Hlavní obsah

Rok 2015 plný akcí: Drážďany

Novinky, DZT

Až do Vánoc si hosté mohou užívat atmosféru adventních trhů a na Silvestra třeba vyrazit na náměstí Theaterplatz za oslavami nového roku. A právě rok 2015 bude v Drážďanech plný zajímavých akcí. Festivaly, slavnosti, sportovní akce, výstavy, vánoční trhy, je opravdu na co se těšit.

Foto: Sylvio Dittrich

Barokní perla na Labi - Drážďany

Článek

Akce všeho druhu

Klasická hudba, užité umění, divadlo, věda, průmyslová kultura, parníky, městské slavnosti a festivaly, sportovní události, vánoční trhy… v roce 2015 čeká na návštěvníky bezpočet akcí, které si mohou vybrat přesně podle svých přání. Motivem roku 2015 je „Drážďany – kosmopolitní město kreativců“.

Počátek roku: velkolepé vyobrazení Drážďan

Pokud už jste navštívili některou z Asisiho výstav v Berlíně, Lipsku, nebo tu současnou v Drážďanech, tak víte, co vás čeká. Asisi vytváří velkolepá panoramata měst, na nichž osobitým a originálním způsobem vyobrazuje důležité události z historie daných měst.

V Berlíně je tak k vidění berlínská zeď a v Lipsku zase bitva národů, v Drážďanech se v lednu otevře výstava ukazující zkázu Drážďan v únoru 1945.

Foto: Asisi

Asisiho panorama Drážďan - od nového roku v novém

Drážďany jsou zde ukázány bezprostředně po zničujících bombových náletech v únoru 1945. Pro Asisiho představují Drážďany tragiku a naději evropské metropole v této době, stejný osud jako Drážďany totiž postihl i další evropské metropole: Rotterdam, Coventry, Varšavu apod.

Kontrast mezi tehdejší podobou města a jeho současnou tváří jasně dokládá usilovnou práci a vůli tamějších obyvatel, kteří měli nemalou zásluhu na tom, jakým způsobem bylo město v době NDR a posléze i hned po znovusjednocení obnoveno.

Obnova města bude představena také prostřednictvím multimediální prezentací.

Termín:

24. ledna–31. května 2015

Otevírací doba:

Otevírací doba: Úterý–pátek: 10.00–17.00 hod.

Otevírací doba: Úterý–pátek: 10.00–17.00 hod. Sobota, neděle a svátky: 10.00–18.00 hod.

Pondělí zavřeno

Zimní akce pro romantické duše

Albertinum bude od února hostit výstavu zaměřenou na malby a kresby skvělých malířů období romantismu. Dahlova díla jsou pro tuto příležitost zapůjčena z Norského národního muzea v Oslu, nad výstavou přijala záštitu i samotná královna Sonja.

Foto: Frank Exss

V Albertinu se konají zajímavé výstavy

Výstava tak dokumentuje díla dvou významných osobností raného romantismu: Caspara Davida Friedricha a Johana Christiana Dahla. Jejich vyobrazení krajinek (malby i kresby) budou v Albertinu k vidění až do května.

Termín: 6. února až 3. května 2015

Jaro: Drážďany filmové

Každý duben se v Drážďanech koná mezinárodní filmový festival, v roce 2015 již 27. ročník. Ten je zaměřen na nejlepší krátké filmy z celého světa – každoročně festival přiláká více než 16 000 návštěvníků. Srdcem festivalu je mezinárodní soutěž filmů – té se zúčastní ve 13 programech asi 80 filmů z více než 20 zemí světa. Návštěvníci se tak mohou těšit na rozmanitou ukázku hraných i animovaných filmů, jejichž délka nesmí přesáhnout 30 minut.

Foto: Filmfest Dresden,Oliver Killig

Festival krátkých filmů je hojně navštěvován

Termín: 14. až 19. dubna 2015

Začátek léta ve znamení jazzu

Každoročně v květnu se v Drážďanech koná mezinárodní jazzový festival. V roce 2015 se všichni těší již na 45. ročník. Jazzový festival je známý pod názvem „Internationales Dixieland Festival“. To, co bylo původně hudebním festivalem pro milovníky jazzu, se postupem času vyvinulo v jednu z vrcholných událostí roku.

Foto: Internationales Dixieland Festival Dresden

Součástí festivalu jsou zajímavé jazzové koncerty

Místní i mezinárodní návštěvníci si společně užívají hudbu, dobré jídlo a pití a také jedinečnou atmosféru, kterou zde vytvoří umělci z celého světa.

Termín: 10. až 17. května 2015

Květnové a červnové hudební rozjímání

Hudba, ta hraje v Drážďanech důležitou roli, hned po jazzovém festivalu se návštěvníci mohou těšit na další lahůdku: Festival klasické hudby. Tento festival má za sebou více než 30letou historii, propojuje nejen hudbu, ale i tanec, balet, který je s klasickou hudbou neodmyslitelně spjat.

Foto: Oliver Killig

Festival klasické hudby tentokrát ve znamení ohně a ledu

Na hosty festivalu čeká během 26 dnů na 100 mezinárodních umělců, kteří své umění předvedou na 24 vybraných místech v Drážďanech. Letošním mottem festivalu je: Oheň a led, což napovídá tomu, že se zde posluchačům naskytne jedinečná možnost srovnání tvůrců pocházejících ze severských a jižních států.

Termín: 13. května až 7. června 2015

Roztančené léto

V letních měsících, v červnu a červenci, budou Drážďany patřit tanečníkům a milovníkům tance. Návštěvníci se mohou těšit na rozmanitá taneční představení drážďanského baletního souboru a také na vystoupení umělců evropského centra umění a vysoké taneční školy Palucca. To vše se odehraje v proslulé Semperoper.

Foto: Konrad Hirsch

Taneční festival v Semperoper

Termín konání: 25. června až 11. července 2015

Léto a začátek podzimu s moderním uměním

Každoročně se v Drážďanech koná také mezinárodní přehlídka moderního, tedy soudobého umění. Výstava je každý rok pořádána s ústředním tématem, v roce 2015 to bude „Handle with care“.

Termín konání: 10. července až 27. září 2015

Srpnové městské slavnosti

Již několik let se v Drážďanech konají velké městské slavnosti, při kterých město na pár dnů ožívá a slaví všemi možnými způsoby. Letošní ročník přilákal bezmála 550 000 návštěvníků.

Foto: Michael Schmidt

Městské slavnosti jsou vrcholnou událostí roku

Slavnosti CANALETTO nabízejí hudbu, divadlo, tanec, dobré jídlo a zpěv, skvělou atmosféru – několik areálů, více než deset jevišť a na 1000 umělců, kteří návštěvníky dnem i nocí baví a připomínají jim, jak skvělým městem k životu a návštěvě Drážďany vlastně jsou.

Termín: 14.–16. srpna 2015

Znovuvysvěcení Frauenkirche: desáté výročí

Jedním ze symbolů Drážďan a také symbolů znovusjednocení Německa (v roce 2015 již 25 let) je proslulý barokní kostel Frauenkirche. Původní kostel byl postaven v 18. století, 200 let byl nedílnou součástí drážďanského panoramatu, to vše se změnilo po bombových náletech v únoru 1945.

Foto: Christoph Münch

Frauenkirche je nedílnou součástí panoramatu města

Dva dny po náletech se vyhořelý kostel zhroutil. Více než čtyři desetiletí trosky připomínaly zničení Drážďan a hrůzy války. Myšlenka na obnovu kostela znovu ožila po sjednocení Německa, díky rozsáhlé rekonstrukci mezi léty 1993 a 2005 a díky příspěvkům lidí z celého Německa a z celého světa byl kostel v roce 2005 znovu vysvěcen a otevřen i návštěvníkům.

Frauenkirche se tak znovu stala symbolem Drážďan, přístupná je i věž kostela, která nabízí krásný výhled na celé Drážďany. V kostele se po celý rok koná také mnoho zajímavých akcí a koncertů. Na podzim se každoročně konají také oslavy narozenin.

Termín: 22.–31. října 2015

Foto: Jörg Schöner

Od listopadu se otevírají vánoční trhy

Kouzelný konec roku

A na konci roku pak celé město rozzáří tradiční vánoční trhy, tentokrát se otevřou 26. listopadu a zůstanou otevřeny až do Vánoc, tj. 24. prosince roku 2015.

Tipy na cestu

Turistické informace o Drážďanech zde

Tipy na kce roku 2015:

Asisiho Drážďany

Romantická výstava v Albertinu

Dixieland festival

Taneční festival

Výstava soudobého umění Osterale

Srpnové městské slavnosti

Více o Frauenkirche

Jak se tam dostat:

Autobusy: zajímavé nabídky má společnost Eurolines 

Vlakem: zvýhodněné nabídky nabízí také DB Bahn

Reklama

Výběr článků

Načítám