Hlavní obsah

Romantická dovolená v Braniborsku? Máme pro vás tipy na originální ubytování

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Plánujete vyrazit na prodloužený víkend ve dvou a nechcete ho strávit v nějakém neosobním hotelu? Co takhle zkusit ubytování pro fanoušky designu a architektury? V Braniborsku si v tomto ohledu přijdete na své. Vybrali jsme pro vás několik tipů v různých částech této německé spolkové země.

Foto: Bad Saarow Kur GmbH Saarow Therme

Užijte si romantickou dovolenou v Braniborsku.

Článek

Oblast Fläming (hodinku jižně od Berlína): „Chalupa“ ve Wiesenburgu

Už jen slovo chalupa zní starodávně, ačkoli přísně vzato renovovaná truhlárna vlastně ani žádná chalupa není. To ale nic nemění na jejím kouzlu. Uvnitř praská dříví v železných kamnech, je tu hezky teploučko. Ubytování je prostorné, nábytek prastarý.

Spousta kousků pochází z Bretaně, odkud si je přivezli majitelé Ines a Georg Bartschovi. To nejlepší čeká v podkroví: originální bretaňská postel! Kdo má však raději secesní styl, může se uvelebit i v krásně zdobeném lůžku z této epochy. Hostitelé se o vás postarají se vším všudy. Zatímco se vyspaní do růžova budete teprve přemlouvat ke vstávání, o patro níž už se bude chystat snídaně.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Ubytování ve Wiesenburgu

Oblast Uckermark (hodinku a půl severně od Berlína): Villa am Trumpf

Po příjezdu k vile Am Trumpf vám nebude po vystoupení z auta trvat ani minutu, než poprvé zvoláte „to je ale nádhera“. Poté, co obejdete dům dokola a postavíte se na terasu, vám jednoduše nic jiného nezbyde.

V kostce: voňavá zahrada s malým jezerem, sluneční paprsky zrcadlící se na hladině, na protější straně břehu zdvihající se kopec s lesem. Villa am Trumpf je pro milovníky designu doslova rájem. Každý z apartmánů je vybaven v jiném stylu – v přízemí dominují 20. a 30. léta, v podkroví naopak klasický design 60. a 70. let.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Villa am Trumpf

Usedlost Fergitz

Ve Fergitzu u jezera Oberuckersee si postavil svůj „hrad“ Ferdinand von Hohenzollern. Tedy lépe řečeno jako úspěšný berlínský architekt se inspiroval dávnými představami o podobě letních sídel a zakomponoval je do rekonstrukce někdejší usedlosti ve zcela moderní podobě, daleké té jakou má hrad Hohenzollern na jihu Německa.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Usedlost Fergitz

Původní půdorys usedlosti kopíruje dnes skupina čtyř bungalovů. Atmosféru areálu dokresluje tu a tam kamenná zídka, která kdysi usedlost ohraničovala. V ubytování dominují čisté linie, zdobné kudrlinky by tu člověk pohledal, na útulnosti prostoru ale přidávají pálené cihly a dřevo. Zkrátka Bauhaus.

V místnostech se dostává hojného prostoru umění.  Ferdinand von Hohenzollern a jeho žena patří dnes k podporovatelům festivalu umění UM, jenž se zde ve Fergitzu a blízkém okolí koná každé dva roky. Nejen umění je tu však pastvou pro oči. Od bungalovů sbíhá široká louka až ke břehu jezera, kam si v létě můžete vzít lehátko či si rovnou zaplavat.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Das Schwarze Haus v Pinnowě

Pinnow: Das Schwarze Haus alias „Černý dům“

Ač název připomíná spíše thriller, až stanete před Černým domem v Pinnowě, veškeré obavy půjdou stranou a už jen abyste byli uvnitř. Za podobou domu stojí berlínský architekt Thomas Kröger, jenž je také autorem stavby roku 2014 v sousedním Gerswalde.

Název získal dům díky dlouhé černé sedlové střeše. Zařízení je čisté. Nadchne zejména výhled z vany na kraj Uckermark. Na podzim a v zimě zahřeje teplo z krbu. Ale to nejlepší na ubytování zde je zkrátka to, že jste uprostřed přírody.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Na první pohled nenápadný dům v Lychenu skrývá útulné ubytování

Bed & Breakfast mein.lychen

Přijet, odpočinout si a chtít se vrátit. To je motto bratrů Niemannových, kteří si před nedávnem splnili sen a otevřeli vlastní malý hotel s unikátním konceptem. V sedmi pokojích se odehrává takřka cesta kolem světa. Výběr zařízení ani témat není náhodný – ke každé zemi či městu se pojí osobní vzpomínky majitelů, kteří pokoje vybavili dle toho, co je pro ně typické. O pokojskou či televizi tu nezavadíte, ovšem ve skříňce první pomoci najdete překvapení: láhev vína z regionu. Na jaře a v létě pak můžete posedět v přilehlé zahradě.

Na břehu jezera

Kromě malého hotelu bratrů Niemannových má Lychen ještě jedno eso v rukávu – „Bootschaft“. Jedná se o studia nacházející se přímo na břehu jezera Oberpfuhlsee. Odtud je vyjížďka na kánoi nebo ranní koupačka v jezeru hračkou. Vybavení je čisté, minimalistické. Velká okna skýtají pohled do rozlehlé zahrady.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Takový výhled skýtá Bootschaft Lychen

Jezerní krajina Oder-Spree (hodinku východně od Berlína): vodojem Bad Saarow

Už jste někdy nocovali ve vodojemu? V Bad Saarow máte příležitost! Jedenadvacet metrů vysoká cihlová věž tu na břehu jezera Scharmützelsee stojí už více než sto let. Dlouho chátrala, než se ji dvojice Berlíňanů rozhodla probudit z Růženčina spánku, kompletně rekonstruovat a proměnit v unikátní hotel. Otevřeno je od loňského roku.

Hotel není velký, to je pravda. Zato ale každému vyrazí dech. Na vrcholu věže je posazena skleněná nástavba, odkud je nádherný výhled na jedno z nejkrásnějších jezer Německa. Hned za dveřmi je vířivka, jejíž elegantní design odkazuje na středověké koupací vědro. A postel? Ta je kruhová!

Foto: Bad Saarow Kur GmbH Saarow Therme

Jezero Scharmützelsee - jedno z nejkrásnějších jezer v Německu

Tipy na ubytování

Usedlost Fergitz: www.gut-fergitz.de

Villa am Trumpfh: www.villa-am-trumpf.de

Černý dům: www.dasschwarzehaus.de

Bed & Breakfast mein.Lychen: www.meinlychen.de

Bootschaft Lychen: www.bootschaftlychen.de

Vodojem Bad Saarow: www.wasserturm-badsaarow.de

Další tipy na dovolenou v Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Inspiraci k cestám do Německa najdete také na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám