Hlavní obsah

Putování po Berchtesgadenských Alpách

Novinky, Německá turistická centrála/Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo televize neopakovatelná panoramata, horské jezero místo vířivky a čerstvě nadojené mléko namísto latte macchiatto. Vydejte se na několikadenní trek po horských chatách Berchtesgadenska. Noci budete trávit přímo v horách, a pakliže vstanete již za svítání, budete mít proti turistům přijíždějícím pouze na jednodenní výlety nezanedbatelný náskok. Krok za krokem dále od civilizace je zde totiž samotná cesta cílem.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Zkuste dovolenou v Berchtesgadenských Alpách, túry po horských chatách a nekonečně krásné výhledy za to stojí!

Článek

Národní park Berchtesgarden

Jedna z nejkrásnějších túr po horských chatách vede nedotčenou přírodou národního parku Berchtesgaden. Výchozím bodem je parkoviště u Königssee. První zastávkou na trase je chata Gotzenalm v nadmořské výšce 1685 m. Poté vás už čekají čtyři dny v panenské přírodě. Celkem je nutné na této trase k nejvýše položené chatě zdolat 1000 výškových metrů a každý den se jde zhruba pět hodin. Až dorazíte na nejvyšší chatu, vyplatí se nelenit a po večeři při západu slunce ještě jednou nazout pohorky a vydat se na nedalekou vyhlídku Feuerpalven, odkud se vám naskytne ten nejvýjimečnější pohled na jezero Königsse, jaký existuje.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Vydejte se na několikadenní túru po horských chatách, nebudete litovat!

Chata Wasseralm

Chata s názvem Wasseralm byla do nedávna ryze samoobslužnou chatou, dnes je však zde ve výšce 1400 m poskytován veškerý servis, od šťavnatého špeku po nápoje různého druhu. Dá se tu i přenocovat, nicméně kapacita činí jen 40 míst, takže se vyplatí si ubytování rezervovat s předstihem, jelikož je toto místo coby jedno z nejkrásnějších a nejautentičtějších na celé trase velmi oblíbené.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Odměna po náročném výstupu...

Kärlingerhaus

Komfort slibuje i chata Kärlingerhaus, zvaná také Funtenseehaus, k níž dorazíte třetí den navečer. Cesta k ní je náročná, vede totiž přes vrchol Halskopf, odtud dále kolem jezera Grünsee a asi tři stovky schodů zvaných Himmelsleiter (Žebřík do nebe). Za vynaloženou energii je však člověk odměněn přímo královsky, příroda totiž cestou krásami nešetří a horské pastviny střídají úchvatné vyhlídky a křišťálově čistá alpská jezera.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Chata Litzlalm - tady bude mléko podávané ke snídani zaručeně čerstvé

Osvěžení na nejchladnějším místě Německa

Zejména v létě se vyplatí neminout jezero Funtensee ve výšce 1638 m, které se nachází nedaleko chaty Kärlingerhaus. Toto místo se proslavilo coby nejchladnější místo Německa, zejména v zimě se tak často dostává do zpravodajských relací s rekordně nízkými naměřenými teplotami, jež má na svědomí geografická kuriozita, díky níž se v sudovitém údolí hromadí studený vzduch. V létě zde teploty dosahují nejvýše okolo 18 stupňů, což ale mnozí turisté naopak ocení jako příležitost k osvěžení po náročném výstupu.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Alpských panoramat si během čtyřdenního treku užijete víc než dost

Závěrečná etapa

Po odpočinku na chatě Kärlingerhaus a vydatné snídani na vyhlídkové terase na turisty čeká poslední etapa. Nejprve se jde dolů po stezce Saugasse, klikatící se v úzké štěrbině mezi dvěma skalními masivy. Pak ale počítejte ještě se závěrečným stoupákem do St. Bartholomä. Jako třešničku na dortu si pak můžete vychutnat svezení parníkem po křišťálové hladině jezera Königssee zpět na druhou stranu, kde čtyřdenní túra začínala. Pokud je člověk v dobré kondici, není problém cestu zvládnout za tři dny. Nicméně je tu opravdu krásně, tak nač ten spěch.

Další informace a tipy

Více o regionu Berchtesgadener Land: www.berchtesgadener-land.com

Objevte krásy německé přírody

Ideální místo pro Vaši dovolenou v přírodě naleznete pomocí interaktivního vyhledávače Discover your favourite spot na www.germany.travel/enjoy

Související témata:

Výběr článků

Načítám