Hlavní obsah

Navštivte Ulm a poznejte jih Německa

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Vydáte-li se z Bavorska proti proudu Dunaje, na pomezí se spolkovou zemí Bádensko-Württembersko narazíte na stodvacetitisícové město Ulm. Při prvním pohledu do mapy možná nenápadný cíl, na vlastní oči ale může ledasčím překvapit.

Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Rosa Böttcher

Troufnete si zdolat nejvyšší kostelní věž světa?

Článek

Troufnete si vystoupat na nejvyšší kostelní věž?

Možná je to překvapivé, ale v Ulmu se ukrývá jeden ze světových unikátů. V tomto případě by bylo ale spíše vhodnější říci, že přímo vyčnívá nad městem. Zdejší gotický kostel, jehož stavba od roku 1377 trvala dlouhých 518 let, se může pochlubit jedním světovým „nej“ – jeho hlavní věž je s výškou 161,53 m nejvyšší kostelní věží světa!

Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Schönlein, Zimmermann & Partner

Panorama jihoněmeckého Ulmu

Pokud si troufnete zdolat za 4 eura na osobu (mládež za 2,50 eura) 768 schodů na nejvýše položenou vyhlídkovou plošinu ve výšce 141 m, naskytne se vám úchvatný pohled na celý Ulm a jeho okolí. A za dobrého počasí dohlédnete jistě až do Alp.

Foto: DZT/Ralf Brunner

Rybářská čtvrť Fischerviertel s typickými hrázděnými domy

Romantická rybářská vesnička uprostřed města

Nelákají-li vás závratné výšky, či si naopak z věže kostela rádi vyhlídnete svůj další cíl, určitě byste neměli minout místo, kde se do Dunaje vlévá říčka Blau. V této čtvrti přímo v centru se rázem ocitnete v dobách dávno minulých, kdy ve zdejších hrázděných domcích žili rybáři, koželuhové a řemeslníci.

Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Grafberger

v rybářské čtvrti se to jen hemží restauracemi a hospůdkami v romantických zákoutích

Dnes je tato čtvrť kromě své historické atmosféry vyhlášená množstvím restaurací a hospůdek. A aby toho nebylo málo, je tu k vidění další světový unikát zapsaný v Guinessově knize rekordů – nejšikmější hotel na světě. Že byste takovou budovu minuli, zřejmě nehrozí, stejně tak jako to, že byste v domě našli nějakou stěnu svírající se stropem pravý úhel.

Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Ralf Brunner

Moderní budova místní knihovny

Moderní architektura zasazená do středověkých ulic

Ulm samozřejmě není jen o historických památkách, ačkoli těch je tu vskutku dostatek. Přímo mezi historickými budovami si své místo získala i moderní architektura. Fotogenické stavby současnosti najdete mnohdy opravdu v bezprostřední blízkosti středověkých budov. Hned vedle staré radnice s bohatě zdobenou fasádou a orlojem se například tyčí skleněná pyramida – budova místní knihovny.

Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Haus der Geschichte - Stadtarchiv

Galerie Kunsthalle Weishaupt ve čtvrti Neue Mitte

O kousek dál zase skrze prosklenou stěnu můžete nahlédnout do galerie Kunsthalle Weishaupt, či se rovnou podívat dovnitř a prohlédnout si sbírku moderního umění stejnojmenného sběratele. Z galerie pak můžete zamířit přímo do obchodního domu Münstertor, jenž rovněž vyniká svou architektonickou podobou. Za zmínku stojí i jedna z nejnovějších budov – od roku 2012 stojí nedaleko rybářské čtvrti nová synagoga v neotřelém provedení.

Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Stadtarchiv Ulm

Obchodní dům Münstertor ve čtvrti Neue Mitte

Ulm – líheň protinacistického odboje

Kdo rád pátrá po historii, možná bude překvapen, až ve městě narazí na vzpomínkové místo věnované uskupení protinacistických odbojářů Weiße Rose. Málokdo ví, že slavní sourozenci Hans a Sophie Schollovi žili právě v Ulmu, stejně tak jako mnozí další odvážlivci, které nakonec stejně jako Hanse a Sophii stihl tragický osud.

Tip – vydejte se do Ulmu ještě v srpnu!

Pokud chcete zažít pravou jihoněmeckou vinařskou slavnost, pak zavítejte do Ulmu v období od 13. do 30. srpna. „Ulmer Weinfest“ každoročně přiláká spoustu návštěvníků, kteří zde mohou ochutnat až 70 různých druhů vína, ale také typické pokrmy z oblasti Švábska.

Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Reinhold Kräß

Na výlet se můžete vydat podél Dunaje, nebo přímo po jeho hladině

Ubytujte se v Ulmu a vyrazte na výlet!

Se svou polohou na pomezí Bádenska-Württemberska a Bavorska, v povodí Dunaje, je Ulm vhodným výchozím bodem pro výlety do okolí a poznávání obou jihoněmeckých spolkových zemí. Děti určitě zajásají, až zjistí, že do slavného Legolandu je to odtud jen 25 minut jízdy. Milovníky sportu v přírodě zase potěší cyklostezky podél Dunaje nebo blízkost Allgäuských Alp.

Foto: Schwäbische Alb Tourismusverband

Knihovna kláštera Wiblingen skýtá úchvatnou podívanou

Mezi Dunajem a Bodamským jezerem se rozprostírá krajina Horního Švábska, jež také láká aktivní turisty k výletům pěšky i na kole mezi mírnými kopci a rozkvetlými loukami, skrz přírodní rezervace a kolem jezírek vhodných ke koupání. Barokní stezka vedoucí z Ulmu slibuje další nadílku architektonických skvostů – třeba kláštery Wiblingen, Obermarchtal a Zwiefalten. Dobrodružství a úchvatná panoramata slibuje pohoří Švábská Alba (Schwäbische Alb) – nejrozlehlejší krasové pohoří Evropy s mnoha jeskyněmi, ale také hrady na vrcholcích skalnatých útvarů tyčících se nad Dunajem.

Jak se dostat do Ulmu?

Autem z Prahy po dálnici D5, v Německu po A6, u Feuchtwangenu sjet na A7 - cesta zabere cca 4 a půl hodiny.

Vlakem z Prahy s přestupem v Mnichově cca 7 a půl hodiny.

Více informací o Ulmu najdete na www.germany.travel nebo na stránkách města Ulm.

Související témata:

Výběr článků

Načítám