Hlavní obsah

Postupimská noc zámků láká na kulturní zážitky v pohádkových kulisách

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Braniborsko žije kulturou. O tom se budou i letos moci přesvědčit návštěvníci zámku Sanssouci v Postupimi, kde od 19. do 20. srpna proběhne noc zámků. Kultura však čeká i na jiných místech, daleko od davů turistů.

Foto: SPSG/M. Lueder

Noc zámků v Postupimi

Článek

Zahrady a zámek Sanssouci

Zámek Sanssouci v německé Postupimi je také přezdíván „německé Versailles“. Tento rokokový skvost obklopený stejnojmenným parkem je spolu s dalšími postupimskými zámky zapsán na seznamu UNESCO. V polovině 18. století ho zde vybudoval pruský král Fridrich II. Veliký jako své letní sídlo. Členové německé císařské rodiny tu pobývali až do roku 1918. Nyní je zámek Sanssouci s parkem a dalšími postupimskými paláci jednou z nejnavštěvovanějších památek v Německu a také atraktivním místem pro konání hudebních a divadelních festivalů. Pro klasickou hudbu jsou totiž kulisy paláců a zámeckých zahrad jako stvořené.

Foto: SPSG/M. Lueder

Atmosféra je během noci zámků vskutku kouzelná

Postupimská noc zámků od 19. do 20. srpna 2016

Nejlepší příležitostí k obdivování krás postupimských zámků a zahrad je takzvaná Postupimská noc zámků. Letošní již 18. ročník připadl na 19. a 20. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na romantickou atmosféru parku s osvětlenými stromy, skulpturami a paláci, které budou tvořit pohádkové kulisy koncertům (nejen) klasické hudby, tanečním vystoupením a divadelním představením. Pomyslnou cestu zpátky v čase dokreslí dobové masky a kostýmy. Dějištěm bude celý park i všechny zámecké budovy včetně oranžerie, Nového paláce, Čínského domu i římských lázní.

Foto: SPSG/M. Lueder

Celý zámecký park je osvětlen

Kdyby stromy uměly mluvit…

…vyprávěly by příběhy jako ty, co stojí v parku Sanssouci. Kromě auditivních zážitků na koncertech totiž návštěvníci na procházkách parkem zaslechnou i audionahrávky s příběhy o tom, jak park vypadal v době založení. Architektem, jenž stojí za podobou parku, se jmenoval Peter Lenné. V Postupimi se mu podařilo propojit typickou anglickou parkovou architekturu s prvky, které byly typické pro dávný Orient či starověký Řím.

Foto: SPSG/M. Lueder

Postupimská noc zámků každoročně přiláká mnoho návštěvníků

Slavnostní ohňostroj

Kdo navštíví Postupim v době konání noci zámků, nebude zklamán. Hlavní program se bude odehrávat v sobotu 20. srpna. Na barokní atmosféru se ale mohou zájemci naladit již v pátek večer, kdy se uskuteční zahajovací koncert. Po něm bude následovat velkolepý koncert za hudebního doprovodu.

Foto: SPSG/M. Lueder

Již v pátek na návštěvníky čeká velkolepý ohňostroj

V Postupimi kultura zdaleka nekončí

Kulturní zážitky ale na návštěvníky Braniborska nečekají jen v Postupimi. Příjemnou kulturní vložkou během dovolené může být i koncert v kostele Marienkirche v Beeskowě 6. srpna. V rámci mezinárodního operního kurzu opery Oder-Spree se zde setkají mladí umělci z celého světa. O dva týdny později, tedy 20. srpna, se na stejném místě opět sejdou, aby převzali ocenění za nejlepší výkony.

Foto: Kloster Neuzelle/Marc Timo Berg

Mladí účastníci festivalu Oper Oder-Spree slibují nevšední pojetí klasických děl

Opera ve stodole

O tom, že opera není jen výsadou pompézních operních domů, koncertních sálů a zámeckých zahrad, se přesvědčí v polovině srpna návštěvníci starého vodního mlýna „Ragower Mühle“ nedaleko Mixdorfu. Vznešené tóny se tu rozezní ve stodole, která si v posledních letech získala oblibu coby místo konání kulturních akcí a výstav. Pokud tedy budete mít mezi 12. a 14. srpnem cestu údolím Schlaubetal, rozhodně se tu zastavte. Odtud pak můžete vyrazit do okolní krajiny, která je coby přírodní rezervace porostlá lesy a protkána přírodními cyklostezkami.

Foto: Stiftung Stift Neuzelle/B. Geller

Klasika v moderním pojetí

Klášter v Neuzelle

Za kulturou se dá v Braniborsku vyrazit i do kláštera v Neuzelle, barokní perly Braniborska. Zde proběhne 21. srpna slavnostní zakončení mezinárodního operního kurzu. Mladé pěvkyně a pěvci z celého světa se zde předvedou v doprovodu Pruského komorního orchestru. Zaznějí árie od Mozarta či Strausse, Pucciniho nebo Verdiho. Letní noci se tedy nejen v Neuzelle, ale i na dalších místech v Braniborsku promění v operní festival s výběrem toho nejlepšího, co může klasická hudba nabídnout.

Foto: Kloster Neuzelle/Marc Timo Berg

Mladí umělci se již těší na své publikum

Užitečné odkazy

Vstupenky a informace o noci zámků v Postupimi najdete zde.

Přehled všech akcí konaných v rámci operního festivalu Oper Oder-Spree a vstupenky najdete zde.

Více tipů na dovolenou v Braniborsku hledejte na www.brandenburg-tourism.com

Vše o dovolené v Německu se dozvíte na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám