Hlavní obsah

Po stopách industriální kultury v Lužické jezerní krajině

Industriální srdce někdejší NDR je dnes rájem rekreantů. Unikátní projekt Lužické jezerní krajiny s více než dvacítkou jezer na pomezí Braniborska a Saska láká k odpočinku a zážitkům u vody. Návštěvníci zde však kromě stále ještě probíhající proměny krajiny mohou objevovat i samotnou industriální historii regionu. S tou se lze nejlépe seznámit na tematické turistické trase.

Foto: Archiv Energiefabrik/Peter Radke

Briketárna Knappenrode je jednou ze zastávek na trase odhalující industriální kulturu Lužice.

Článek

Tematická trasa

Stezka s názvem ENERGIE-Route je jednou z těch, kde není nouze o příležitosti k poznávání historie a proměn regionu. Návštěvníci mohou objevit celkem jedenáct míst, kde ještě donedávna tepal průmysl. Ať už jsou to staré elektrárny, či obří skrývkový most F60, všechna dnes žijí jako muzea či kulturní centra novým životem. Část z nich je však stále v provozu, což přináší autentické zážitky a spoustu zajímavých informací o tom, jak těžký průmysl funguje.

Foto: TV LSL/Nada Quenzel

Jízda drezínou je jedním ze zážitků stezky Energie-Route

Briketárna Knappenrode

Jednou ze zastávek na trase je Knappenrode, asi dvě a půl hodiny jízdy z Prahy. V dnes již uzavřené briketárně kdysi třikrát denně zaznívalo: „Začátek směny!“ Poté se rozjely stroje – lisy, sušičky a dopravní pásy. Byl to ohromný randál. Ještě před sto lety zde však nebylo vůbec nic, jen lesy, bažiny a rašeliniště. Pak se zde narazilo na hnědé uhlí a historie nabrala na otáčkách. Les musel ustoupit a záhy zde uprostřed lesa ze zářivě červených cihel vyrostla briketárna.

Foto: Archiv Energiefabrik/Peter Radke

Prohlídka briketárny

Dnes je zde muzeum, kde se návštěvníci mohou seznámit s tím, jak taková fabrika vlastně fungovala a jak vypadal den dělníka. Zdejší expozice zabírá sedm pater budovy a provází návštěvníky světem tepla a zimy, hluku a prachu. Mimoto se i zde konají kulturní akce, například hudební festival „Fabrik.Fest.Spielen“ v červnu nebo pyrotechnické show s kulinářskými slavnostmi v říjnu.

Foto: TV LSL/Nada Quenzel

Okolí briketárny lze využít také k odpočinku během výletu

S počátky fabriky seznámí výstava „Když se Knappenrode ještě jmenovalo Werminghoff“, která tematizuje také to, jak se ze sídliště pro dělníky postupem času stala plnohodnotná obec a jak se zde žilo ve stínu fabriky.

Výstava kamen a pecí

Kromě klasické expozice se zde také nachází výstava kamen a pecí, největší svého druhu široko daleko. Na 120 exemplářů kamen z různých období posledních čtyř staletí poodhaluje, jak lidé kdysi žili, vařili, pracovali či se koupali, a nabízí tak jedinečný pohled do jejich každodenního života.

Foto: Archiv Energiefabrik/Peter Radke

Výstava kamen

Tajuplný les

V okolí bývalé fabriky je toho však na 25 hektarech ještě mnohem více k objevování. Terciérní les odhalí, jaké rostliny se v Lužici vyskytovaly před 17 milióny let a které se pak proměnily v mocnou zásobu hnědého uhlí. Prozkoumat zde lze i některou z hloubkových šachet, které horníci museli vyhloubit za účelem odvodnění povrchových dolů. Lopatková kola obřích bagrů pak zprostředkují impozantní dojem ze strojů, které se využívají pro těžbu hnědého uhlí. Najdou se tu i stroje zcela unikátní, zejména pak ty, které se pohybují po kolejích. Po pauze v místním bistru pak návštěvníci mohou ještě zabrousit do labyrintu nebo se sklouznout tunelem.

Foto: Archiv Energiefabrik/Peter Radke

Pohled do šachty

Užitečné odkazy

Briketárna Knappenrode: www.energiefabrik-knappenrode.de

Tematická trasa za lužickou industriální kulturou: www.energie-route-lausitz.de

Další informace o rekreační oblasti Lužické jezerní krajiny naleznete na www.lausitzerseenland.de

Inspiraci pro další cesty po Německu hledejte na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám