohou milovníci klasické hudby vydat do Postupimi na festival, jenž se odehrává v překrásném prostředí zámeckého areálu Sanssouci (památka UNESCO). V termínu od 9. do 25. června 2017 se bude konat již 63. ročník festivalu Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, v jehož popředí tentokrát stanou čtyři živly: oheň, voda, země a vzduch. Ty budou tématem všech více než šedesáti klasických koncertů, oper či koncertů pod širým nebem.

Foto: Ulrike Henning

Takzvaný Fahrradkonzert je každoročně oblíbeným bodem programu hudebního festivalu v Postupimi

Festival středoevropských filmů v Chotěbuzi

Na podzim se do braniborské Chotěbuze (německy Cottbus) sjedou filmaři a filmoví nadšenci ze střední a východní Evropy u příležitosti 27. ročníku zdejšího filmového festivalu. Nejlepším snímkům třech soutěžních kategorií budou slavnostně předány ceny, zatímco v kinosálech budou promítány filmy známých i nadějných mladých filmařů regionu. Mezinárodní porota bude vybírat v kategorii celovečerních hraných filmů, krátkých filmů a německo-česko-polské soutěžní kategorii pro filmaře do 18 let. Připraveno bude celkem 18 cen, k nimž náleží i finanční odměna (celkem se bude rozdělovat 70 000 eur). Za mimořádný výkon pak dostane nejlepší režisér, herec či herečka ručně vyráběnou skleněnou sošku zvanou Lubina.

Foto: Filmfestival Cottbus/Goethe

Filmový festival v Chotěbuzi

Užitečné odkazy

Více informací o muzeu Barberini v Postupimi najdete zde.

Vše o tématu 500. výročí reformace hledejte na www.luther2017.de

Program hudebního festivalu v Postupimi naleznete na adrese www.musikfestspiele-potsdam.de

O filmovém festivalu v Chotěbuzi se dočtete na www.filmfestivalcottbus.de

Další turistické tipy a zajímavosti z Braniborska najdete na www.brandenburg-tourism.com

K cestám po Německu se můžete dále inspirovat také na www.germany.travel.

Výběr článků

Načítám