Hlavní obsah

Ráj surfařů na ostrově Sylt

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Na necelé stovce čtverečních kilometrů plochy ostrova Sylt v Severním moři byste hory hledali marně. Zato možností, jak si užít aktivní dovolenou s radovánkami u moře, je tu nespočet. Připravte se ale na pečlivé plánování, pakliže chcete ušetřit. Sylt se totiž řadí k luxusním destinacím, čemuž kromě prvotřídního servisu odpovídají i ceny.

Foto: Sylt Marketing

Vítejte na ostrově Sylt

Článek

Až úplně na sever

Ostrov Sylt je jeden ze Severofríských ostrovů náležících ke spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Jako nejsevernější německý ostrov se nachází až na úrovni hranice mezi Německem a Dánskem, v oblasti mělčinných moří. Spojení s pevninou obstarává umělá hráz Hindenburgdamm, po níž ale vede pouze železnice. Nicméně autem se na ostrov lze pohodlně dostat díky autovlakům.

Foto: Sylt Marketing/Holger Widera

Mělčinné moře - Wattenmeer

Krajina Syltu – drsná i romantická

Majestátní útesy, zvlněné písečné duny, rozkvetlé louky, nekonečně dlouhé bělostné pláže… To vše omývané šumícím mořem či obklopené mořskými mělčinami. A všudypřítomná přímořská atmosféra.

Foto: Panorama-Fotografie Olaf Vernunft

Drsná severská krajina...

Na ostrově panuje neobyčejné bohatství fauny i flóry, jaké nikde jinde nenajdete. Také proto je dobrá polovina ostrova přírodní rezervací. A nejen to. Okolní mělčinné moře plné krabů a vzácných škeblí má status přírodní rezervace UNESCO.

Foto: Sylt Marketing/Holger Widera

...i romantická zákoutí

Ráj pro milovníky zvířat

V písečných zálivech se na slunci kromě turistů rádi vyhřívají i tuleni. Ve vlnách Severního moře při troše štěstí spatříte další vodní savce – sviňuchy. Srdce ornitologa určitě zaplesá nad rozmanitostí druhů ptactva. Zvídavější turista-biolog si jistě najde místa, odkud bude moci nerušeně pozorovat divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Foto: Carlos Arias Enciso www.nordseetourismus.de

Ornitologové na číhané

Neodmyslitelným obrázkem syltské krajiny jsou také louky s pasoucími se stády ovcí. Ty zde neslouží jen k výrobě svetrů, ale jsou rovněž aktivními ochránkyněmi přírody. Díky nim se na místních loukách zachovávají původní druhy rostlin. Pokud na ně zejména na severní části ostrova narazíte, pak si dejte pozor: na silnici mají totiž přednost a dobře to vědí!

Foto: Sylt Marketing/Holger Widera

Syltské ovečky pečují o místní flóru

Zkroťte vodní živel

Čím je ostrov Sylt zejména proslaven, jsou vodní sporty. Prkna znamenají svět. V tomto případě se ale jedná o surfařská prkna. Zdejší podmínky se hodí jak pro začátečníky, tak profesionály. Umění špičkových surfařů můžete obdivovat především na západním pobřeží, kde vládnou drsné podmínky, s nimiž si poradí opravdu jen ti nejlepší z nejlepších. Ostatně každý rok se sem sjíždí světová špička windsurfingu na mistrovství světa.

Foto: Sylt Marketing/Holger Widera

Sylt je ideálním místem nejen pro kitesurfing

Kdo by chtěl také přičichnout k tomuto tradičnímu sportu, který se zde začal rozvíjet už v 50. letech minulého století, ten by se měl vydat nejprve na východní pobřeží, jež je kryto před největšími vlnami a je tedy vhodné pro začátečníky. Vybavení si zapůjčíte a vše vás naučí zkušený surfař. Můžete vyzkoušet i nejnovější trend – tzv. Stand Up Paddeling. Na klidné hladině se budete pohybovat na prkně pomocí pádla a prohlédnete si tak pobřeží z jiné perspektivy, než kdybyste jen odpočívali na pláži. Samozřejmostí jsou i další vodní radovánky jako kitesurfing či jachting.

Foto: Sylt Marketing/Holger Widera

V létě je Sylt oblíbeným cílem pro rodinnou dovolenou

Všechny neduhy vyléčí přímořské klima

Wellness služby zde nabízí snad každý větší hotel. Blahodárné účinky ale nemají jen léčivé zábaly a koupele, ale samotné přímořské klima. Mořská sůl, minerály a další látky, jež kolují ve zdejším vlhkém vzduchu, působí příznivě především na dýchací cesty a pokožku.

Foto: Carlos Arias Enciso www.nordseetourismus.de

Dovolená na Syltu se dá trávit aktivně

Pokud trpíte alergiemi, na Syltu se vám určitě uleví. Nemusíte pro to dělat moc, stačí se jen v poklidu procházet po pláži, či se uvelebit v nějakém plážovém koši. Cesta ku zdraví může být i dobrodružná. Co byste řekli na saunu přímo na pláži? Stačí jen vyběhnout ven a ponořit se do svěžích vln Severního moře. Po takové terapii si na vás žádná chřipka jen tak netroufne.

Foto: Sylt Marketing

Typický plážový koš

Prvotřídní gastronomie

Pokud máte rádi rybí pokrmy, na Syltu budete ve svém živlu. Na celém ostrově je celkem přes 200 restaurací od luxusních gurmánských podniků po plážová bistra. Nejvíce ceněným pokrmem jsou ústřice na syrský způsob – Sylter Royal. Všechny ústřice podávané na Syltu pocházejí ze zdejšího chovu, který je svou kvalitou ceněn i daleko za hranicemi Německa.

Foto: I. Wandmacher

Sylter Royal - tradiční ústřicový pokrm ze Syltu

Jak ušetřit

Jak již bylo zmíněno, Sylt platí za vyhlášenou luxusní destinaci, kam jezdí na dovolenou i německá smetánka. Pokud byste si ale mysleli, že pro běžného smrtelníka je dovolená na Syltu nedostupná, pak jste na omylu. Pokud se neubytujete zrovna ve čtyř- nebo pětihvězdičkovém hotelu, můžete na dovolené poměrně dost ušetřit. Využít se dá například možnost pronájmu letního bytu či pokoje od soukromníků nebo prostřednictvím k tomu určené agentury.

Foto: Sylt Marketing

Jedna z oblíbených místních restaurací - Restaurant Sturmhaube

Co se týče stravování, atmosféra plážového bistra a oběd na pláži za šumění moře také nemusí být k zahození. Ve východní části ostrova si u místních zemědělců můžete nakoupit místní produkty, ať už ve stáncích podél silnice či v obchůdcích u jejich statků.

Foto: Sylt Marketing

Beach Polo World Cup - jeden z každoročních vrcholů sezóny

Tipy na akce

BEACH POLO WORLD CUP SYLT - 7. až 8.6.2014, každoroční turnaj světového poháru v plážovém koňském pólu

BEACH POLO WORLD CUP SYLT - 7. až 8.6.2014, každoroční turnaj světového poháru v plážovém koňském póluKULINARISCHE SYLTER LAMMTAGE - 20.6. až 22.6.2014, kulinářský festival zaměřený na speciality z jehněčího masa, na promenádě budou vařit i špičkoví kuchaři

BEACH POLO WORLD CUP SYLT - 7. až 8.6.2014, každoroční turnaj světového poháru v plážovém koňském póluKULINARISCHE SYLTER LAMMTAGE - 20.6. až 22.6.2014, kulinářský festival zaměřený na speciality z jehněčího masa, na promenádě budou vařit i špičkoví kuchařiKITESURF WORLD CUP - 1. až 6.7.2014, nejlepší kitesurfaři světa se utkají v závodě světového poháru v několika disciplínách

BEACH POLO WORLD CUP SYLT - 7. až 8.6.2014, každoroční turnaj světového poháru v plážovém koňském póluKULINARISCHE SYLTER LAMMTAGE - 20.6. až 22.6.2014, kulinářský festival zaměřený na speciality z jehněčího masa, na promenádě budou vařit i špičkoví kuchařiKITESURF WORLD CUP - 1. až 6.7.2014, nejlepší kitesurfaři světa se utkají v závodě světového poháru v několika disciplínáchSUPER SAIL SYLT - 12. až 13.7.2014, jachtařské závody katamaránů

BEACH POLO WORLD CUP SYLT - 7. až 8.6.2014, každoroční turnaj světového poháru v plážovém koňském póluKULINARISCHE SYLTER LAMMTAGE - 20.6. až 22.6.2014, kulinářský festival zaměřený na speciality z jehněčího masa, na promenádě budou vařit i špičkoví kuchařiKITESURF WORLD CUP - 1. až 6.7.2014, nejlepší kitesurfaři světa se utkají v závodě světového poháru v několika disciplínáchSUPER SAIL SYLT - 12. až 13.7.2014, jachtařské závody katamaránůGERMAN POLO MASTERS SYLT - 25.7. až 3.8.2014, jeden z nejrenomovanějších pólových turnajů Evropy

WINDSURF WORLD CUP SYLT - 26.9. až 5.10.2014, největší windsurfingová akce světa

Foto: Sylt Marketing/Holger Widera

Jak by se vám líbila dovolená na syltských plážích?

Jak se dostat na Sylt

Autem z Prahy cca 870 km, necelých 9 hod, z města Niebüll jezdí v sezoně každou půlhodinu autovlak DB Sylt Shuttle

Autem z Prahy cca 870 km, necelých 9 hod, z města Niebüll jezdí v sezoně každou půlhodinu autovlak DB Sylt ShuttleVlakem z Prahy s přestupem v Hamburku, cca 11 hod cesty

Letadlem s přestupem v některé z německých metropolí, případně v kombinaci s vlakem

Více informací o ostrově Sylt na www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám