Hlavní obsah

Poznejte německý Havelland, kraj jako stvořený pro oddych v přírodě

Novinky, Německá turistická centrála

Jen pár desítek kilometrů západně od Berlína se rozprostírá kraj zvaný Havelland. Jméno získal podle řeky Havel (česky Havola). Vydejte se s námi na cestu od jejího pramene malebnou krajinou přes Postupim až k branám německé metropole.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Vítejte v kraji řeky Havoly.

Článek

Aktivně po řece i podél ní

Kraj protknutý řekou Havolou lze objevovat několikerým způsobem: na kánoi, hausbotu nebo kole. Zkrátka aktivně i pohodově zároveň. Pokud zvolíte bicykl, uděláte dobře. Je to totiž nejflexibilnější varianta, která vám umožní dostat se i do míst, která nemají přímý přístup k vodním cestám.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Muzeum vzduchoplavce Otto Lilienthala

Skrytá tajemství krajiny řeky Havoly

Na kole si lze vychutnat region Havelland se vším všudy, nezávisle a vlastním tempem. Ať už se člověk vydá na stezku Havelradweg, nebo velký okruh Tour Brandenburg, neměl by vynechat zastávku ve vesnici Stölln, která leží přímo na cyklostezce. V nenápadné braniborské vesničce se totiž psala historie letectví. Na zdejším kopci jménem Gollenberg, jenž se zdvíhá z jinak rovinaté krajiny, podnikl své první letecké pokusy vzduchoplavec Otto Lilienthal.

Foto: TMB-Fotoarchiv

V muzeu Otto Lilienthala lze spatřit dobové létající stroje

Dnes na vrcholku kopce, jenž je na braniborské poměry už spíše hora, stojí Lady Agnes – vyřazený Iljušin IL 62. Letadlo bylo kdysi součástí flotily východoněmecké společnosti Interflug, o jejíž historii se mohou návštěvníci dozvědět více díky zdejší expozici. Ve vsi jen pár minut pěšky od Lady Agnes se nachází muzeum Otto Lilienthala. K vidění je zde výstava o jeho životě i exponáty jeho prvních létajících strojů.

Foto: TMB-Fotoarchiv/S.Lehmann

Letoun Lady Agnes

Zámek Ribbeck a památná hrušeň

Zhruba půl hodiny jízdy autem ze Stöllnu, případně 76 km po cyklostezce čeká na návštěvníky zámek s kostelem Ribbeck. Vedle kostela stojí hrušeň, k níž se pojí dávný příběh ztvárněný Theodorem Fontane v jedné z jeho balad z roku 1889. Sice už to není ten samý strom, nicméně i přesto se stal literárním pomníkem.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Zámek Ribeck

Místo lokomotiv příjemný hotel

Z Ribbecku je to pouhých 10 km, tedy zhruba půl hodinky jízdy na kole k usedlosti Stober v obci Groß Behnitz. Dříve usedlost nesla jméno Borsig podle berlínského stavitele lokomotiv Alberta Borsiga, jehož firma zde v 19. století vybudovala ukázkový přiklad usedlosti, kde šlo zemědělství ruku v ruce s průmyslem. Jeho zásluhou se železnice dostala i na braniborský venkov. Dnes září památkově chráněný areál zasazený do malebného parku zcela novým leskem. Z bývalé ubytovny pro dělníky je dnes luxusní hotel s příjemnou kavárnou a restaurací s možná nekrásnější letní terasou na břehu jezera, jakou v Braniborsku najdete.

Havelland

Více o vzduchoplavci Otto Lilienthalovi najdete na www.otto-lilienthal.de

Další informace o Ribbecku na www.ribbeck-havelland.de

Hotel Landgut Stober www.landgut-stober.de

Inspiraci pro cyklovýlety po Braniborsku můžete načerpat také na www.brandenburg-tourism.com

Celé Německo ve všech aspektech poznáte na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám