Hlavní obsah

Nenápadný východoněmecký Jüteborg láká na středověké památky a moderní bruslařskou dráhu

Novinky, Německá turistická centrála

Kdo to s kolečkovými bruslemi myslí vážně a rád cestuje, ten už asi slyšel o Fläming-Skate, eldorádu pro bruslaře nedaleko Berlína. Pokud se sem vydáte, rozhodně byste neměli minout malé, zprvu nenápadné město Jüteborg. Nejen že se tu nachází jedna z nejmodernějších arén pro inline bruslení vůbec, můžete tu strávit příjemné chvíle v romantické atmosféře středověkých památek.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Nechte se překvapit malými východoněmeckými městy - objevte Jüteborg!

Článek

Skate-Arena Jüteborg

Začněme s bruslaři. Na okraji města se nachází bruslařská aréna, kterou znalci považují za nejlepší v Německu. V roce 2005, kdy byla otevřena, se zde konalo mistrovství Evropy ve speedskatingu. Její využití je však různorodé. Konají se zde velké tréninkové kempy, zajezdí si tu ale i jednotlivci a často se tu konají i významné závody.

Foto: Teltow-Flaeming SkateArena

SkateArena Jütteborg

Tipy na bruslařské akce v Jüteborgu
07.05.2017: Zahájení sezóny a den otevřených dveří - začátek v 10:00, na programu jsou kurzy inline bruslení, jarní vyjížďka na okruh Flämingem a další.
25.- 28.05.2017: Velká bruslařská akce ve Flämingu – čtyři dny vyjížděk s průvodcem a doprovodný program v aréně
10./11.06.2017: Letní slavnosti arény – závody pro veřejnost, kurzy, jízda zručnosti, grilování
24./25.6.2017: Nordické dny – akce zaměřená na kolečkové lyže
09.09.2017: 15. ročník 100 km inline jízdy Flämingem – cílem akce je ujet 100 km v jeden den, zúčastnit se může každý
Foto: Teltow-Flaeming SkateArena

SkateArena Jütteborg

Město s bohatou historií

Po sportu trocha oddychu při procházce historickým centrem města. V letošním roce, kdy si Německo připomíná 500. výročí od počátku reformace, tedy dne, kdy kazatel Martin Luther vyvěsil na dveře kostela ve Wittenbergu svých 95 tezí, se i v Jüteborgu setkáte s odkazy na tuto významnou událost dějin naší civilizace. Ještě předtím zde v Jüteborgu dominikánský kněz Johann Tetzel vedl kázání o odpustcích, která Luthera inspirovala v jeho dalším úsilí o reformu církve.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Radnice

Procházka městem

Prohlídku města začínáme na náměstí Marktplatz, přičemž nás k posezení lákají kavárny a restaurace po jeho stranách. Nachází se zde také radnice, nejstarší a jedna z nejkrásnějších v Braniborsku. V horním patře je někdejší knížecí komnata, dnešní kancelář starosty. Komu se poštěstí nahlédnout dovnitř, spatří původní klenbový strop.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Radnice

Františkánský klášter

Pokračujeme dále k františkánskému klášteru, kulturnímu centru Jüteborgu již půl tisíciletí. Nacházíme tu turistické informační centrum, knihovnu a muzeum, které se kupodivu nejvíce líbí dětem, jelikož má i část vyhrazenou jen pro ně. Zde si ve středověkých kostýmech mohou vyzkoušet, jaké to bylo žít ve středověku.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Františkánský klášter

Městské opevnění a hrázděné domy

Jütteborg kdysi střežilo před nájezdy nepřátel dvojité opevnění, z jehož vnitřní části se dodnes zachovala pouze jediná brána – Zinnaer Tor. Odtud se vydáváme podél někdejších hradeb přes Wursthof až do uličky Klostergasse, cestou míjíme kulturní centrum, až konečně dorazíme k bráně Dammtor. Dřevěná socha u paty jižní věže nám připomíná Tetzela a jeho dopisy o odpustcích.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Městské opevnění

Na náměstí Heilig-Geist-Platz si uděláme pauzu a hledíme na tzv. Lutherův dub z roku 1883 a kostel Nikolaikirche. Také okolní stavení stojí za povšimnutí. Jedná se o malebné hrázděné domky ze 17. až 19. století, které jsou pro tuto lokalitu typické. Oproti tomu kostel Nikolaikirche je nejmohutnější stavbou ve městě. Stál zde už v roce 1307, později byl v 16. století ještě jednou přestavěn. O důvodu, proč je každá špice kostela jiná, se můžeme ale jen dohadovat.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Nikolaikirche

Strážní věže

Asi 100 metrů od Nikolaikirche si všímáme jedné ze zachovaných a restaurovaných strážních věží.  Dozvídáme se, že se jí říká „vajíčková věž“ podle tvaru půdorysu, ačkoli by se nám daleko více líbila představa, že se odtud házela vejce na ty, kdo se pokoušeli město dobývat.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Nikolaikirche

Užitečné odkazy

Zaujal vás Jüteborg? Více se o něm dozvíte na www.jueterbog.eu

Další tipy na výlety po Braniborsku najdete na www.brandenburg-tourism.com

Inspiraci pro cesty do Německa můžete hledat také na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám