Hlavní obsah

Servus! Aneb jak se žije v Regensburgu: 2. díl

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Prázdniny jsou v plném proudu, co takhle někam vyrazit? Ve druhém dílu našeho vyprávění o životě v Regensburgu alias Řezně se mimo jiné dozvíte, jaké zajímavosti by vám neměly uniknout, ať už se do tohoto malebného bavorského města vydáte jen na výlet, či zde hodláte strávit delší dobu.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Regensburg alias Řezno - město, kde se zastavil čas.

Článek

Prohlídka města

Nezáleží na tom, jak dlouho plánujete v Regensburgu pobývat, komentovaná prohlídka města je nutností k tomu, abyste se s městem seznámili, dozvěděli se něco o jeho historii, získali pár zajímavých tipů a užívali si ho plnými doušky. Všichni poskytovatelé komentovaných prohlídek nabízejí své služby v mnoha světových jazycích, a to za jednotné ceny. Turistům tak odpadá starost s hledáním nejvýhodnější nabídky. A kdo rád šetří, toho určitě potěší, že oproti loňskému roku jsou cizojazyčné skupinové prohlídky o něco levnější.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Chlapecký sbor Regensburger Domspatzen - chlouba dómu Sv. Petra

Na výběr je mnoho tematicky zaměřených prohlídek, z nichž jsou klasicky nejoblíbenější ty, které vás seznámí s Řeznem a jeho historickým centrem coby památkou Světového dědictví UNESCO. Při takové prohlídce samozřejmě nelze vynechat majestátní dóm Sv. Petra či kamenný most „Steinerne Brücke“, který se však už šest let opravuje a podle informací od místních se ještě alespoň dva roky opravovat bude. Letos v červenci ale primátor města Joachim Wolbergs (SPD) slavnostně otevřel první plně zrekonstruovanou část mostu vedoucí od břehu ostrova Stadtamhof na další ostrov na Dunaji – Jahninsel.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Pohled na část ostrova Jahninsel (dole) a Stadtamhof

Léto v Řezně – studuje tu vůbec někdo?

Jak jste se již mohli dočíst prvním dílu vyprávění o životě v Regensburgu, jedná se o univerzitní město. Pokud sem vyrazíte na jaře či v létě, nebo klidně i na podzim za hezkého počasí, uvidíte každé odpoledne hloučky studentů posedávající na břehu Dunaje či na větších prostranstvích ve městě. Centrem všeho dění je hlavně náměstí Bismarckplatz, kde je klasickým výjevem kašna obsypaná studenty s láhvemi piva či zmrzlinou z nedaleké zmrzlinárny Stenz, údajně nejlepší zmrzlinárny ve městě (poznáte ji podle dlouhé fronty, když se vydáte z Bismarckplatz směrem dále do centra).

Foto: DZT/Photodesigner Mark Wohlrab

Regensburg je ideálním výchozím bodem pro plavby po Dunaji

Dalším oblíbeným místem je pravý břeh Dunaje, na jehož náplavku se lze dostat z ulic Keplerstraße a Fischmarkt vedoucích podél řeky. Toto místo jistě snese přirovnání k populární pražské náplavce, snad jen s tím rozdílem, že od rušné komunikace je dělí zástavba, takže atmosféra je zde ještě o něco uvolněnější. Hitem slunných dní je však louka na ostrově Jahninsel. Už při příchodu vás gravírovaná destička na balvanu pod Steinerne Brücke upozorní na to, že se jedná o oficiální plochu vhodnou ke grilování. A vskutku – grilujících partiček zde za každého teplého večera najdete desítky. K tomu skupinky hrající různé hry od míčových až po ty, kde je v hlavní roli pití alkoholu, ať už za trest, či za odměnu.

Foto: DZT/Andrew Cowin

Pohled na Kamenný most zahalený tmou. Ještě nějaký čas ho bohužel uvidíte jen zahalený do lešení.

A když se studentům nechce vážit cestu až na Bismarckplatz nebo k Dunaji, pak se jednoduše posadí k patě dómu nebo kostela Neupfarrkirche. Jinými slovy – bavorští studenti prostě vědí, jak si ve volném čase odpočinout od studia. Až z toho skoro máte pocit, že nedělají vůbec nic. A to především tehdy, když v letním semestru snad každý týden narazíte v kampusu univerzity na nějaký Sommerfest fakulty, institutu či katedry, jak jinak než s hudbou, pivem a jídlem.

Co podniknout v Řezně během léta?

Pokud se vydáte do Řezna ještě teď o prázdninách, už možná nenarazíte na tolik studentů užívajících si volný čas, ale vězte, že si ho stejně tak vydatně umějí užívat i celé rodiny. Když se jim zachce, tak popadnou lavici, stůl a gril a vyrazí si udělat rodinný oběd k řece. A teď není řeč o žádných exotických menšinách, ale o normálních Bavorech, které pak potkáte v obleku na cestě do zaměstnání.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Slavnosti Maidult a Herbstdult (česky květnový a podzimní jarmark) nejsou jen o pivu a jídle, ale také o pouťových atrakcích a stáncích s nejrůznějším zbožím od bavorských krojů až po kuriozity jako kachlová kamna

Když se tedy budete chtít po prohlídce města trochu zregenerovat, nikdo se na vás nebude dívat opovržlivě, když se natáhnete k Dunaji, nebo si v něm dokonce zaplavete. Vhodné místo najdete na opačném konci Steinerne Brücke na malé plážičce ostrova Stadtamhof. Není však radno se pouštět do žádných větších akcí, jelikož proud Dunaje je velmi silný. Navečer pak můžete vyrazit do města na příjemnou večeři na zahrádce, či si někde sehnat jídlo do ruky (od tradičních bavorských klobásek z Historische Wurstkuchl u Steinerne Brücke přes všudypřítomný kebab až po vynikající asijské pokrmy od Ha Tien v Untere Bachgasse), usadit se na náplavce a sledovat západ slunce nebo zůstat na Stadtamhofu a navštívit pivní zahrádku pivovaru Spital. Prostě idylka, co říkáte?

Významné akce (léto/podzim)

28.8.-13.9.2015: Herbstdult (lidová slavnost - takový „malý Oktoberfest”)

28.8.-13.9.2015: Herbstdult (lidová slavnost - takový „malý Oktoberfest”) Ne 13.9.2015: Den otevřených dveří památek

28.8.-13.9.2015: Herbstdult (lidová slavnost - takový „malý Oktoberfest”) Ne 13.9.2015: Den otevřených dveří památek 18.9.-20.9.2015: Weinfest Pro Stadtamhof (slavnosti vína)

28.8.-13.9.2015: Herbstdult (lidová slavnost - takový „malý Oktoberfest”) Ne 13.9.2015: Den otevřených dveří památek 18.9.-20.9.2015: Weinfest Pro Stadtamhof (slavnosti vína) So 26.9.2015: Noc muzeí

Program akcí na aktuální měsíc: http://www.regensburg.de/kultur/veranstaltungen-des-kulturreferats/monatsprogramm

Kde získat informace o Řezně

Turistické informace v češtině naleznete na webu města, více se o historii a památkách můžete dočíst i na stránkách Německé turistické centrály.

Turistické informační centrum

Altes Rathaus

Altes Rathaus Rathausplatz 4

Altes Rathaus Rathausplatz 4 93047 Regensburg

Altes Rathaus Rathausplatz 4 93047 Regensburg Tel.: +49 941 507-4410, -4411, -4412

Altes Rathaus Rathausplatz 4 93047 Regensburg Tel.: +49 941 507-4410, -4411, -4412 Fax: + 49 941 507-4418

tourismus@regensburg.de

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám