Hlavní obsah

Objevte království historie a příběhů

Novinky, Německá turistická centrála/Schlösserland Sachsen

Navštivte v roce 2018 Sasko, zemi zámků. V nadcházející turistické sezóně se můžete těšit na spoustu zajímavých akcí a výstav, které vám dovolí nahlédnout do tajů fascinující saské historie, umění a tradic.

Foto: Silvio Dittrich

Zámek Pillnitz

Článek

Květ kamélie v Pillnitzu – zázrak starý více než 230 let

Pokud v období od poloviny února do dubna navštívíte zámek Pillnitz, spatříte na vlastní oči nepopsatelnou krásu tisíců sytě červených květů kamélie. K tomu, aby je návštěvníci mohli obdivovat i z výšky, zde byl vybudován kaméliový dům. Kamélie za dlouhá léta vyrostla do výšky 8,6 metru a v průměru má téměř 11 metrů. Kousek legendární kamélie z Pillnitzu si můžete odnést i domů – každý rok se v tomto období prodávají její oddenky.

Foto: Silvio Dittrich

Legendární kamélie u zámku Pillnitz

Mezinárodní bienále porcelánu na Albrechtsburgu v Míšni

Porcelán. Vskutku královský materiál, který již více než tři staletí fascinuje a inspiruje celou Evropu. Navštivte v období od 12. srpna do 4. listopadu 2018 míšeňský hrad Albrechtsburg, kde se ve spolupráci se Spolkem pro podporu soudobého porcelánového umění koná již druhý ročník mezinárodní výstavy. Nechte se okouzlit krásou porcelánu a objevte možnosti, jež mu dává kreativní duch. Svá moderní soudobá díla zde budou prezentovat významní němečtí a mezinárodní umělci, kteří svou tvorbou dokazují, že porcelán je mnohem více než jen kávový šálek se zlatým lemováním.

Foto: Uwe Winkler

Mezinárodní bienále porcelánu v Míšni

Válečný úkryt umění na zámku Weesenstein

Skvostné malby na silných zdech a tmavé klenbové místnosti? Pravý porcelán, vzácné obrazy, knihy a drahé hodinky zamčené v dřevěných truhlách? Přeneste se zpátky v čase a zažijte dramatické časy posledních válečných let a rané poválečné doby na zámku Weesenstein, kde se u příležitosti 700 let od první písemné zmínky o zámku koná výstava „Do krytu! Skrýš umění Weesenstein 1945“. Ke konci války zámek sloužil jako úkryt nenahraditelných uměleckých děl a historických pokladů před ničivým válečným běsněním.

Foto: Anja Weiss

Zámek Weesenstein

Květinová a zahradnická výstava v klášteře Altzella

V sobotu 30. června a v neděli 1. července 2018 otevírá v klášteře Altzella brány všem milovníkům květů, rostlin, ovoce, bylin a zahradní kultury nejkrásnější zahradnická výstava s uměním, kulturou a raritami v Sasku. Každoročně se v bývalém cisterciáckém klášteře sejdou a prezentují svou práci floristé, zahradníci, pěstitelé, šlechtitelé, bylináři, umělečtí řemeslníci, prodejci přírodních produktů a umělci. Přehlídku doplňuje živá hudba, odborné přednášky v zahradnické akademii a spousta kulinářských dobrot.

Foto: Uli Kretzschmar

Klášter Altzella

Hubertova slavnost na zámku Zabeltitz

Poslední zářijový den se v barokních zahradách Zabeltitz, v kulisách paláce a starého zámku, bude konat tradiční Hubertova slavnost. Město Großenhain připravilo ve spolupráci s místním loveckým spolkem pestrý program, díky němuž budou návštěvníci moci poznat, jak takové společenství lovců funguje. Hlavními lákadly jsou přehlídky loveckých psů a dravých ptáků, konat se bude také výstava trofejí nebo hub. Mlsné jazýčky si pochutnají na pokrmech ze zvěřiny a dalších regionálních specialitách. Pro děti zde budou stánky s hračkami a řemeslné dílny, budou si tu moci vyzkoušet také lukostřelbu nebo se svézt na poníkovi.

Foto: Schlösserland Sachsen

Equipage Bad Elster

Equipage Bad Elster – přehlídka koní a historických kočárů

Svatodušní neděle 20. května 2018 bude v královském sídle Bad Elster patřit koním – konat se zde bude tradiční přehlídka „Equipage Bad Elster – Vznešení koně a historické kočáry“. Každý rok tato akce láká na tradiční dopolední jízdu skvostných kočárů a skvělý odpolední program pro rodiny včetně oblíbeného kočárového divadla.

Foto: Silvio Dittrich

Bad Elster

Kdy navštívit saské zámky

Zámek a park Pillnitz – květ kamélie

Od poloviny února do dubna 2018, více informací na www.schlosspillnitz.de

Hrad Albrechtsburg v Míšni – mezinárodní výstava porcelánu

Od 12. 8. do 4. 11. 2018, více informací na www.torhaus-meissen.de nebo na www.albrechtsburg-meissen.de

Zámek Weesenstein - výstava „Do krytu! Skrýš umění Weesenstein 1945“

Od 24. 3. do 7. 10. 2018, více informací na www.schloss-weesenstein.de

Klášter Altzella – květinová výstava

Od 30. 6. do 1. 7. 2018, více informací na www.kloster-altzella.de

Barokní zahrady a zámek Zabeltitz – Hubertova slavnost

30. září 2018, více informací na www.barockgarten-zabeltitz.de

Královské sídlo Bad Elster – přehlídka koní a historických kočárů

20. května 2018, více informací na www.badelster.de

Další tipy na akce a výstavy v saských zámcích a zahradách najdete na www.schloesserland-sachsen.de/cs

Výběr článků

Načítám